witam wszystkich co sadzicie o szumach tego zdjecia i jak mozna by je usunac. niestety narazie jestem noga w tym i potrzebuje pomocy. Dzieki
pomocy w odszumieniu
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
-
Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskimKomentarz
-
Komentarz
-
tak jak Dominique nie widze tam zadnych szumow - chyba bardziej fota jest nie ostra niz zaszumionaKomentarz
-
są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarkiKomentarz
-
-
Komentarz
-
-
Tego zdjęcia nie ma po co odszumiać, no i podobnie jak michalab - zauważam co dzieje się z reką po odszumieniu. Szum w oryginale jest minimalny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje fotyKomentarz
-
Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.Komentarz
-
Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje fotyKomentarz
-
Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.
Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.Komentarz

Komentarz