Czy używacie filtrów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Czy używacie filtrów?

Czy używacie różnego rodzaju filtrów fotograficznych np. polaryzacyjnych, monochromatycznych, gwiazdek itp czy rożne efekty uzyskujecie przy pomocy programowej.

Tak się pytam, bo nie wiem czy kupować czy ostro zabrać się za naukę PhotoShopa. Na razie zakupiłem UV na osłonę obiektywu i zastanawiam się nad polaryzacyjnym i ewentualnie jakąś gwazdką x4 lub x6.
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

fiu fiu.. mam Ci wkleic liste filtrow, ktorych uzywam?
    www albo tez flickr

Komentarz

• Liska
      Coś już napisał
      • 2004
      • 67

mam filtr polaryzacyjny.
      http://whiteplate.blogspot.com/

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Liska
        mam filtr polaryzacyjny.
        mam 3 polary. i to tylko dlatego, ze sprzedalem cokinowski ;-)
        www albo tez flickr

Komentarz

• Dorn
          Bywalec
          • 2005
          • 131

Zamieszczone przez akustyk
          fiu fiu.. mam Ci wkleic liste filtrow, ktorych uzywam?
          Jak możesz to może część - tych najczęściej używanych
          Chiałbym się zoriętować jakie są najczęściej używane - bym się zaopatrzył.
          40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
          ---------------------
          Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Ale po co? Rob zdjecia, a jak juz okreslisz co Ci sie konkretnie w tych zdjeciach nie podoba lub co chcialbys zmienic to dopiero potem zastanawiaj sie czy jakis konkretny filtr Ci pomoze.
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Dorn
              Bywalec
              • 2005
              • 131

Zamieszczone przez Pszczola
              Ale po co? Rob zdjecia, a jak juz okreslisz co Ci sie konkretnie w tych zdjeciach nie podoba lub co chcialbys zmienic to dopiero potem zastanawiaj sie czy jakis konkretny filtr Ci pomoze.
              W zasadzie tak, ale np. na wakacjach jadę nad morze (Krynica Morska) a mieszkam po drugiej stronie naszego "kochanego" kraju więc jak zrobię zdjęcia nad morzem, to zastanawianie się potem jaki filtr może mi byc potrzebny może być po nie wczasie. Prejazd 650km przez Polskę nie należy do przyjemności
              Ogólnie chodzi mi o to czy potrzeba "dużo" filtrów miec ze sobą czy trochę można przerobić np w PhotoShopie
              ---------------------

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

najczesciej uzywane:
                polar
                UV
                szare polowki (w sumie cztery: 0.6 Soft, 0.6 Hard, 0.9 Soft, 0.9 Hard)
                kolorowe polowki (lekki fiolet, lekki niebieski, niebieski, sredni czerwony, lekka brzoskwinia, pomarancz, brazowy, sunset, lekki rozowy)
                szary (ND4, ND8 )
                vari-color zolto-niebieski
                soczewki makro (+2D, +3D)

rzadziej uzywane:
                gwiazdka 8x
                konwers 80B
                zmiekczajacy
                soft spot
                warmtone
                zielony do B&W
                zolty do B&W
                www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez Dorn
                  Ogólnie chodzi mi o to czy potrzeba "dużo" filtrów miec ze sobą czy trochę można przerobić np w PhotoShopie
                  ja jestem ogolnie za robieniem zdjec a nie grafiki komputerowej. poza tym nie chce mi sie tracic na babranie w szopce czasu, w ktorym moge robic zdjecia ;-) filtry, czasem troche kosztuja, ale daja prawdziwa przyjemnosc fotografowania. nie robienia obrazkow ekranowych

ale nie trzeba sie zgadzac. to takie ortodoksyjne podejscie czlowieka z innej epoki
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Dorn
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 131

Zamieszczone przez akustyk
                    ja jestem ogolnie za robieniem zdjec a nie grafiki komputerowej. poza tym nie chce mi sie tracic na babranie w szopce czasu, w ktorym moge robic zdjecia ;-) filtry, czasem troche kosztuja, ale daja prawdziwa przyjemnosc fotografowania. nie robienia obrazkow ekranowych

ale nie trzeba sie zgadzac. to takie ortodoksyjne podejscie czlowieka z innej epoki
                    ale ja mam takie samo zdanie!

jestem z innej epoki czy ortodoks (nie daj Boże) ?

A możesz podać jakieś namiary na jakąś stronkę o filtrach?
                    Ja mniej więcej znam polary, szare i niebieskie, ale może gdzieś jest coś więcej opisane co i jak i do czego.
                    ---------------------

Komentarz

• sid
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 643

Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez sid
                        Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.
                        Może być trudno, bo polar spłaszcza rozpiętość tonalną, z którą nigdy w cyfrakach nie było dobrze.
                        Jedyny sposób bez polara i niewykluczone, że dużo lepszy (!) to seria trzech, czterech zdjęć naświetlanych co jeden stopień. W efekcie uzyskuje się zdjęcie raz naświetlone prawidłowo na światła, a raz na cienie. Następnie obrabia się to w PS metodami powszechnie znanymi...
                        http://plieth.com

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Filtry sa nazywane np. wh Wratten'a. Wpisz w googlach "Wratten photo filter" a linkow bedzie mnogo.

Janusz

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• satriani
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 443

Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. Filtry zmiękczające typu duto, soft itp można równie dobrze symulować w programie. Także stosuję system Cokina i mam kilkanaście płytek tonalnych, efektowych, ale szczerze to wolę zeskanowac negatyw w labie i korekcję przeprowadzić w programie. Zgadzam się że zabawa filtrami szklanymi i płytkowymi daje wiele radości ale często efekt korekcji tonalnej potrafią zniszczyć specjaliści z labu ;-)
                            Ostatnio edytowany przez satriani; 570.

Komentarz

• Dorn
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 131

Zamieszczone przez satriani
                              Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. ...
                              Ponieważ to wątek dla poczatkujących to zadam pytanie: filtr szary służy do wydłużenia czasu naświetlania?
                              ---------------------

Komentarz

Pracuję...