Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj zauważyłem że w moim 30D zaczął głupieć autofocus. Zrobił się strasznie niedokładny. To samo ujęcie robione ze statywu za każdym razem wychodzi inaczej. Wcześniej nie miałem takich problemów. Z reguły zdjęcia wychodziły bardzo ostre a teraz zrobił sie z tego totolotek. Raz dobrze a raz źle. Obiektyw EF 70-200 mm f/4.0 L IS USM. Czy to jest wina obiektywu , temperatury otoczenia czy body. Używam tylko centralnego punktu autofocusa.
Obiektyw EF 70-200 mm f/4.0 L IS USM. Czy to jest wina obiektywu , temperatury otoczenia czy body. Używam tylko centralnego punktu autofocusa.
1. Jak jest z innym obiektywem?
2. Jak jest w innej temperaturze?
3. Jak jest na innym body?
Odpowiedź na powyższe pytania pozwoli zbliżyć się do sedna problemu i zidentyfikować winowajcę
Zrób sobie też test na FF/BF na bateriach czy monetach na różnych ogniskowych to stwierdzisz czy to mydło czy może BF/FF
1. Jak jest z innym obiektywem?
2. Jak jest w innej temperaturze?
3. Jak jest na innym body?
Odpowiedź na powyższe pytania pozwoli zbliżyć się do sedna problemu i zidentyfikować winowajcę
Zrób sobie też test na FF/BF na bateriach czy monetach na różnych ogniskowych to stwierdzisz czy to mydło czy może BF/FF
Z obiektywem 17-85 jest w miare dobrze ale to jest inny zakres ogniskowych i obiektyw taki sobie wieć nie ma co porównywać. FF/BF nie mam. Nie wiem czy temperatura nie ma na to wpływu. Zdjecia robiłem z okna wiec sprzęt nie był bezpośrednio narażony na niską temperature. Ostatnio zdjecia robiłem okolo października i wychodziły ostre jak diabli. Teraz wychodzi mi jakaś kaszana. 50% ostrych reszta mydło. Innego body na sprawdzenie nie mam
EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.
To nie temperatura, sprobuj dmuchnac grucha jeszcze w czujniki AF-a.
Aparat w środku jest czysty jak nówka wiec to nie wina paprochów. Zastanawiam sie jeszcze na jedną rzeczą. Ponieważ obiektyw kupiłem w maju to większość zdjęc robiłem przy bardzo dobrej pogodzie. Od pażdziernika nie używałem tego obiektywu i wczoraj pierwszy raz robiłem zdjecia w zime. Moze fakt że ogólnie jest dosyć ciemno na dworzu, mimo tego że dzisiaj nawet słońce świeciło, może mieć wpływ na pracę autofocusa. W lecie jest dużo lepsze swiatło niz w zime i moze dlatego AF tak szaleje.
Pamiętasz o wyłączaniu stabilizacji podczas robienia zdjęć na statywie??
Pamiętasz że o tym trzeba pamiętać tylko w przypadku stabilizacji starszej generacji (2EV - np 100-400 4.5-5.6 IS L) natomiast dwie nowsze generacje (3EV - np 70-200 2.8 IS L i 4EV - 70-200 4 IS L czy 17-55 2.8 IS L) bez problemów działają na statywie?
(sprawdzone)
Jak ostrzysz? który punkt AF? Jak dla mnie to nie B an FF. Ogólnie mydło, ale nie mam pojęcia do jest powodem. Stawiam na czynnik ludzki.
Uzywam srodkowego AF. Czas okolo 1/160 ( włączony IS, Mode1) , wykonane okolo 20 zdjec jednego ujecia. 10- 12 ostrych a reszta mydło w większym lub mniejszym stopniu. Może IS sobie nie daje rady przy takim czasie. Nie miałem możliwości zrobienia zdjęc przy krótszych czasach. Kilka zdjeć zrobiłem na badziewiastym statywie i efekt ten sam (stabilizacji nie wyłączałem). Zaczynam się sam zastanawiac czy to jednak nie moja wina. Może mi się łapy z zimna tak trzęsły że IS nie wyrabiał. Jutro wyjeżdzam w góry i tam na spokojnie sprawdze jeszcze raz sprzęt.
Uzywam srodkowego AF. Czas okolo 1/160 ( włączony IS, Mode1) , wykonane okolo 20 zdjec jednego ujecia. 10- 12 ostrych a reszta mydło w większym lub mniejszym stopniu. Może IS sobie nie daje rady przy takim czasie. Nie miałem możliwości zrobienia zdjęc przy krótszych czasach. Kilka zdjeć zrobiłem na badziewiastym statywie i efekt ten sam (stabilizacji nie wyłączałem). Zaczynam się sam zastanawiac czy to jednak nie moja wina. Może mi się łapy z zimna tak trzęsły że IS nie wyrabiał. Jutro wyjeżdzam w góry i tam na spokojnie sprawdze jeszcze raz sprzęt.
O rany !
Sam na to nie wpadłeś, ani nie czytałeś, żeby wyłączyć IS ?
Na statywie to IS może być źródłem nieostrości, szczególnie gdy statyw jest badziewiasty.
Pozdrówka
O rany !
Sam na to nie wpadłeś, ani nie czytałeś, żeby wyłączyć IS ?
Na statywie to IS może być źródłem nieostrości, szczególnie gdy statyw jest badziewiasty.
Pozdrówka
Po pierwsze to ja mam obiektyw z nowym systemem stabilizacji który dziala bez problemu na statywie a po drugie tu nie chodzi o zdjecia ze statywu. Statyw użyłem do zrobienia testów dopiero wtedy gdy zauważyłem ze coś jest nie tak z ostrością. Tu cały czas chodzi o zdjecia robione z reki a nie ze statywu.
Że tak się wtrącę.
Dlaczego w stabilizacjach starszych generacji przy foceniu ze statywu będzie poruszenie?
Ni w ząb nie mogę się domyślić o co biega.
To jak ktoś ma kamienną rękę i mimo wszystko jedzie na IS to będzie miał poruszone?
Komentarz