EOS 300 z lampą 430 EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fliegermaus
    Coś już napisał
    • 2007
    • 58

EOS 300 z lampą 430 EX

Czy Canon 300 (nie 300V) współpracuje bezproblemowo z lampą 430 EX (nie EZ )? Trzeba jakichś szczególnych czarów, żeby zdjęcia były dobrze naświetlone przy palniku lampy skierowanym w górę lub w bok?
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Współpracuje, bo ma E-TTL. Z EZ też będzie działał w automatyce, bo A-TTL obsługuje także
    Używanie lampy to inna kwestia, trzeba to robić jak w każdej innej puszce. Przy odbijaniu światła od ścian i sufitu stosuje się korekty na +.
    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
      Współpracuje, bo ma E-TTL.
      Jakby nie miał, to też by współpracował; bo EX'y równie dobrze chodzą również w starym TTL.

Używanie lampy to inna kwestia, trzeba to robić jak w każdej innej puszce.
      a jak to robić?
      ten poradnik ostatnio jest na topie :-)
      Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fliegermaus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 58

Zamieszczone przez gwozdzt
        a jak to robić?
        ten poradnik ostatnio jest na topie :-)
        http://foto.jasiu.pl/
        Jak to robić mniej więcej wiem, bo używam lampy z 400D. Sądziłem, że ze starym aparatem analogowym będzie to bardziej skomplikowane.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez fliegermaus
          Jak to robić mniej więcej wiem, bo używam lampy z 400D. Sądziłem, że ze starym aparatem analogowym będzie to bardziej skomplikowane.
          Ale dlaczego? Główne zasady fotografii są niezmienne, niezależnie od rodzaju materiału/elementu światłoczułego. Jeśli będziesz fotografować na negatywie to powinno być nawet łatwiej, z uwagi na większa, w stosunku do matrycy, rozpiętość tonalną, a co za tym idzie wrażliwość na błędy naświetlania.

Komentarz

• fliegermaus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 58

Ale dlaczego? Główne zasady fotografii są niezmienne, niezależnie od rodzaju materiału/elementu światłoczułego. Jeśli będziesz fotografować na negatywie to powinno być nawet łatwiej, z uwagi na większa, w stosunku do matrycy, rozpiętość tonalną, a co za tym idzie wrażliwość na błędy naświetlania.
            Miałem raczej na myśli sposób działania automatyki. Robię z tą lampą zdjęcia przy pomocy 400D i potrafię się nią posługiwać, ale zdaję sobie sprawę, że gros pracy wykonuje za mnie aparat z lampą w jakiś specyficzny dla siebie sposób.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Ale EOS 300 też ma automatykę E-TTL i też "zrobi za Ciebie tę robotę". Jedyny mankament polega na braku możliwości korekty siły błysku z poziomu body, ale ma ją sama lampa (w odróżnieniu od 380EX) więc nie jest to problem wielki.

Komentarz

• an_zak
                Początki nałogu
                • 2006
                • 427

Z EZ też będzie działał w automatyce, bo A-TTL obsługuje także
                Jeśli mnie pamięć nie myli, analogi obsługujące E-TTL, nie pracują z fleszami EZ w klasycznym A-TTL-u, lecz w nieco prymitywniejszym, klasycznym TTL-u.

P.S fotografowałem eosem 300 z 430EX, współpraca układała się jak najbardziej dobrze

Komentarz

• josif
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 380

Często używam 300V z 420 EX i zero problemów.

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez an_zak
                    Jeśli mnie pamięć nie myli, analogi obsługujące E-TTL, nie pracują z fleszami EZ w klasycznym A-TTL-u, lecz w nieco prymitywniejszym, klasycznym TTL-u.
                    Opisy na stronie canon-museum sugerują że kilka puszek, w tym Eos 300, pracować może w trybach E-TTL/A-TTL/TTL.

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Miałem EOSa 300, działał i w A-TTL (540EZ) i w E-TTL (Sigma 500 Super) i w TTL (z oboma)
                      Zapraszam

Komentarz

• fotofather
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 31

Zamieszczone przez fliegermaus
                        Czy Canon 300 (nie 300V) współpracuje bezproblemowo z lampą 430 EX (nie EZ )?
                        Sorry że tak późno, ale z wlasnego doświadczenia potwierdzam (sam mam eos 300 i speedlite 430 EX. Wspólpracuje bezproblemowo. Korekcja sily blysku jest z lampy jak pisal zresztą MacGyver.

Komentarz

Pracuję...