Jak zapisać Tiffa do JPGa używając PSa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kucza21
    Uzależniony
    • 2007
    • 518

Jak zapisać Tiffa do JPGa używając PSa

Otóż mam z tym problemy ostatnimi czasy. Chciałbym czasem coś wrzucić na któryś ze stocków, ale tam przyjmują tylko format JPG. Natomiast ja większość plików mam w TIFFie i po wrzuceniu do PSa chcę zmienić w jakiś sposób na JPG... Przykładowo próbuje save as ale do wyboru tam jest 5 różnych formatów, ale JPGa niestety nie ma ... Bardzo będę wdzięczny jak ktoś mi pomoże
  • Jacek Deka
    Początki nałogu
    • 2006
    • 356

Używając polecenia zapisz jako (save as) i to wszystko.
    No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy wtedy musisz przekonwertować na 8 bitów i dopiero zapisać.
    Można też prościej czyli Save for web - wtedy nie musisz konwetować na 8 bitów.
    Ostatnio edytowany przez Jacek Deka; 7508.

Komentarz

• kucza21
      Uzależniony
      • 2007
      • 518

No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy
      No właśnie taki jest
      Można też prościej czyli Save for web
      Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....

Komentarz

• yogi-bear
        Początki nałogu
        • 2005
        • 366

Zamieszczone przez kucza21
        Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....
        Nie prawda "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.

Komentarz

• kucza21
          Uzależniony
          • 2007
          • 518

Nie prawda "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.
          Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa

Komentarz

• yogi-bear
            Początki nałogu
            • 2005
            • 366

Zamieszczone przez kucza21
            Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa
            Zmniejsza się rozmiar (waga) zdjęcia ale nie rozdzielczość. Takie jest zadanie algorytmu JPG. Mimo że kompresja jest stratna to na poziomie i jak sam widzisz bardzo ładnie zmniejsza rozmiar pliku w konfrontacji z TIFem (który przypuszczalnie masz zapisany bezstratnie).

W każdym razie "save as" i "save for web" -> *.jpg otrzymasz ten sam jakościowo obraz. Tym bardziej o tej samej rozdzielczości.

Komentarz

• Juriko
              Początki nałogu
              • 2007
              • 485

Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
              Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.

Komentarz

• Jacek Deka
                Początki nałogu
                • 2006
                • 356

Zamieszczone przez Juriko
                Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
                Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.
                To zależy czy ten TIFF był kompresowany czy nie.

Komentarz

• kucza21
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 518

OK rozumie. Na stockach żądają wagi ponad 3mb. Więc jak to zrobić ....

Komentarz

• Jacek Deka
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 356

Może źle przeczytałeś i chodzi o 3 Mpix.

Komentarz

• Juriko
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 485

Zamieszczone przez Jacek Deka
                      To zależy czy ten TIFF był kompresowany czy nie.
                      Zawsze jest bezstratny, niezależnie czy zastosowało się kompresję LZW czy ZIP, czy nie. Stosowane kompresje używają bezstratnych algorytmów. Do tego algorytmy LZW i ZIP zwiększają,zamiast zmniejszać wagę tifów 16-bitowych.

Komentarz

• yogi-bear
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 366

Zamieszczone przez Juriko
                        Zawsze jest bezstratny, niezależnie czy zastosowało się kompresję LZW czy ZIP, czy nie. Stosowane kompresje używają bezstratnych algorytmów. Do tego algorytmy LZW i ZIP zwiększają,zamiast zmniejszać wagę tifów 16-bitowych.
                        Wydaje mi się że Jackowi chodziło o kompresję samą w sobie a nie kwestię jej "stratności". TIFFa można wcale nie kompresować.

Jeżeli chodzi o ścisłość, nie każda metoda kompresji TIFem jest bezstratna. LZW i ZIP jak najbardziej są bezstratne. Nie można jednak napisać że wszystkie są bezstratne.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez yogi-bear
                          Jeżeli chodzi o ścisłość, nie każda metoda kompresji TIFem jest bezstratna. LZW i ZIP jak najbardziej są bezstratne. Nie można jednak napisać że wszystkie są bezstratne.
                          Szczególnie, że TIFF może być skompresowany JPEGiem
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Hazer
                            • 2008
                            • 12

W PS dajesz menu "Obraz -> Tryb -> 8 bitów na kanał" - i po tej operacji możesz zapisać w jpg. A jeśli zdjęcia mają być oglądane tylko na kompach to zmniejsz jeszcze rozdzielczość do 72 dpi...
                            30D | T 17-50 | C 55-250 | C 50

Komentarz

• Juriko
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 485

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Szczególnie, że TIFF może być skompresowany JPEGiem
                              No tak, tego nie wziąłem pod uwagę, ale fakt, można, tyle że nie 16-bitowca. Jotpegowski tif, brrr.
                              Ostatnio edytowany przez Juriko; 11187.

Komentarz

Pracuję...