obiektyw do kosciola i do krajobrazow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelxx
    Coś już napisał
    • 2007
    • 96

obiektyw do kosciola i do krajobrazow

Witam.
    Stoje przed dylematem wyboru obiektywu, ktory mialbym mi sluzyc do slubow w kosciele oraz do krajobrazow.
    Obiektyw bedzie podpiety pod Canona 40d.
    W chiwli obcenej posiadam kita, 50 f/1.8 oraz 85 f/1.8.

W chwili obecnej mysle nad Canonem 16-35 II, EF-S 17-55 lub 17-40, 24-70.
    Tylko ze wlasnie z 2 ostatnimi straszna jest loteria - a ja zakupy bede robil w USA przez internet.
    Co wybrac w miare uniwersalnego i dajacego naprawde super i ostry obraz?
    • 2007
    • 348

Mam obiektyw 17-55 i jestem z niego bardzo zadowolony. Ostry, jasny, stabilizacja. Śmiało mogę polecić to szkło.
    pozdrawiam

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

do krajobrazu 16-35 II
      a do kościoła 24-70
      Zależy jak bardzo lubisz mieć szeroko

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

24-70 na cropie nie będziesz miał szeroko 16-35 II bardzo chwalą, lecz drogo 17-55 nie będziesz miał do FF... Pomyśl o stałkach.

Komentarz

• Arche121
          Początki nałogu
          • 2006
          • 288

Przy posiadanych obiektywach brakuje Tobie szerokiego kąta- bez 2 zdań brałbym 16-35/2.8 L II-na cropa bedziesz miał standard.To naprawde bardzo dobre szkło z jedna wadą-filtry 82 mm.

Komentarz

• yogur
            Coś już napisał
            • 2006
            • 57

Pytanie kiedy będziesz miał FF. Ja kupiłem 40d, które pozostanie za 1-2 lata zapasowym body do pełnej klatki. Ale do tego czasu do koscioła gdzie akcja zazwyczaj nie jest dynamiczna f2.8+is to wyśmienity tandem. Poza tym zakres 17-55 na cropa jest bardzo wygodny. Jasne że ten efs na ff pasować nie będzie ale nim będzie ff w mojej torbie to będę cieszył się naprawde świetnym obiektywem efs.
            www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
            www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• pawelxx
              Coś już napisał
              • 2007
              • 96

Witam.
              No wlasnie co raz bardziej mysle o 17-55 albo o 17-40, glownie z tego wzgledu ze jeszcze nie widzialem w sieci naprawde super fotek z 16-35 II. Za to wielu specow od krajobrazow uzywa 17-40 - i mimo wszystko ich fotki jak dla mnie sa o wiele ostrzejsze od tych z 16-35.
              Moze ma ktos linka to jakis ekstra pejzazow robionych za pomoca 16-35 II ?

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

jeszcze jeden dowód, że nie sprzęt robi zdjęcia a tylko pomaga. Miałem 17-40 i od f 5.0 było super. Ale po pierwsze piszesz że do kościoła (rozumiem że nie wnętrza ino kotlety) a tu juz szkło ciemne jest. Poszukaj bo gdzies mi się kiedyś przewinął wątek porównawczy 16-35 vs 17-40

Komentarz

• Peie
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 49

Zamieszczone przez pawelxx
                  Witam.
                  No wlasnie co raz bardziej mysle o 17-55 albo o 17-40, glownie z tego wzgledu ze jeszcze nie widzialem w sieci naprawde super fotek z 16-35 II. Za to wielu specow od krajobrazow uzywa 17-40 - i mimo wszystko ich fotki jak dla mnie sa o wiele ostrzejsze od tych z 16-35.
                  Moze ma ktos linka to jakis ekstra pejzazow robionych za pomoca 16-35 II ?
                  Moze tu sie cos znajdzie dobrego Link
                  A co do tematu to do kościoła mysle ze EF-S 17-55 bedzie chyba najlepszy..Światło dobre, is, optycznie "nie najgorszy" tylko trzeba sie pogodzić z gorszym wykonaniem niż L i niekompatybilnością z FF.. 16-35 jeśli dobrze kojarzę światło to też by się nadawał. Ale oczywiście to moja(tj. amatora) opinia.
                  Pozdrawiam..
                  Ostatnio edytowany przez Peie; 5494.

Komentarz

• radmro
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 196

Po półrocznej przygodzie z 17-40 wymieniłem go na 17-55 2.8 - głównie ze wzgledu na swiatło i stabilizację. 17-40 jest jednak zbytciemny jeżeli chodzi o fotografowanie we wnętrzach i solidność budowy nie jest w stanie tego zrekompensować. 17-55 jest bardzo wygodnym i uniwersalnym obiektywem i na cropa konkurencji pod tym wzgledem raczej nie ma. Zastanowić by się było można nad kombinacją 10-22 + 24-70 ale to już kosztowo trochę inna bajka.
                    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                    flickr

Komentarz

• pawelxx
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 96

Witam.
                      No myslalem nad 24-70 - tylko ze wiadomo jak jest z tym szklem -> loteria
                      Miejmy nadzieje ze moze Canon wreszcie poprawi to szkielko i wersja MkII bedzie super - prawie tak jak 85 1.2 II

Narazie chyba rzeczywiscie kupie 17-55 2.8 IS - bo nie widze zeby ludzie z tym szklem mieli problemy - i jakos obrazu ma naprawde suuuper.

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

jaka znów loteria z 24-70... szkło bardzo dobre były egezmplarze ale to numery z któregoś tam roku wstecz. /.jedyny problem dla ciebie to że 24 na cropie to prawie standard ( 38,4mm ).
                        Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• Grzegorz Skiba
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 18

Zamieszczone przez marekb
                          jaka znów loteria z 24-70... szkło bardzo dobre były egezmplarze ale to numery z któregoś tam roku wstecz. /.jedyny problem dla ciebie to że 24 na cropie to prawie standard ( 38,4mm ).
                          dokladnie... szklo warte polecenia... napewno nie bedziesz zalowal...
                          EOS 350D, EOS 30D, Canon 50 f 1.4 Canon 24-70 f 2.8 Canon Speedlite 580 EX II

Galeria http://www.grzegorzskiba.com

Komentarz

• Arche121
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 288

miałem kiedyś 24-70 na cropie i od biedy mozna tym koniem roboczym strzelać fotki na kotlecie ma bardzo szybki precyzyjny AF i bedzie w przyszłosci na FF.
                            Po tym jak kupiłem stałki stał sie nagle bezużyteczny:grin:

Komentarz

• Grzegorz Skiba
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 18

w kosciele zawsze lepiej miec te 24-70 zeby bylo czym podkrecic.. chyba ze 2 puszki i wtedy stałki jedna z 24mm a druga np 85mm
                              EOS 350D, EOS 30D, Canon 50 f 1.4 Canon 24-70 f 2.8 Canon Speedlite 580 EX II

Galeria http://www.grzegorzskiba.com

Komentarz

Pracuję...