Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Wiem... podstawowa zasada fotografii to nie robic zdjec pod slonce ale mialem wczesniej G5 i robilem udane zdjecia pod slonce doswietlajac ciemna twarz blyskiem (przy zdjeciach portretowych). To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
    Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...
    Pytanie jest takie: czy to normalne i czy zalozenie oslony obiektywu wyeliminuje to zjawisko?Kilka dni temu pytalem o oslone obiektywu.... ciekawy jestem czy ta fabryczna wystarczy... czyw wobec faktu ze rzeczywista ogniskowa "szkla" wynosi 28mm (a nie 18) to czy nie byloby skuteczniejszym zastosowanie oslony dla szkla 28mm i czy nie wunietowalaby ona?

Pozdrawiam: Piotr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez Lutek
    To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
    Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...
    To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.
    http://plieth.com

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.
      Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?

Piotr
      Lutek

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Lutek
        Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?
        Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
        Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!

Komentarz

• Lutek
          Uzależniony
          • 2005
          • 560

Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
          Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!
          No coz mam swiadomosc ze ten "standardowy" obiektyw nie jest mistrzostwem swiata ... :smile:
          Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło? - przeciez nawet z tym "stadardowym" szkłem jakość zdjec jest w 90% sytuacji zdecydowanie lepsza...
          Ale na pewno to odblaski.... moze wieksza podatnosc wynika z tego ze jest wiekszy obiektyw a wiec powieszchnia szkla a zatem podatność na odblaski wpadajacego pod konkretnym kontem swiatła. Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.

Pozdrawiam
          Lutek

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez Lutek
            Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło?
            Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.
            Zamieszczone przez Lutek
            Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
            Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.

Komentarz

• Lutek
              Uzależniony
              • 2005
              • 560

Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.

Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.
              Twoja odpowiedz idzie dokladnie w kierunku mojego rozumowania :-)
              Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(

Pozdrawiam
              Lutek

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Lutek
                Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(
                Prawdę mówiąc nie dowiedzieliśmy się jakiego obiektywu dotyczą Twoje problemy W moim domyśle chodzi o EF-S 18-55

Komentarz

• jacam
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 202

Miałem gumową składaną nakręcana na gwint,
                  IMHO była za ciężka do kita (podczas ostrzenia kręci przednią soczewką).
                  Kupiłem oryginalną: Canon EW-60C
                  canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Artur Lewandowski
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 195

Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.

Komentarz

• stolo
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 52

Zamieszczone przez Lutek
                      Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
                      Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

stolo
                      40D+1xSigma+1xTamron+2xCanon+Manfrotto+inne duperele

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Artur Lewandowski
                        Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.
                        Nie bardzo rozumiem jak filtr może chronić przed istniejącymi już w obiektywie odbiciami Rozumiem, że bardzo dobry, czy wręcz idealny filtr nie pogarsza odbić, ale tylko i aż tyle.
                        Jeśli światło przejdzie przez filtr bez odbicia, a następnie odbije się w soczewce obiektywu, to w czym filtr pomoże?

Komentarz

• Artur Lewandowski
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 195

Nie rozumiem czego nie rozumiesz skoro użyjesz filtr z powlokami np 6 czy 7 warstw to bardzo ograniczysz w dużym stopniu odbicia wewnątrz układu optycznego. Czyli nie będzą istniały już te wcześniej istniejące. Wartstwy filtra nie wyeliminują w 100% ale w szerokim zakresie tłumia odbicia.

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez Artur Lewandowski
                            Nie rozumiem czego nie rozumiesz
                            No to jeszcze raz.
                            Masz obiektyw, którego przednia soczewka generuje flary. Nakręcasz nań idealny filtr, czyli taki dający zero odbić. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że sytuacja nie zmieni się, czyli będzie tak jak bez filtru - tak się właśnie idealny filtr zachowuje, że jest "jak powietrze"

Komentarz

• Lutek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 560

Zamieszczone przez stolo
                              Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

stolo
                              No wlasnie sek jest w tym ze nie mam osłony i chce ja kupić ale waham sie która?
                              Co do filtra to zez mam watpliwosc... bo zakladajac ze swiatło przejdzie bezodbiciowo przez filtr a nastepnie napotka na szkło, ktre powoduje odbicia... to tak sobie główkoje ze powinno być tak samo....
                              Czyli na moj rozum.... pomoc moze albo wymiana obiektywu lub zalozenie skutecznej osłony.....

Pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
                              Lutek

Komentarz

Pracuję...