Problemy z AF w EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Newfie
    • 2007
    • 8

Problemy z AF w EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM?

Pytanie do użytkowników tego szkła - czy AF w nim faktycznie ma takie problemy? Jestem prawie zdecydowana na niego, tylko ta opinia mnie zniechęca... Wybieam między nim a L-ką, a za tym szkłem przemawia do mnie bardzo dodatkowe 100 mm i gabaryty.
    Będę wdzięczna za opinie z dośwadczenia, nie "zasłyszane".

Pozdrawiam!
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Bezwzględnie AF w 70-200 (wersja dowolna) jest lepszy niż w 70-300IS.
    Lecz, IMHO w 70-300 IS autofocus jest OK. I w jednym i w drugim obiektywie zdarzają się przejazdy przez cały zakres, w elce ponowne wyostrzenie zajmie nieco - podkreślam, moim zdaniem, nieco - krócej niż w 70-300. To są kwestie dziesiątych części sekundy.

Komentarz

• Newfie
      • 2007
      • 8

Uspokoiłeś mnie tym postem, skłaniam się ku temu 70-300...
      Wnioskuję że użytkowałeś oba, skorzystam więc z okazji i zapytam, jak wygląda porównanie plastyki i barw tych dwóch szkieł w Twojej opinii?

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Mimo wszystko AF jest dość słabą stroną tego obiektywu. Jeśli jesteś na etapie wyboru systemu, to polecam przyjrzeć się Nikonowi, gdzie 70-300 VR stanowi bardziej udaną konstrukcję.

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

No ale nie zapominaj, że pewną słabością tego nikkora jest spora aberacja chromatyczna. Co prawda podobno D300 i D3 to wycinają w pień. 70-300IS aberuje na 300 jak jest mocniej przymknięty, otwarty nie ma tego problemu.

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Niestety, w tej klasie cenowej nie ma ideałów. Usunięcie aberracji zwykle nie jest problemem.

Komentarz

• KMV10
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2320

A w sumie szkoda, bo tańsze sigmy tutaj wypadają niekiedy trochę lepiej. Ale za to gorzej gdzieś indziej.

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3609

Niestety, na czymś trzeba zaoszczędzić. A'propos Sigm. Właśnie nie tak dawno Olympus uszczęśliwił miłośników Zuiko "przebraną" Sigmą, za to prawie dwa razy droższą niż w innych systemach. Ciekawe czy w tym przypadku większe wymagania i kontrola jakości dadzą rewelacyjny rezultat?

A wracając do tematu. Gdy ktoś pyta o wybór pomiędzy 70-300 i 70-200 to zwykle oznacza, że nie potrzebuje tak bardzo tych 300mm. I dlatego wybrałbym zdecydowanie 70-200.

Komentarz

• Newfie
                  • 2007
                  • 8

Z tym "nie potrzebuje" to właśnie nie bardzo jest tak... chciałam do 300, a do L-ki skłaniają mnie wszystkie zachwyty jakie o niej czytałam przy prawie absolutnym braku negatywów...

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez Newfie
                    Z tym "nie potrzebuje" to właśnie nie bardzo jest tak... chciałam do 300, a do L-ki skłaniają mnie wszystkie zachwyty jakie o niej czytałam przy prawie absolutnym braku negatywów...
                    Łapie odblaski i traci kontrast pod światło. Wystarczy? :-)
                    Digart

Komentarz

• mirhon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

Jakiś czas temu testowałem ten 70-300 i 70-200F4L. Niestety AF w 70-300 czasem nie trafiał i zdjęcia były nie ostre i nie było to na 100% przez jakieś poruszenia bo światło było wtedy dobre. Z tego co pamiętam udane fotki z 1 i 2 były bardzo porównywalne, choć nie umiem tego wytłumaczyć ale jakoś plastyka i kolory z L bardziej mi pasowały. IS to świetna sprawa byłem w stanie zrobić nieporuszoną fotkę podczas gdy z L to już było niemożliwe.
                      Ostatecznie wybrałem L bo z góry zamierzałem robić i robię tym obiektywem zdjęcia raczej wtedy gdy jest dobre światło.
                      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Newfie
                        • 2007
                        • 8

Czyli jednak 70-300? Czy masz w zanadrzu jeszcze innego faworyta w tym zakresie ogniskowych z półki do 4 tys?:wink:

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez Newfie
                          Czyli jednak 70-300? Czy masz w zanadrzu jeszcze innego faworyta w tym zakresie ogniskowych z półki do 4 tys?:wink:
                          Do 4 tys??? Bierz 70-200/2.8
                          Digart

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Skoro do 4kzł to może ja zaproponuje - 70-200/4IS - bardzo udany obiektyw.

Komentarz

• jotes25
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3609

Do 4 tys. to cała masa doskonałych obiektywów jest: 70-200/4 IS, Sigma 100-300/4 czy nawet 100-400 L IS. Zależy co kto potrzebuje...
                              Ja wybrałem... 300/4 L IS, bo wiedziałem, że poniżej tej ogniskowej i tak nie będę używać.

Komentarz

Pracuję...