Plaskikowe soczewki w Canonie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marfackib
    Bywalec
    • 2005
    • 169

Plaskikowe soczewki w Canonie

Pytam w imieniu kolegi. Chce kupić A510 lub jakiegoś tańszego Nikona, ale w sklepie mu powiedzieli, że Canon w tanich kompaktach stosuje plastikowe soczewki a Nikon we wszyskich modelach szklane. Jaka jest prawda ?
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
  • Gregg
    Bywalec
    • 2005
    • 222

Tak niestety jest... To prawda... A mnie zaraz zlinczują...

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Normalnie katastrofa... 300D plastik... soczewki plastik... Jak tym zdjecia mozna robic
      Minolta tez ma szklane... Tyle ze kolega jak kupil a85 to byl wniebowziety a minolte wyklal od wszystkich diablow
      ...

Komentarz

• Marfackib
        Bywalec
        • 2005
        • 169

a wie ktoś w jakich modelach są plastyki z w jakich szkło

Komentarz

• Roni
          Bywalec
          • 2004
          • 129

Marfackib,
          Podejzewam, ze w kazdym jest cos zrobionego z tzw. plastiku. Zdziwilbys sie jakiej jakosci potrafia byc teraz tworzywa sztuczne

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Oglądałem dzisiaj z ciekawości A510 - Obiektyw wygląda na szklany , na dodatek ma powłokę przeciwodblaskową w kolorze zielonym ( taką samą mam na moich okularach !!! )

Komentarz

• Marfackib
              Bywalec
              • 2005
              • 169

Zamieszczone przez Roni
              Marfackib,
              Podejzewam, ze w kazdym jest cos zrobionego z tzw. plastiku. Zdziwilbys sie jakiej jakosci potrafia byc teraz tworzywa sztuczne
              Masz racje, ale mając do wyboru plastik lub szkło, pewnie większość wybierze szkło.

Komentarz

• voyager

Co za bzdura soczewki są szklane. Plastikowe soczewki to się stosuje w jednorazowych aparatach.

Komentarz

• eternus
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 668

Zamieszczone przez Marfackib
                  Masz racje, ale mając do wyboru plastik lub szkło, pewnie większość wybierze szkło.
                  Zapewne - ale to idzie rozpoznac. Choc z pewnoscia nie powinien byc to koronny argument przy wyborze aparatu.

Co za bzdura soczewki są szklane. Plastikowe soczewki to się stosuje w jednorazowych aparatach.
                  Jesli tanie (ladnie mi tanie - za kilka stow) kompakty (niektore) uznac za jednorazowe, to z pewnoscia masz racje
                  EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                  "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                  że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Wisozup
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 72

a jak to mozna sprawdzic czy plastik czy szklo? aparaciku nie rozbieralem a na oko to chyba ciezko rozpoznac...no i czy S1 mozna uznac za tani kompakt?

Komentarz

• columbia

A może ty masz plastikowy kineskop od monitora a nie plastikowe soczewki w aparacie ?
                      Canony Serii A mają z całą pewnością szklane soczewki aha zależy co nazywasz szkłem bo to co siedzi np w światłowodzie to też szkło chociaż niektórzy mówią że światłowód jest z plastiku.

Komentarz

• gonzo44
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1304

bardzo mozliwe ze czesc soczewek jest wykonywana z plastiku. Ja od dluzszego czasu nosze okulary wlasnie z plastikowymi soczewkami i jakos nie narzekam. Nie rysuja sie, ciezko je stluc, ogolnie sa OK. A gdyby mi nie powiedzieli u optyka ze sa z plastiku to bym sie w zyciu nie domyslil. Materialoznastwo poszlo sporo do przodu, takze nie ma co sie zastanawiac z czego sa soczewki.
                        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• AlaN
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 19

Plastikowe soczewki w Canonach?! Pierwsze słyszę!

Komentarz

• columbia

Tak np Canon PW A95 ma soczewki z plastiku a obudowę z trzciny cukrowej aby był ciężki no to włożyli do środka trochę ołowiu.

Komentarz

• kociu
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 111

rozbieralem kiedys obiektyw canon ef 35-80mm od eosa 1000F i okazalo sie ze tam tez jest plastikowa soczewka (pierwsza od strony bagnetu) i co , i nic mimo ze szklo kitowe to fotki bardzo ladne (dla amatora) robil i raczej do kompaktow ze szklanymi soczewkami nieporownywalne, a ten objektyw juz pare lat ma wiec pewnie teraz soczewki z tworzyw sztucznych moga byc tylko lepsze...
                              eos 10D, zenit TTL
                              kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

Pracuję...