Czyszczenie matryc....po raz setny...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • deejay24h
    Bywalec
    • 2007
    • 168

Czyszczenie matryc....po raz setny...

Witam
    Obiekt to Canon Eos 400D
    Jak widac na załączonej fotce z lewej strony jest włos (chyba)..
    starcie no1: Tanim kosztem czyli http://www.allegro.pl/item290991117_...o_matrycy.html. Oczywiscie bez większych rezulatów .
    No2: troszke drożej http://www.allegro.pl/item290620047_...clean_usa.html i nadal **** blada...
    Na matrycy jest cos jak by biały punkt podejrzewam że to własnie to "coś" jest odpowiedzialne za paskudzenie moich zdjęc nicczego innego nie zaówazyłem i za nic nie moge się tego pozbyc..
    I tu moja pośba czy wie ktoś coś ...na temat jakiegos serwisu na terenie śląska który czyści matryce? czy pozostaje mi jedynie wysyłka aparatu na żytnią?.
    Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Moze to na obiektywie?

Komentarz

• deejay24h
      Bywalec
      • 2007
      • 168

Zamieszczone przez BelYaal
      Moze to na obiektywie?
      Sprawdziłem na dwóch i mam to samo.
      Ps. troche się przygotowałem i poczytałem juz o czyszczeniu matryc.
      Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• heniek
        Uzależniony
        • 2004
        • 614

ja czyściłem lenspenem i pomogło a mialem tego trochę, aparat na statyw, w jednej ręce zwykła latarka w drugiej gługopis do czyszczenia. W 5d od swiatla z latarki widziałem najmniejszy pyłek (takie mam wrażenie:-)), nie wiem jak to będzie widać w 400D, pewnie mniej zobaczysz bo mniejsza matryca ale możesz spróbować.
        Heniek

Komentarz

• ABJ
          Bywalec
          • 2007
          • 234

a moze po prostu oddac do jakiegos znanego w Twoim miescie serwisu foto na czyszczenie?
          abjphotography.com

Komentarz

• mattnick
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1735

potarzam po raz 1000...

patyczki do uszu i jeszcze raz patyczki...

Pacjent (stan agonalny):

Pacjent po gruszkowaniu lewatywowym (słaby puls):

Pacjent po użyciu 2 (słownie dwóch) patyczków do czyszczenia uszu (pacjent żyje stan b. stabilny):

Ostatnie gruszkowanie:

Może i ktoś powie, że nie jest rewelacyjnie wyczyszczone...patrząc jednak na poniesione koszty (2,6 grosza, gruszki nie liczę) oraz "stracony" czas na czyszczenie (ok 15-30 sekund) uważam wyniki za rewelacyjne.
            30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
            CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• perqsista
              Początki nałogu
              • 2005
              • 429

Ja ostatnio trochę udoskonaliłem sposób patyczkowy-zawsze mi gdzieś potem kłaczki fruwały. Wacik zacząłem owijać ściereczką z mikrofibry (taka do czyszczenia optyki). Jeżeli matryca jest mocno uwalona czyszczę na mokro patyczek + ściereczka + płyn do okularów z powłokami (taki od optyka). Wyniki czyszczenia zawsze powtarzalne i dobre.
              www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• asterix
                Uzależniony
                • 2005
                • 793

a po pewnym czasnie pojawia sie wam piekne rysy jak na lodowisku w centrum wroclawia

IR na full frame jest dosc delikatny. Porysowanie go zajelo mi 5 sekund z patyczkiem do uszu w reku
                Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

A ja po prostu dmucham ustami do środka.

Częstotliwość robienia zdjęć jest wprostproporcjonalna do olewania czy coś siedzi na matrycy czy nie No chyba że jest to widoczne na f/4 już Z większych "f" nie korzystam.
                  Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• mattnick
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1735

Zamieszczone przez asterix
                    a po pewnym czasnie pojawia sie wam piekne rysy jak na lodowisku w centrum wroclawia
                    Nie ma lodowiska w centrum

Zamieszczone przez asterix
                    IR na full frame jest dosc delikatny. Porysowanie go zajelo mi 5 sekund z patyczkiem do uszu w reku
                    Gratuluję...ja smaruję tym do czyszczenia a nie do trzymania...
                    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

Pracuję...