Tamron czy Canon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becik23
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Tamron czy Canon

Witam, z powodu dużego dylaematu chciałabym się zwrócić z prośbą o pomoc....który obiektyw byłoby lepiej kupić do canona eos 30d ??

Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
    czy
    Tamron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF)

Który jest lepszy?
    www.beatagarbiec.pl
  • werek
    Początki nałogu
    • 2007
    • 404

podstawowe pytanie: a do jakiego zastosowania??

w tamronie to nawet 17-50 jest lepszy

a canon to taki spacerzoom
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• becik23
      Coś już napisał
      • 2007
      • 55

więc...chciałabym go wykorzystać do robienia zdjęć plenerów, i "imprez rodzinnych" oraz zwariowanych małych dzieci.. potrzebuję takiego uniwersalnego...
      Być może uda mi się wkręcić w fotografię ślubną W której chciałabym wykorzystać ten obiektyw...ale oprócz tego zajmuję się również fotografowaniem biżuterii do sklepów internetowych ( biżuteria sztuczna i srebrna)...
      Wiec..jak widać chciałabym go wykorzystać do w zasadzie dwóch przeciwstawnych sobie sytuacji... jak choćby plener i robienie zdjęć w namiocie bez cieniowym...
      Niestety nie stać mnie by kupić sobie dwa różne obiektywy..dlatego poszukuję takiego który sprawdziłby się i tu i tu
      www.beatagarbiec.pl

Komentarz

• m_o_b_y
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1095

Zamieszczone przez becik23
        więc...chciałabym go wykorzystać do robienia zdjęć plenerów, i "imprez rodzinnych" oraz zwariowanych małych dzieci.. potrzebuję takiego uniwersalnego...
        Być może uda mi się wkręcić w fotografię ślubną W której chciałabym wykorzystać ten obiektyw...ale oprócz tego zajmuję się również fotografowaniem biżuterii do sklepów internetowych ( biżuteria sztuczna i srebrna)...
        Wiec..jak widać chciałabym go wykorzystać do w zasadzie dwóch przeciwstawnych sobie sytuacji... jak choćby plener i robienie zdjęć w namiocie bez cieniowym...
        Niestety nie stać mnie by kupić sobie dwa różne obiektywy..dlatego poszukuję takiego który sprawdziłby się i tu i tu
        Obawiam się, że chyba jednym szkłem takiego zakresu nie załatwisz.
        Pozdrówka
        m_o_b_y
        --------------------------------------------------------

Komentarz

• becik23
          Coś już napisał
          • 2007
          • 55

wiem, że ciężko... i że do biżuterii byłby lepszy pewnie aparat makro... ale według Was który z tych obiektywów które wymieniłam będzie lepszy?

i jeszcze jedno pytanko...na allegro spotkałam się z pierścieniami do makro...czy dają one rzeczywiście jakieś rezultaty jak się je "dołącza" do obiektywu ??
          www.beatagarbiec.pl

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez becik23
            wiem, że ciężko... i że do biżuterii byłby lepszy pewnie aparat makro... ale według Was który z tych obiektywów które wymieniłam będzie lepszy?

i jeszcze jedno pytanko...na allegro spotkałam się z pierścieniami do makro...czy dają one rzeczywiście jakieś rezultaty jak się je "dołącza" do obiektywu ??

najlepiej kup jakiś obiektyw dedykowany do makro (skala ok 1:1), albo ewentualnie jakieś Extension Tubes.

Pozdr.
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• PrzemeS
              Początki nałogu
              • 2006
              • 310

Optycznie najlepszy bedzie chyba tamron 17-50.
              Chyba, ze ma być do analoga, to wtedy 17-35.

Osobiscie natomiast stwierdziłem, że już nigdy nie kupię obiektywu bez USMa.
              Ślubna
              No i niestety N.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Ja bym tu proponował Tamrona 17-50/2,8 + Canon EF-S 60/2,8 macro.

Jesli te dwa od razu nie da rady, to na początek Canon Kit 18-55 + 60 macro, a potem zbierac na Tamrona.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• becik23
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 55

a jaka jest w zasadzie różnica między tymi dwoma obiektywami o których pisałam na wstępie?? (poza różnica światła), czemu tamron wydaje się być lepszy?
                  www.beatagarbiec.pl

Komentarz

• chavez
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 337

Tamrona 17-35mm zapniesz też na analoga, ale za to łatwo łapie odblaski (na cyfrze). Canon 17-85mm ma lepszy autofocus, ale trochę jest gorszy optycznie.
                    Test Canona i Tamrona.
                    Naprawdę warto jednak wziąć pod uwagę Tamrona 17-50mm.

Komentarz

• becik23
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 55

ech...aż wstyd się przyznawać jaka gapa ze mnie źle na początku napisałam...

bo chodziło mi o

Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

a nie tego 17-35

Przepraszam za wprowadzenie w błąd..ślimok jestem

Tak więc chodziło mi czy lepszy ten
                      Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
                      czy
                      Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM ??
                      www.beatagarbiec.pl

Komentarz

• jceel
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 282

O, no widzisz. Ja stoję przed podobnym wyborem Jeżeli chodzi o zakres ogniskowych i suche liczenie EV to 17-85 IS wygrywa. Tamron dzięki stałemu f/2.8 daje 1EV na szerokim końcu i 2EV na długim końcu "do przodu" w porównaniu ze światłem 17-85 (nie licząc IS). Natomiast IS (przynajmniej w teorii) to zysk rzędu 2,5-3,5EV, czyli trochę więcej. Z drugiej strony, jest nieco słabszy optycznie, za to ma USM, którego brakuje w Tamronie. Chociaż subiektywnie, to T17-50 ma i tak bardzo szybki i precyzyjny AF (tylko głośno i denerwująco bzyczy, ale mnie to nie przeszkadza). Osobiście obejdę się też bez tego brakującego zakresu 50-85mm. No i... ech, mam zagwozdkę A że cena obu jest porównywalna, to naprawdę ciężko mi wybrać. Jest jeszcze coś, co ja i mój przedpiśca powinniśmy wiedzieć dokonując wyboru?
                        EN57D DIGITAL.

Komentarz

• krzypol
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 174

Ja również polecam Tamrona 17-50. Tylko trzeba dobrze trafić w model i najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców;-)

Komentarz

• myciek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 26

Zamieszczone przez jceel
                            Jest jeszcze coś, co ja i mój przedpiśca powinniśmy wiedzieć dokonując wyboru?
                            Można się jeszcze katować czytaniem kolejnego porównania tych właśnie obiektywów (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5730&p=0).
                            Widzę, że jestem kolejnym, który głowi się na ten temat: u mnie jak na razie wygrywa T. (jasny, ostry choć głośny i krótszy).

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Miałem dwa egzemplarze 17-50, oba bardzo dobre. Zamieniłem na 17-40 z dużym zastanowieniem i obawami. Trafiła mi się okazja cenowa. Zdecydowałem się. Warto było. Tamron się ok, ale jego AF jest nieprzewidywalny. Canon z USM-em pod tym względem to dużo pewniejsze narzędzie. Dokupiłem 580 EX i nie straszne mi ciemnice

Komentarz

Pracuję...