Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
ciekawy jestem opinii zacnych forumowiczów, o wiekszym doswiadczeniu w sprawie szkiel kitowych do 300D i 350D. Dotarło do mnie wlasnie, ze wszedzie jest mowa o kicie, ale kazde szkło jest inne:
- do 300D - 18-55...powiedzmy I
- do 300D black - 18-55 UMS
- do 350 18-55 II.
To co mnie uderzyło , to brak możliwoci zakupu 18-55 USM poza kitem (bez body), no , podobnie z II-ką...poki co
Czemu ma służyć takie posuniecie Canona?
Czy ktoś miał okazje porównac te 3 szkła na 300D i 350D?
Czy za moment nie bedzie kolejnego szkla II USM ? MOze Canon doktoryzuje sie na tym szle?
Z gory wdzieczny za opinie
Arkan, dzięki za wskazówke, ale to tylko część odpowiedzi.Nie zauważylem wcześniej wątku Grega, a jest bardzo zbliżony http://canon-board.info/showthread.php?t=2665
....choć i tam niewiele konkretów.
Ale ogolnie rozumiem, że kitami, jakiekolwiek by nie były , nie ma co sobie głowy zawrazać.Musze zweryfikowac moje plany...i znów kołomyja.
Ale ogolnie rozumiem, że kitami, jakiekolwiek by nie były , nie ma co sobie głowy zawrazać.Musze zweryfikowac moje plany...i znów kołomyja.
Wszystko zależy ile masz pieniędzy i ile kg chcesz nosić. Moja małżonka ma 350D+ grip + 18-55 + 55-200 USM i jest bardzo zadowolona. Oba obiektywy są projektowane pod cyfrę, więc nie ma problemu z ostrością, nie ma BF/FF i wszystko to waży tyle co nic. Czasami tylko podbiera mi coś jasnego z torby do portretu i tyle.
Tutaj w USA widzialem 300D black zarowno z usm'em i nie... To samo silver... 20D podobnie... Do tego trzysetki black z gripami. Sam mam oryginalnego kit'a z non-usm. USM'a w sklepie jeszcze jako sam obiektyw nie widzialem, ale widzialem srebrnego rebela XT w mocno niefotograficznym sklepie z kit'em mk. II USM. Generalnie pelna dowolnosc...
Ups... korekta... Czulem ze to nie tak na stale http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...=351554&is=USA
Widac ze i USM'a mozna kupic samodzielnie Co ciekawe nie maja wersji non-usm. Na zdjeciu maja zwyklego, ale i dwie sigmy juz znalazlem ze zlymi obrazkami... Opisy do tej pory byly poprawne, wiec nie sadze zeby w tym wypadku sie pomylili.
Wszystko zależy ile masz pieniędzy i ile kg chcesz nosić. Moja małżonka ma 350D+ grip + 18-55 + 55-200 USM i jest bardzo zadowolona. Oba obiektywy są projektowane pod cyfrę, więc nie ma problemu z ostrością, nie ma BF/FF i wszystko to waży tyle co nic. Czasami tylko podbiera mi coś jasnego z torby do portretu i tyle.
No wlasnie...ulituj sie nad biednym "teoretykiem lustrzanym", bo widze , żes bystry czlek i w rzeczy obeznany. Juz kilka razy zmienialem typy w szlach. Podstawowe info - mialem lustro zaledwie kilka razy (2-3) w reku (20D, Tamron 28-75 f/2.8 i chyba EF 70-200 L USM), ale to za mało, żeby mieć własne zdanie.
I od tego czytania cala tamta konstrukcja runeła w gruzy. Teraz kobinuje jak tu najtaniej obslizgac, zeby w ogole czegos sie nauczyc praktycznie, z wlasnym body i szklem , niekoniecznie jednym i nie wywalic taczki dudkówPolatac , posprawdzac...samemu. Z kitem to juz sam nie wiem , brac nie brac? Sigme 70-300 APO II biore prawie na pewno na poczatek (boje sie glosno mowic dlaczego ). Wziałbym Tamrona 28-75, ale akurat zakresy schodza sie w portretówce...wiec trzeba by cos dobrac...znowu kasa. Ten pomysl z 55-200 jest chyba całkim niezły....tylko nie mam od kogo podebrac portretowki. A moze zostawić na razie luke i jednak postawic na kita +Sigme 70-300APO II?NO od czegos musze zaczac
I od tego czytania cala tamta konstrukcja runeła w gruzy. Teraz kobinuje jak tu najtaniej obslizgac, zeby w ogole czegos sie nauczyc praktycznie, z wlasnym body i szklem , niekoniecznie jednym i nie wywalic taczki dudkówPolatac , posprawdzac...samemu.
Za 4700-4900 możesz kupić duży zestaw Canona (350D +grip +18-55 +55-200).
Do tego za 400 PLN 50/1.8.
Za ca 70PLN osłonę p-słoneczną do kita.
Wężyk, karta (512 MB), czytnik USB, filtry (1 polar 58mm, 1 UV 58mm, 1 UV 52mm), statyw (może być lekki, bo zestaw jest lekki), mała torba = ca 600-700 PLN
Całość max 6100 PLN i starcza do większości zastosowań. Taniej nie będzie :-(
A potem zbierac kolejne 5 tys i wymienic 18-55 i 55-200 na 17-40 4L i 70-200 4L bo dosc szybko mozesz sie przekonac ze jakosc z tych pierwszych szkielek moze ci nie wystarczac
Vitez, zdziwiłbyś się jakością optyczną 55-200. Jedyne co, to dość ciemno na długim końcu, ale bez prolemu można robić przy 5.6. Jest to obiektyw w pełni porównywalny z 70-210/3.5-4.5. Co do kita, to sam wiesz najlepiej - jeśli dają w zestawie, to grzech go nie wziąć, a potem się okazuje, ze poniżej 17-40 to nie ma co go wymieniać.
Za 4700-4900 możesz kupić duży zestaw Canona (350D +grip +18-55 +55-200).
Do tego za 400 PLN 50/1.8.
Za ca 70PLN osłonę p-słoneczną do kita.
Wężyk, karta (512 MB), czytnik USB, filtry (1 polar 58mm, 1 UV 58mm, 1 UV 52mm), statyw (może być lekki, bo zestaw jest lekki), mała torba = ca 600-700 PLN
Dzięks Arkan. Postawilem jednak na "naukę na wlasnych błędach". Lampka 420EX + dyfuzor juz dotarła. 350D KIT w drodze. Postawiłem na kit, bo nieco sie obawiam zbędnych wydatków, ale raczej uderzam w ...hmmm...srednia półke ze szklami (L-ki na razie mi nie w głowie ). Jak sie pobawie kitem, zdecyduję co dalej. Na razie szkła odłożyłem, bo w maju będę miał okazje przećwiczyć kilka ...w tym Tamronka 28-75 f.2.8 Po lekturze forum mam niezły metlilk w głowie i jednak musze poeksperymentować sam.Tym bardziej , że to moje pierwsze lustro.Stałki nie miałem nigdy w reku...wiec obawy...no i zoom nozny. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
A potem zbierac kolejne 5 tys i wymienic 18-55 i 55-200 na 17-40 4L i 70-200 4L bo dosc szybko mozesz sie przekonac ze jakosc z tych pierwszych szkielek moze ci nie wystarczac
spoko, spoko...chyba nie biegales z kompaktem. Jestem przekonany, ze po przejsciu na lustro dłuuugo bede sie cieszył jak bobas nawet z kitowym szklem. Samo "rozszyfrowanie" body zajmie kilka ładnych tygodni....jak nie miesięcy, a jest jeszcze co poćwiczyć z lampą. A jakie nowe możliwości w technice focenia. Do L-ek wróce pewnie za min pół roku...najszybciej. Na najbliższy czas pozostają przyziemne sprawy....dodatkowy aku, CF 1GB, torba,databank. Nie od razu Rzym zbudowali.
... w maju będę miał okazje przećwiczyć kilka ...w tym Tamronka 28-75 f.2.8 .
Czy jest jakaś ogolna zasada porównywania szkieł?Troche poczytałem , ale w odniesieniu do konkretnych szkieł. Czy można te zasady nazwać ogólnymi? ( te same ogniskowe przy różnych przesłonach). Czy ISO również ma tutaj znaczenie?
Komentarz