czas synchronizacji z lampą - problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lexer
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 47

czas synchronizacji z lampą - problem

Wczoraj kupiłem kabel synchro. Podłączyłem go do lampy 580 ex II. No i coś niepokojącego (?) zauważyłem. Mianowicie przy krótkich czasach np. 1/500s...aparat tak jakby nie trafiał z synchronizacją. I bynajmniej nie chodzi tu o sycnchronizacje lampa - body, tylko o...migawke w aparacie...Przynajmniej tak mi się wydaje, że to migawka. Na zdjęciach powstaje czarny pas, najczęściej na środku, ale zdaża się, że występuje też na dole, albo na górze.

Nie jestem właściwie do końca pewien czy to migawka. Rozjaśniając zdjęcie, można zauważyć, że obraz jest też w tej zaciemnionej części. Występowanie cienia to sprawa losowa, raz jest raz nie. Na krótkich czasach nie zauważyłem tej przypadłości.

Czy ja coś źle robie, czy aparat do reklamacji?
    Cała sytuacja ma miejsce tylko podczas wyzwalania lampy kablem synchro.
    Załączam dwa zdjęcia. Wszystkie dane w exifach.
    Canon 40D + 580 EX II

• Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Takim kablem możesz mieć czas minimalny 1/250s. Jeśli chcesz używać lampy dla krótszych czasów musisz użyć kabla przenoszącego pełną automatykę i przestawić lampę w tryb HiSpeed-Sync.

Komentarz

• lexer
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 47

czyli to jedynie problem synchronizacji z czasem, tak ?

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Generalnie tak, ale chodzi o to, że przy czasach krótszych niż 1/250 s migawka nie otwiera się całkowicie, tylko przejeżdża taka "szparka" z góry na dół. I w trakcie kiedy ona przejeżdża, błyska lampa. I ten kawałek, który aktualnie jest widoczny przez to okienko masz doświetlony lampą a reszta jest naświetlona tylko światłem zastanym.
        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• jar14
          Bywalec
          • 2007
          • 104

to wygląda jak za krótki czas naświetlania jeśli chcesz używać krótkich czasów to musisz na lampie włączyć funkcje FP tak mi się wydaje przynajmniej pozdro

Komentarz

• corass
            Bywalec
            • 2006
            • 102

Jest dokładnie tak jak mówi Kolaj. Z kabla nie osiągniesz krótszego synchro, przynajmniej nie w Canonie. Nikon jakoś to rozwiązał i tam masz synchro nawet do 1/1500 z kabla, fotoceli, radia bez konieczności zakupu lampy dedykowanej - tzn taki czas osiągniesz nawet lampą za 50zł z allegro
            10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez corass
              Nikon jakoś to rozwiązał i tam masz synchro nawet do 1/1500 z kabla, fotoceli, radia bez konieczności zakupu lampy dedykowanej - tzn taki czas osiągniesz nawet lampą za 50zł z allegro
              Tak. To się nazywa migawka elektroniczna. Dokładnie to samo rozwiązanie, jak we wszystkich kompaktach. Oczywiście przy dłuższych czasach wykorzystywana jest migawka mechaniczna.

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Wszystko dokladnie ak koledzy mowia - zeby bylo dobrze musisz wlaczyc w lampie HSS

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez mor_feusz
                  Wszystko dokladnie ak koledzy mowia - zeby bylo dobrze musisz wlaczyc w lampie HSS
                  I dokupić Off-Camera Shoe Cord. Symbol OC-E3.
                  Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• lexer
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 47

Że z OC-E3 będzie działało na krótszych czasach to wiem. HSS nic nie daje. Efekt jest taki sam.
                    No nic, dzięki za pomoc !

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez lexer
                      HSS nic nie daje.
                      HSS nie ma prawa nic dać na zwykłym kabelku synchro. OC-E3 jest konieczny. niestety.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

dokladnie. Kabel synchro nic nie pomoze - w instrukcji napisano ze czas SYNCHRO to 1/xx do 1/250 i tego nie przeskoczysz. Bez OC-3 lub lampy na sankach w HSS nie zrobisz zdjec z czasem "wyzszym" niz 1/250

Komentarz

• Antolll
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 126

A czy zamiast oc-3 moze byc ten z foto-tipa za stówke?
                          6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez Antolll
                            A czy zamiast oc-3 moze byc ten z foto-tipa za stówke?
                            Elektrycznie to jest to samo, co OC-e3 więc to bez znaczenia.

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Chętnie obejrzałbym jakieś foty z użyciem tego synchro. Możecie coś wcisnąć tutaj?

Komentarz

Pracuję...