Nowy MacBook Air - pytanie o dysk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snowboarder
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Nowy MacBook Air - pytanie o dysk

Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
    wyjatkowo cienki laptop: http://www.apple.com/macbookair/
    W wersji podstawowej udalo im sie tam tylko zmiescic dysk z iPoda -
    1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
    by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
    zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
    krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
    Niby jest w MBA 2GB RAM-u wiec moze CS3 nie swapowalby non-stop,
    ale pewnie nadal uzywalby ten maly dyszczek dosc intensywnie...
    Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
    wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
    niezly procesor no i jest naprawde lekki.

Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
    Apple chce $1000 wiecej...
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Zamieszczone przez snowboarder
    Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
    wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
    niezly procesor no i jest naprawde lekki.

Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
    Apple chce $1000 wiecej...
    Myślę, że poczekałbym - po pierwszych ochach i achach nad niekwestionowaną urodą przychodzą do głowy myśli bardziej racjonalne.
    Kwestionuje się np. podany czas życia na baterii, wytrzymałość w podróży - na pierwsze opinie 'hands-on' pewnie nie przyjdzie długo czekać.

A SSD stosunkowo niedrogie - tyle, że ich ceny będą dalej lecieć w tym roku...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• snowboarder
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Masz absolutna racje. Dojda do tego prawdopodobnie problemy
      z grzaniem sie, ciekawe czy w ogole da sie to trzymac na kolanach...
      SSD z pewnoscia beda taniec, dlatego kupno 64GB za $1K
      to kompletnie wyrzucone pieniadze. Wlasnie dlatego ciekawi mnie co sadzicie
      o 1.8" 4200 dysku i uzywaniu na nim swapujacego PS...

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Nowe małe HP mają taki sam dysk: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3905
        Ale jak to się przekłada na PS, to nie wiem.
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• obserwator
          Bywalec
          • 2006
          • 137

Ludzie wyluzujcie... dopiero wyszedł ten mac... Ale po pierwsze... Następuje trendowy podział na dwie linie w notebookach na świecie:
          - pierwsza - notebooki ultralekkie i tablety... Aby "zawsze być" online, mieć go przy sobie i go prawie nie czuć...Internet, office itp.., długi czas pracy na baterii - wszystko kosztem wydajności... i inne bzdety...
          - druga - notebooki o wielkiej mocy - odwrotność proporcjonalna tych pierwszych...

Tak więc snowborder - Ty jesteś "blisko koryta" i raczej pierwszy go kupisz
          I nam opiszesz co się nie da, a co da się pomimo wszystko.
          Choć ja osobiście mam luz (aperture będą musieli przeprogramować ) i jak na razie na świecie prócz Steve'a nikt porządnie tej maszynki nie przetestował - a Ty tu wyjeżdżasz z takimi pytaniami
          Czas pokaże...
          Ostatnio edytowany przez obserwator; 7676.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• tmaciak
            Uzależniony
            • 2006
            • 610

I pytanie, czy się martwisz o wydajność, czy o wytrzymałość?

Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".

Jeśli chodzi o wydajność to... no cóż po 4200 obrotów to cudów nie ma co oczekiwać, ale tragedii też raczej nie odczujesz.

Tym niemniej z moich laptopowych doświadczeń wynika, że przy obróbce dużej ilości danych różnica pomiędzy dyskiem 4200 obrotów a 5400 obrotów jest wyczuwalna.
            Pozdrawiam, Tomek
            Canon S-120PC II

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez tmaciak

Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".
              o ta informacje mi wlasnie chodzilo. Dzieki.

Komentarz

• Adam Kasprzak
                Początki nałogu
                • 2007
                • 278

nie czytałem poprzednich wypowiedzi, ale od razu gdy usłyszałem o nowym macbooku to pomyślałem "o nie, na pewno to nie będzie do zdjęć.."

Sam pracuję*od 1,5 roku na macbooku (CD 2GHz), tylko, że dysk wymienilem i dowaliłem 2GB ramu. Powiem krótko - wolno jest... szczególnie przy dużych plikach... Jak do obróbki to imac lub macpro.
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Zamieszczone przez snowboarder
                  Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
                  wyjatkowo cienki laptop
                  (...)
                  Co myslicie?
                  Co myślę?
                  Otóż ma dwie wady:
                  Po pierwsze - jest to cienki komputer.
                  Po drugie (co wynika z pierwszego) pewnie łatwo go złamać, nawet przypadkiem (-:

MSPANC (-:

Komentarz

• esteper
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 635

Myślę że ten dysk nie będzie wielką przeszkodą przy ogólnej obróbce zdjęć, myślę że 2GB RAMu ratuje sytuację.
                    A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.
                    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Adam Kasprzak
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 278

A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.
                      Spróbuj wygjąć 2mm blaszkę*aluminium i porównaj to z 1cm plastikiem
                      Ale raczej złamać się*nie złamie - przecież*mam bebechy....

Ale ogólnie zależy o jakiej obróbce mowimy?
                      Mowimy o kimś kto obrabia (suwaczki przy ew. wywoływaniu raw) 30 zdjęć*ze spaceru z Canona 30D?
                      Czy mówimy o kimś, kto przywozi 1500 Rawów z 5D(1Ds) o wielkości 13mb każdy i wszysto przepuszcza przez AdobeBridge, dodatkowo głęboko obrabiając w photoshopie na wartwach i na końcu zapisuje do 90mb Tiffa?
                      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• snowboarder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
                        komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
                        kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
                        W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
                        zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
                        i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...

Komentarz

• Adam Kasprzak
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 278

Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
                          komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
                          kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
                          W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
                          zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
                          i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...
                          Do takich zastosowań mz idealny
                          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• rene
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 283

Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.

Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty

Komentarz

• esteper
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 635

Zamieszczone przez rene
                              Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.

Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty
                              Teraz mogę zacytować słowa z forum japca.
                              "Czyli MBA nie jest komputerem dla Ciebie"
                              Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego, chyba tylko gdy instalowałem Aperture i Adobe.
                              Mysz mam na BT, drukarkę można sparować przez WiFi.
                              MBA ma być ultra lekkim laptopem, mobilnym (WiFi, BT 2.1) i takim jest.
                              Czy 1800$ dolarów to dużo ? W polskich warunkach nie jest to mało, jednak jeśli skusimy się na to maleństwo w USA, to cena jest na prawdę do przyjęcia i jest nawet niższa od stylowych lapków konkurencji
                              5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

Pracuję...