Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj przeglądałem recenzje Canona 350D i po obejrzeniu zdjęć porównawczych zrobionych 300D i 350D przy tych samych warunkach oraz tych samych ustawieniach zdjęcia robione 300-ką są ostrzejsze. Mam pytanie czy 350D może miec te same skłonności do mniej ostrych zdjęć tak jak starszy brat 20D? Mialem dołożyć trochę kasy i kupić 350-kę ale teraz zastanawiam się z powrotem nad 300D.Proszę o spostrzeżenia.
Mam pytanie czy 350D może miec te same skłonności do mniej ostrych zdjęć tak jak starszy brat 20D?
Marketing Canona twierdzi, że 350D ma słabszy filtr (b. ostre zdjęcia) niż ten z modelu 20D.
Proponuję MediaMarkt czy inne takie i spróbować i jednego i drugiego.
...po obejrzeniu zdjęć porównawczych zrobionych 300D i 350D przy tych samych warunkach oraz tych samych ustawieniach zdjęcia robione 300-ką są ostrzejsze....
A jestes pewien, ze ogladales zdjecia??? Mnie sie wydaje, ze ogladales obrazki na komputerze. Wez je zanies do labu i dopiero wtedy porownaj a zobaczysz roznice. Bylo tu juz baaaardzo duzo dyskusji na temat ostrosci 10D vs 20S i 300D vs 350D. Obrazki (niech Ci bedzie zdjecia) ogladane na ekranie NIE sa dobra wykladnia ostrosci zdjecia. Na ekranie mozna zrobic rózne cuda...
Pozdrawiam,
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A jestes pewien, ze ogladales zdjecia??? Mnie sie wydaje, ze ogladales obrazki na komputerze. Wez je zanies do labu i dopiero wtedy porownaj a zobaczysz roznice. Bylo tu juz baaaardzo duzo dyskusji na temat ostrosci 10D vs 20S i 300D vs 350D. Obrazki (niech Ci bedzie zdjecia) ogladane na ekranie NIE sa dobra wykladnia ostrosci zdjecia. Na ekranie mozna zrobic rózne cuda...
Pozdrawiam,
Janusz
Jezu! A Świstak zawijał je w te sreberka .....
Chyba nie sądzisz, że Steve na potrzeby testu robił z cropów, jak to napisałeś "...na ekranie różne cuda..."
Nie zgadzam się z wnioskiem Twórcy postu - zdjęcia z 20D i 350D może i są bardziej miękkie ale też bardziej szczegółowe - i to rzeczywiscie było juz wałkowane tysiąc razy. Wystarczą 2 minuty w PSie czy Gimpie i masz je tak samo ostre jak z 300D czy Nikona D70 ale NADAL BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE Co wybierasz?
Natoniast to co pisze Janusz Body to jakaś teoria spiskowa....
Janusz z poprawnie wykonanego zdjęcia 10x15 nie rozpoznasz nie tylko czy zdjęcie było robione 300D czy 350D ale nawet 1Ds MK II więc jak chcesz sprawdzać ostrość ???
Nie zgadzam się z wnioskiem Twórcy postu - zdjęcia z 20D i 350D może i są bardziej miękkie ale też bardziej szczegółowe - i to rzeczywiscie było juz wałkowane tysiąc razy. Wystarczą 2 minuty w PSie czy Gimpie i masz je tak samo ostre jak z 300D czy Nikona D70 ale NADAL BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE Co wybierasz?
Natoniast to co pisze Janusz Body to jakaś teoria spiskowa....
Janusz z poprawnie wykonanego zdjęcia 10x15 nie rozpoznasz nie tylko czy zdjęcie było robione 300D czy 350D ale nawet 1Ds MK II więc jak chcesz sprawdzać ostrość ???
Pelna zgoda co do slow "bardziej szczegolowe" bo 8mpix z 5mpix porownywac zwyczajnie nie ma sensu. Ale dlaczego teoria spiskowa. Nie twierdze, ze Steve cos namieszal ale mam bardzo duze watpliwosci co do terminu "ostrosc zdjecia" - co to wlasciwie oznacza? odnosi sie do tego co na ekranie czy do tego co na papierze. JPEG z 8mpix i JPEG z 5mpix ogladany na JAKIM ekranie z jaka rozdzielczoscia??? To wszystko MA WPLYW na ocene "ostrosci" wiec porownywanie tego na bazie takiej probki nie bardzo ma sens. Filtry w obu kamerach i processing tez sie roznia. Eeeee.... duzo tego... Dla mnie zwyczajnie takie porownanie ostrosci nie ma specjalnego sensu poza podniecaniem sie, ze 300D jest lepsiejszy od 350D ;-)
Pozdrawiam,
Janusz
Janusz,
Co miałem rozumiec przez pojęcie ostrość zdjęcia. Jezeli przeglądam zdjęcia w ACDSee i włącze funkcję pełnego obrazu , znaczy nie dostosowanego do do wielkości monitora mogę zauważyć ze obiekty na zdjęciach zrobionych przez 350D są bardziej płynne. Krawędzie budynków np. w 300D są bardzej ostre a w 350D rozmyte. Może do zasługa procesora DIGIC II który tworzy bardziej miękkie zdjęcia. To jest moje odczucie i nie każdy może się z nim zgadzać.Chodzilo mi tylko czy ktoś to takze zauwazył czy nie.
Pelna zgoda co do slow "bardziej szczegolowe" bo 8mpix z 5mpix porownywac zwyczajnie nie ma sensu. Ale dlaczego teoria spiskowa. Nie twierdze, ze Steve cos namieszal ale mam bardzo duze watpliwosci co do terminu "ostrosc zdjecia" - co to wlasciwie oznacza? odnosi sie do tego co na ekranie czy do tego co na papierze. JPEG z 8mpix i JPEG z 5mpix ogladany na JAKIM ekranie z jaka rozdzielczoscia??? To wszystko MA WPLYW na ocene "ostrosci" wiec porownywanie tego na bazie takiej probki nie bardzo ma sens. Filtry w obu kamerach i processing tez sie roznia. Eeeee.... duzo tego... Dla mnie zwyczajnie takie porownanie ostrosci nie ma specjalnego sensu poza podniecaniem sie, ze 300D jest lepsiejszy od 350D ;-)
Pozdrawiam,
Janusz
Moim zdaniem takie porównywanie jak najbardziej ma sens !! (zakładamy że aparaty mają wyzerowane ustawienia) - pozwala ci ocenić na ile możesz wykadrować wykonane zdjęcie oraz ewentualnie w razie konieczności interpolowac dla uzyskania dużej odbitki - MOIM zdaniem mimo wrażenia miękkości w obu tych przypadkach przewagę mają fotki z 350d i 20D. Zupełnie innym pytaniem jest czy takie zalety są dla nas istotne - moze dysponujemy rewelacyjnym zestawem szkieł (chodzi mi o zakres ogniskowych) i zdolnością idealnego kadrowania w lot?... a moze nie wykonujemy odbitek większych niż A4?... i nie zależy nam na innych zaletach tych aparatów (350D i 20D) - wtedy moim zdaniem wymiana aparatu na nowy jest pozbawiona sensu - chyba że stać nas i lubimy zakupy ... Co innego gdy nie mamy jeszcze aparatu - wybrał bym któryś z nowszych (350D i 20D). Który? - zależy chyba przede wszystkim od tego jak mocno eksploatujemy sprzęt Ja nie miałem wcześniej CYFROWEJ lustrzanki więc mam 20D
moze steave ustawil parametr zcustomizowany i zapomnial potem przelaczyc no ale ja pamietam jak przy 300D srebrnym pojawil sie 300D black i tam juz bylo widac roznice (pewnie dali mniej packi na filtr i dlatego) - foty byly ostrzejszesze przy tych samych lensach - ja tam wole miec wiecej packi na filtrze, a co za tym idzie mniej abberacji (fote wtedy da sie wyostrzyc, a z abberacjami to walczyc ciezko i na pewno wiecej pracy w PS z nimi jest niz z wyostrzaniem)
...MOIM zdaniem mimo wrażenia miękkości w obu tych przypadkach przewagę mają fotki z 350d i 20D...
I takie tez jest MOJE zdanie. Ale to, nieco przewrotnie, obala Twoje twierdzenie, ze porownania maja sens bo to oznaczaloby "mniej ostre a lepsze" :-)
Za to nie do konca zgadzam sie z cyt. "pozwala ci ocenić na ile możesz wykadrować wykonane zdjęcie oraz ewentualnie w razie konieczności interpolowac dla uzyskania dużej odbitki " tu niestety DECYDUJACE znaczenie ma ilosc szczegolow czyli mpixele i ostrosc ma tu niewiele (moze nawet nic) do rzeczy.
Pozdrowionka,
Janusz
Janusz,
I takie tez jest MOJE zdanie. Ale to, nieco przewrotnie, obala Twoje twierdzenie, ze porownania maja sens bo to oznaczaloby "mniej ostre a lepsze" :-)
Napisałem, ze porównania cropów mają sens. A co ocenia oglądający to jego sprawa. Jeden patrzy czy zdjęcie jest "compact like" - czyli że ostre jest a inny patrzy - "co ja mogę z tego zrobić ?". W obu przypadkach porównywanie cropów ma sens!
Zamieszczone przez Janusz Body
Za to nie do konca zgadzam sie z cyt. "pozwala ci ocenić na ile możesz wykadrować wykonane zdjęcie oraz ewentualnie w razie konieczności interpolowac dla uzyskania dużej odbitki " tu niestety DECYDUJACE znaczenie ma ilosc szczegolow czyli mpixele i ostrosc ma tu niewiele (moze nawet nic) do rzeczy.
Co nadal nie zmienia faktu, że porównywanie cropów ma sens - i zgadzam się, że przewrotnie - "przeostrzone" przez aparat zdjęcie jest gorsze do interpolowania czy wykadrowania w kompie niż zdjęcie miękkie i zawierajace więcej szczegółów - ale zauważ ŻEBYŚ MÓGŁ TO STWIERDZIĆ OGLĄDASZ TE TESTY!!! WIĘC MAJĄ SENS!!!
Co nadal nie zmienia faktu, że porównywanie cropów ma sens - i zgadzam się, że przewrotnie - "przeostrzone" przez aparat zdjęcie jest gorsze do interpolowania czy wykadrowania w kompie niż zdjęcie miękkie i zawierajace więcej szczegółów - ale zauważ ŻEBYŚ MÓGŁ TO STWIERDZIĆ OGLĄDASZ TE TESTY!!! WIĘC MAJĄ SENS!!!
Prawda obiektywna (o ile takowa istnieje) czyli teoria czyli madre ksiazki mowic: Efekt iluzji dzieki ktoremu obraz wyglada "ostrzej" jest uzalezniony od rozdzielczosci. Ja, Kali, rozumiec to w ten prosty sposob, ze porownywanie ostrosci dwoch obrazow o roznej rozdzielczosci nie ma sensu. Poogladac i poporownywac (jak ktos chce) to se mozna ale sensownych wnioskow to wyciagnac sie nie da. Kropka. No chyba, ze wniosek jest w rodzaju 20D jest gorszy bo mniej ostry od np. PowerShota A10. Rownie dobrze mozna porownywac malucha (126P) i mercedesa SLK - sens takich porownan jest mniej wiecej ten sam - da sie tylko po co?
Podkresle tylko, ze mowimy o zdjeciach "ostrych" czyli "in focus" dla danego zestawu aparat + szklo.
Pozdrawiam,
Janusz
Janusz,
Wczoraj przeglądałem recenzje Canona 350D i po obejrzeniu zdjęć porównawczych zrobionych 300D i 350D przy tych samych warunkach oraz tych samych ustawieniach zdjęcia robione 300-ką są ostrzejsze. Mam pytanie czy 350D może miec te same skłonności do mniej ostrych zdjęć tak jak starszy brat 20D? Mialem dołożyć trochę kasy i kupić 350-kę ale teraz zastanawiam się z powrotem nad 300D.Proszę o spostrzeżenia.
Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology
Pozdrawiam
wiesz, zdjecie z 350 jest ostrzejsze od tego 1d mk II. czy to znaczy, ze 1d mk II jest gorszy? a moze producent stosuje inne algorytmy wyostrzania? bardziej "ostre" dla amatorów, a "mniej ostre" dla profi, ktorzy wola sami sobie wyostrzyc w PS tak jak im pasuje?
Zdjecia zalaczone do testow maja charakter 'pogladowy' a nie porownawczy.
Zeby naprawde zobaczyc roznice pomiedzy poszczegolnymi aparatami nalezaloby wykonac fotografie w IDENTYCZNYCH warunkach.
Dochodzie tez poruszona juz kwestia fotografi ogladanych na monitorach.
Moim zdaniem najlepiej porownac wydruki (w roznych warunkach), a testy uznac za dodatkowa pomoc.
Mam uczulenie na wszelkie testy.
Moim zdaniem kolejność (kryterium jakości zdjęcia) jest taka:
20D, 350D, 300D - z tym, że 20D odstaje wysoko w górę.
A za pomocą odpowiedniego testu mogę udowodnić coś całkiem odwrotnego.
Pozdrawiam
Komentarz