wada AF w 40D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz11
    Bywalec
    • 2006
    • 113

wada AF w 40D ?

witam
    własnie wczoraj doszedł do mnie 40D, dzisiaj robię pierwsze testy i... jestem w szoku, zapiąłem 400/5.6L+Tc1.4 z zaklejonymi stykami, próbuje ostrzyc na rózne rzeczy w pokoju - AF nie może sie za żadna cholere zdecydować i ustawić, myśle fakt ciemno jest, ma prawo, ale z ciekawosci wyciagnałem starego, poczciwego 350D, przerzuciłem szkło z Tc 1.4, próbuje ostrzyc na te same miejsca i szok - powoli ale pewnie ostrzy ! Otwieram okno, ta sama historia 40d wyraznie szuka i gubi sie, podczas gdy z 350d nie mam problemu, pomiar osotrości punktowy w obydwu. Pytanie- czy mam coś źle ustawione w 40D czy coś nie tak z nową puszką?
  • dazz

U mnie działa taki zestaw.

Komentarz

• mariusz11
      Bywalec
      • 2006
      • 113

u mnie tez działa, ale zamiast polepszenia AF, po to kupiłem 40D, zrobiło sie odwrotnie.

Komentarz

• dazz

u mnie napewno jest lepiej w porównaniu do 300D i 30D, ale generalnie to takiego zestawu wogóle nie powinno się używać

Komentarz

• mariusz11
          Bywalec
          • 2006
          • 113

skoro z takim zestawe, ostrzy gorzej niż 350d to na pewno bez Tc tez nie bedzie lepiej.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez mariusz11
            u mnie tez działa, ale zamiast polepszenia AF, po to kupiłem 40D, zrobiło sie odwrotnie.
            jesli masz tego rodzaju nieprzewidziane przez producenta wymagania wobec sprzętu (hack telekonwertera ;-)) to dlaczego nie sprawdziłeś nowego korpusu w chwili zakupu?
            wierzysz reklamom? wg nich wszystko jest coraz to lepsze, ale w większości co kupisz, to coraz większy szajs plastikowy...
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• dazz

skoro z takim zestawe, ostrzy gorzej niż 350d to na pewno bez Tc tez nie bedzie lepiej.

Zapewniam Cię, że AF w 350D i 40D to zupełnie inna klasa. Jeśli naprawdę u Ciebie jest gorzej to szybko wymień aparat.

Komentarz

• mariusz11
                Bywalec
                • 2006
                • 113

nie sprawdziłem bo kupowałem u naszego forumowego TIP-a wysyłkowo, gwozdzt po co piszesz takie rzeczy? jakimi reklamami? powszechnie podobno wiadomo że 40D bije na głowe dotychczasowe puszki amatorskie AF-em i tym sie sugerowałem.
                Ostatnio edytowany przez mariusz11; 5034.

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

nie sprawdziłem bo kupowałem u naszego forumowego TIP-a wysyłkowo, gwozdzt po co piszesz takie rzeczy?
                  piszę po to, żeby jednak postarać się wziąć do ręki rzeczy przed zakupem.
                  swoje klamoty też kupuję po różnych TIPach, ale w 90% rzeczy odbieram osobiście.
                  uważam, że wysyłkowo, to można kupić aku, ładowarkę, góra 50/1,8 :-) ale nie korpus czy konkretniejszy obiektyw
                  a już szczególnie, kiedy od danej rzeczy wymagam zastosowań ponadstandardowych, nieprzewidzianych nawet przez producenta.

jakimi reklamami?
                  wszystkimi reklamami, tak ogólnie, ten ślepy pęd na nowe, nowsze, najnowsze, coraz to lepsze... a wiekszość tych nowości jest coraz to gorsza ze względu na cięcia kosztów na każdym etapie powstawania wyrobu - począwszy od projektowania, poprzez materiały, a skończywszy na kontroli jakości.
                  i tu dochodzimy do Twojego przypadku - jest on właśnie najprawdopodobniej ofiarą braku w kontroli jakości (czytaj wadliwy egzemplarz).

powszechnie podobno wiadomo że 40D bije na głowe AF-em i tym sie sugerowałem.
                  powszechnie wiadomo różne rzeczy...
                  znowu ogólnie: "gówno musi być dobre, miliony much nie mogą się mylić" ;-)
                  NIE BRAĆ DOSŁOWNIE!!!
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Moment, wyjaśnijmy pewnie kwestie.
                    Taki zestaw NIE DZIAŁA z punktem centralnym. Działa z pozostałymi. Dazz, mógłbyś to jeszcze raz sprawdzić u siebie? Mam dwie puszki 40d o dość odległych numerach seryjnych i obie zachowują się tak samo.
                    W porównaniu do 30d i 20d jest to regres i pewnie konsekwencja "ulepszenia" centralnego sensora AF. Choć przyznać trzeba, że Canon nigdzie nie obiecuje działania AF dla szkieł ciemniejszych od 5.6.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Przy okazji: to dość oczywiste, że skoro sensor centralny ma większą dokładność, to może potrzebować więcej światła. Podobnie jak rozwiązanie wprowadzone już w 30d/400d dla szkieł jaśniejszych niż 2.8. Ono też nie pozostaje bez konsekwencji dla różnych sztuczek, spróbujcie np. podłączyć telekonwerter do 50/1.8. Działa AF? Nie. A w 20d/350d działał? Działał. No właśnie
                    Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez jotes25
                      Taki zestaw NIE DZIAŁA z punktem centralnym...
                      W porównaniu do 30d i 20d jest to regres i pewnie konsekwencja "ulepszenia" centralnego sensora AF...
                      właśnie udowodniłeś to co napisałem wcześniej o nowościach.

Musicie sobie wszyscy wbić twardo do głowy i pamietać, że ów regres jest faktem i trzeba być ostrożnym przy zakupie jakichkolwiek nowości.
                      ja sobie juz dawno z tego zdałem sprawę i w efekcie do dziś z powodzeniem używam np. telefonu Nokia 6310 najbardziej obawiając się co będzie jak sie zepsuje/zgubie/ukradną, bo nie chodzi o to, żebym nie miał na nowy, tylko nie ma co kupić w zamian...

Nie dość, że producenci oszczędzają prawie na wszystkim (o czym wcześniej) to jeszcze dodatkowo sztab ludzi pracuje nad tym, jak wydrenować nasze kieszenie coraz to nowymi nowościami co czyni się rożnymi technikami np.:
                      - ograniczając trwałość i niezawodność sprzętu tylko do okresu gwarancyjnego, po gwarancji urządzenie "sypie się" tak, żeby nie opłacało się naprawiać,
                      - ograniczając komptybilność osprzętu i akcesoriów,
                      - "odkrywając amerykę na nowo" vide EyeControl z kliszaków, który do dziś nie doczekał się ponownego "odkrycia" i pewnie będzie superhipernowością w 2012r :-)

a tu ciekawy przykład z młynkiem do pieprzu :-)
                      http://groups.google.pl/group/pl.rec...6cbd07a2a2ef25?
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ewg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1079

Teoretycznie powinieneś już przejść na MF (z potwierdzeniem ostrości) z tym TC1.4x. AF przy f/8 to tylko jedynki.
                        Ostatnio edytowany przez ewg; 7397. Powód: Ooops, chyba nie odświeżyłem wątku przed napisaniem...

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3609

Z tym "regresem", to może przesadziłem. Bo mamy w 40d bez wątpienia lepiej działający AF, a dopiero efektem ubocznym jest wspomniany problem. Zresztą centralny punkt AF nie działa tam, gdzie i tak teoretycznie nie miał działać.
                          Prosiłbym też o umiarkowanie i nie bicie piany w tym wątku, bo dobrze byłoby wyjaśnić tę kwestię raz, do końca i na zawsze. Dzięki temu unikniemy rozczarowań, które spotkało np. Mariusza11.
                          Gdyby nie kolega Dazz (który mam nadzieję sprawdzi jeszcze w praktyce to co napisał), to nie byłoby chyba już co wyjaśniać. Jeśli okaże się inaczej, to znaczy, że problem może być innej natury i nie bardzo go jeszcze rozumiemy. I wtedy będzie dopiero prawdziwy płacz

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

To jest jak najbardziej możliwe. Blokowanie działania AF przy ciemnych szkłach to nie tylko ograniczenie software'owe. Jest jeszcze fizyczna granica działalności tego układu. Chodzi o identyczne zjawisko jakie zachodzi przy matówkach z kinem optycznym. Poniżej pewnych otworów względnych klin ciemnieje niemal całkiem na czarno.
                            Czujnik AF w 40D może lepiej działać dla szkieł zgodnych ze specyfikacją ale szybciej ciemnieć. Tak samo jest z klinami optycznymi - dokładniej pokazujące rozostrzenie szybciej ciemnieją.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Panowie, to co piszecie w tonie oburzenia niekoniecznie musi być prawdą. Lepiej pomyśleć, zanim zacznie się wyciągać wnioski.

Pisałem już dosyć dawno temu o moim zestawie 400/5.6 + TC x1.5 Kenko, który poprzez niezgodność telekonwertera z dslr Canona zachowuje AF bez żadnego zaklejania styków.

Pisałem również, że 40D działał z tym zestawem 3 razy lepiej: szybciej niż poprzednicy, bez szukania i w punkt nawet w trudnych warunkach oświetleniowych.

Gdyby układ AF czterdziestki był gorszy niż w 20D/30D było by to widoczne, a jest odwrotnie i jestem tego w 100% pewien.

Skoro lepszy TC Canona nie działa centralnie z zaklejonymi stykami to daję głowę, że nie jest to żadna "wpadka", "niższa jakość" czy "krok wstecz" tylko świadome działanie Canona, który zablokował w końcu starą metodę omijania ograniczeń tańszego sprzętu. Tym bardziej, że 40D dużo bardziej przypomina marka niż 20D/30D i - czego ja jestem najlepszym przykładem - sporo osób decydowało się jednak na tańszą puszkę z większym zasięgiem. AF stanowi jeden z głównych czynników wyboru, a akurat w 40D AF jest świetny. Dlatego został zapewne zablokowany numer z zaklejaniem styków. Jest to tym bardziej oczywiste, że słabsze czujniki boczne działają, czyli to kwestia wyłączenia programowego (jeszcze raz podkreślam, że z TC Kenko centralny działa i to zdecydowania lepiej niż w 30D)
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...