Początkujaca posiadaczka eosa 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • an4

Początkujaca posiadaczka eosa 400D

Witam , od całakiem nie dawna jestem nabywczynią eosa 400D, po woli dochodzę do wprawy w obsłudze i im wiecej wiem tym bardziej mnie to fascynuje. Coraz więcej we mnie zapału do fotografowania natury, miasta, i ludzi. Zakupiłam Eosa +kit EFS18-55, zastanawiam się nad kolejnym zakupem obietywów, Canon 50 mm f/1.8 EF II i Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III, ceny niesą zbyt wysokie co umożliwia mi zakup.
    Czy ktoś mi może pomóc i poradzić czy ten wybór jest słuszny ?A może poleci mi coś innego. A może nie potrzebnie aż dwa obiektywy, jeżeli jeden to który.
    Proszę o odpowiedz.
  • irekaro
    Początki nałogu
    • 2007
    • 262

http://www.allegro.pl/item294801400_...wde_warto.html
    http://www.allegro.pl/item295122678_...5_4_5_usm.html
    canon

Komentarz

• bopp
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 21

Ja na początek zostałbym z obiektywem kitowym choć wiem, ze nie jest najlepszy i dokupił 75-300 a jeszcze lepiej 75-300 IS 75-300 IS i myślę, ze na początek wystarczy a z czasem możesz dokupić 50 1.8
      30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Komentarz

• root
        Bywalec
        • 2006
        • 146

dla początkującego fotografa, który chce fotografować ludzi, a dokładniej portrety C 50mm f/1.8 to niezbędny obiektyw (w późniejszym terminie zmiana na f/1.4) - takie jest moje zdanie. :}
        :}

Komentarz

• bopp
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 21

Ale do natury i miasta bardziej nada sie zoom 75-300 a z body 400D da odpowiednik 120-480, którego będzie można na pewno wykorzystać częściej niż 50 mm (nie przeczę, że do portretu jest to bardzo dobre szkło)
          30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

tego 75-300 którego wymieniłaś nie kupuj bo to badziewie i na cyfrze jest do ****.. już lepiej zapoluj na używanego canona 100-300 albo coś innych producentów (albo tego canona z ISem ale już nie ta cena) - ale na początek zostałbym przy kicie i kupiłbym 50mm a kasę zbierał na coś droższego typu 70-200 f4 L (można kupić nowe poniżej 2 tysięcy)
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• przemo12

Hmmm jeżeli dysponujesz kwotą 1500 zł to ja bym zrobił tak:
              1. kupił zamiast kita Tamrona 17-50 - to jest naprawdę fajne , ostre szkło
              2. jeżeli potrzebujesz tele to poczekaj i kup 70-200 f4 L
              uważam iż tak będzie najlepiej

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez an4
                Witam(...) Zakupiłam Eosa +kit EFS18-55, zastanawiam się nad kolejnym zakupem obietywów, Canon 50 mm f/1.8 EF II i Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III, ceny niesą zbyt wysokie co umożliwia mi zakup.
                Czy ktoś mi może pomóc i poradzić czy ten wybór jest słuszny ?A może poleci mi coś innego. A może nie potrzebnie aż dwa obiektywy, jeżeli jeden to który.
                Proszę o odpowiedz.
                Cześć!

EF50 /f1.8 to fajne szkło (mimo bluzgów co po niektórych) które przyda Ci się do robienia zdjęć portretowych, oraz całej reszty zdjęć w słabszych warunkach oświetleniowych.

75-300? Nie miałem więc nie będę odradzał... ale nie wiem czy nie warto by było spróbować zamiast niego kupić EFS 55-250 IS (koniecznie potrzebujesz aż 480mm?). Ma stabilizację obrazu, co znacznie pomoże w foceniu na trochę dłuższych czasach z ręki.

Pozdrawiam
                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Hellfire
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 414

Moim zdaniem wybór szkieł jest dobry. Będzie tanio i duży zakres ogniskowych. Poćwiczysz, nauczysz się i będziesz wtedy wiedziała czego Ci brakuje i czego potrzeba, a kasy nie stracisz. Ja popieram ten zestaw.

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zestaw dla początkującej amatorki jak najbardziej w porządku. Poza ceną i zakresem ważna jest też niska masa tych szkiełek.
                    W przypadku 75-300 lepiej kupić egzemplarz używany, bo na nowym za dużo się straci przy późniejszej sprzedaży (tego obiektywu nikt raczej nie trzyma zbyt długo).
                    Bardzo sensowna jest też propozycja robgr85 (55-250): w podobnych pieniądzach otrzymujesz stabilizację obrazu i nieco lepsza optykę. Możesz też rozważyć zakup 90-300 (oczywiście używany egzemplarz).
                    I na koniec: 75-300 i 90-300 lepiej brać w wersji z napędem (micro) USM, bo mają szybszy autofocus, a kosztują porównywalnie.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• magix
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 298

Jesli chodzi o portret to polecam tez 85/1.8 ale neistety sporo kosztuje...
                      C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
                      http://magix.digart.pl/

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Opinii cała masa :-)
                        Polecam stałkę 50mm. Dlaczego? Krótko - światełko i bokeh (nie to, że ładny, tylko że jest ;-)
                        Przydaje się także w sytuacjach krytycznych (np. fotografowanie niemowląt - oczywiście bez lampy). Uważam, że to właśnie ten obiektyw powinien być kitowym w tych lustrzankach.
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Blindseeker
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 522

Również uważam, że zakup 50mm 1.8 to dobry wybór na początek. Będziesz mieć Kita + 50mm + teleobiektyw (z tym, że ja polecam Canona 100-300 USM) - właściwie kompletny zestaw amatora.
                          Z czasem wymienisz kita na wcześniej wspomnianego Tamrona 17-50 bądź Canona 17-40 (ew. 17-55).

Komentarz

• zbyszekjan
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 348

Zakup obiektywu 75-300 odradzam. Miełem go przez jakiś czas. O ile na analogu spisywał się nie najgorzej, na cyfrze bardzo słabo.
                            pozdrawiam

Komentarz

• schuvi
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 197

Moim zdaniem powinnas pozostac przy kicie jak narazie i sama dojsc do wniosku,czego tak naprawde potrzebujesz.Chesz miec szeroki kat,i jasnosc to zainwestuj w C 50/1,4 , bo tego napewno kitowy 18-55 Ci nieda.
                              Do portretu,focenia bez spawary i nietylko jest wypasny.Ostrosc wrozowa i piekny bokeh.
                              Jesli chodzi o tele to powiem tak.Ja posiadam 70-300 IS USM i jestem mega zadowolony,jest to dosyc ciezkie szklo ale naprawde daje wiele radosci z focenia. Moze kiedys przeskocze na L. Niewiem dokladnie jakim budzetem dysponujesz,bo moze to przeoczylem,ale jedno jest pewne.Gdybym (teraz to wiem) mial na poczatku wydac 3000k to poszukalbym uzywanego(chociaz jest o takiego ciezko) C 24-70/2,8L.
                              Masz wtedy szklo warte tej kasy w 100%, szeroki kat,super swiatlo,maly tele,szybkosc,piekny bokeh, niezawodnosc i L w jednym.
                              To moje zdanie, powodzenia
                              -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

Pracuję...