Wspomaganie AF w 430EZ + EOS5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slawek_6

Wspomaganie AF w 430EZ + EOS5

Witam!
    Mam pytanie: w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5). Gdy zakryję lampkę w aparacie AF nie może się ustawić. Przy wyłączeniu wspomagania AF w programie CF7 efekt jest identyczny. Jak uruchomić (sprawdzić, może mam coś wyłączone) czy lampa pomocnicza AF w 430EZ działa?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez slawek_6
    Witam!
    Mam pytanie: w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5).
    Najprawdopodobniej ta lampa wspomaga tylko środkowy pkt AF.

Przerabiałem to na duecie EOS 50 + 380EX, która to lampa również dawała wspomaganie tylko dla srodkowego pktu AF i działało to tak, że jesli miałem aktywny tylko ten środkowy pkt, to czerwony wzorek szedł z lampy, natomiast jeśli uaktywniłem któryś z bocznych pktów - działała czerwona lampka z aparatu.
    Jestem przekonany, że w Twoim przypadku będzie tak samo. Wyłącz w aparacie boczne pkty AF (zostaw aktywny tylko środkowy) i powinno zadziałać wspomaganie z lampy.

I uprzedzając pytanie: nie, nic nie da się z tym zrobić. Po prostu tak jest. W instrukcjach EOS50/380EX było to dokładnie opisane, natomiast w przypadku 430EZ nie ma się co dziwić, że instrukcja o tym nie wspomina, ponieważ gdy ta lampa była projektowana, to aparaty miały tylko jeden centralny pkt AF.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• slawek_6

EX jest rzeczywiście nowa a EZ jest dokładnie z epoki EOS5
      Robiłem próby na środkowym punkcie i to samo. Chodzi o to, że kupiłem tą lampę i chcę wykluczyć jej uszkodzenie. Nie wiem czy z aparatem nie jest coś nie tak. Niemniej jednak informacja, że lampa przejmuje wspomaganie AF jest dla mnie istotna.

A może ktoś wie czy zoom 20-80 np Tokiny z filtrem 72 nie przesłoni wbudowanej w aparat lampki wspomagającej?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Robiłem próby na środkowym punkcie i to samo.
        A nie zapomniałeś z powrotem włączyć CF7 w aparacie?

Jeśli masz aktywny tylko i wyłącznie środkowy pkt AF oraz CF7 na 0 to wspomaganie z lampy powinno działać.
        Jesli nie działa to coś jest uszkodzone.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bakulik
          Uzależniony
          • 2005
          • 767

w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5)
          EOS 5 nie obsługuje wspomagaczy AF z żadnej lampy. Taki już jego urok...
          Pozdrawiam
          Łukasz Bakuła
          „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez bakulik
            EOS 5 nie obsługuje wspomagaczy AF z żadnej lampy. Taki już jego urok...
            Kurde, tego nie wiedziałem i bym się nie spodziewał, a wręcz byłbym prawie gotowy iść o zakład, że będzie tak jak we wspomnianym przeze mnie EOS 50/380EX.
            Aż mnie to zaintrygowwało, poszperałem trochę i fakt, masz rację:

Comparison table:
            ...
            Able to use external Speedlite AF assist light - No
            ...

Czy piszą o tym gdzieś jeszcze, szczególnie w instrukcjach?
            A druga sprawa - dlaczego tak jest? Rozumiem, że w chwili wejścia na rynek EOS 5 nie było lampy z wielopunktowym oswietlaczem AF, ale co szkodziło, żeby wspomagać centrany AF z zewnętrznej lampy...?
            przecież duzo mądrzej zostało to rozwiązane w przykładzie EOS 50/380EX.
            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• slawek_6

No właśnie, bardzo dziwne i dlatego zadałem to pytanie. Bo w jeśli byłoby coś z lampą to nie świeciłaby żadna, a jakieś uszkodzenie w stopce jest mało prawdopodobne bo z tego co widzę aparat gada z lampą po jakimś protokole.
              Przed zakupem lampy dość dużo szukałem i było napisane , że 5 z 430EZ to p doskonały duet. A takie niedopracowanie od Japończyków mnie szokuje. Na szczęście nie używam tego często.
              Dziękuję i pozdrawiam:
              Sławek

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez gwozdzt
                Aż mnie to zaintrygowwało, poszperałem trochę i fakt, masz rację:
                Wiem, bo mam ten model.

Czy piszą o tym gdzieś jeszcze, szczególnie w instrukcjach?
                Chyba jest, nie mam przy sobie, mogę zajrzeć w domu.

A druga sprawa - dlaczego tak jest? Rozumiem, że w chwili wejścia na rynek EOS 5 nie było lampy z wielopunktowym oswietlaczem AF, ale co szkodziło, żeby wspomagać centrany AF z zewnętrznej lampy...?
                Wiele osób zastanawiało się zad tym faktem... Piątka ma pięciopolowy AF z polami ustawionymi poziomo w jednym rzędzie. Być może wspomagacze Af z lamp nie sięgały tak szeroko. Z drugiej strony wbudowaną lampkę łatwo zasłonić większym obiektywem lub osłoną przeciwsłoneczną.

Był jeszcze inny myk związany z AF, mianowicie nie można było używać wybierania pola okiem przy pionowych kadrach. Na to znalazł się "hack" - wystarczyło coś tam przelutować w czujniku położenia.

Przed zakupem lampy dość dużo szukałem i było napisane , że 5 z 430EZ to p doskonały duet. A takie niedopracowanie od Japończyków mnie szokuje.
                To raczej zabieg celowy, chociaż sam jego cel jest niejasny.
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła
                „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

Canon 5 jest starszą konstrukcją i obsługuje tylko A-TTL od 50 która poprawnie z pomiarem współpracuje protokołami TTL, A-TTL, E-TTL, FP, FEL
                  miałem 50e i AL działało poprawnie na centralnym z canonem 5 niestety nie działa

jakby komuś jeszcze w 5 przeszkadzał brak EyeControl w pozycji pionowej to da się to uruchomić

Komentarz

Pracuję...