sx100 i utrudnione wlaczenie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruniu
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 17

sx100 i utrudnione wlaczenie

witam
    to moj pierwszy post na tym forum

wczesniej mialem ixus v2 - zepsul sie
    kupilem sx100 i jestem zadowolony z malym wyjatkiem
    w ixus v2 zeby go wlaczyc trzeba bylo przytrzymac przycisk od wlaczania
    w sx100 mozna go wlaczyc nawet przez przypadek co moze doprowadzic do uszkodzenia obiektywu

czy ktos wie co mozna z tym zrobic, lub kiedy wyjdzie nowszy soft z ta funkcja?
  • Makudonarudo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 381

Nie wiem czy taka opcja będzie .
    Ale polecam prostą sztuczkę którą stosuję ZAWSZE gdy gdziekolwiek odkładam aparat , do plecaka , kieszeni , na półkę .
    Ustawiam go w tryb odczytu zdjeć .
    Wtedy jakby sie samodzielnie odpalił to co najwyżej zje mi baterie , a nie doprowadzi do errora obiektywy E-18.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    choć teraz patrzę na ten model i nie widzę takiego suwaczka

A tak przy okazji możesz podrzucić jakieś sample na ISO 200,400 czy 800?

Poczytałem troche o tym aparacie , i może bym sie przesiadł ze swojego A610?
    Ostatnio edytowany przez Makudonarudo; 7773. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gruniu
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 17

w tym aparacie aby zalaczyc tryn przegladania zdjec wciska sie przycisk
      w ixus v2 byl suwak

zrobie jakas kolekcje zdjec i wysle ci na e-mail

Komentarz

• barto78
        Coś już napisał
        • 2007
        • 65

A jaki masz soft w tym aparacie?? Bo jest juz druga wersja softu na ten model, nie pamietam dokladnie ale chyba 1.0.0B, jutro sprawdze

Komentarz

• barto78
          Coś już napisał
          • 2007
          • 65

Aktualna wersja sotu to 1.00C ale nie zmienia on dzialania przycisku on/off ani play. Moze kiedys... Staraj sie nie nosic apratu w kieszni tylko w sztywnym pokrowcu. Powinno pomoc

Komentarz

• gruniu
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 17

a co ten nowszy soft zmienia?

i jak go wgrac?

Komentarz

• bartoos

Zamieszczone przez barto78
              Aktualna wersja sotu to 1.00C ale nie zmienia on dzialania przycisku on/off ani play. Moze kiedys... Staraj sie nie nosic apratu w kieszni tylko w sztywnym pokrowcu. Powinno pomoc
              Takze posiadam canona sx100 + torbe case logic tbc3. Aparat pasuje na styk, przy wlaczeniu moglby byc problem, ale bylem przekonany, ze w momencie napotkania oporu obiektyw wsunie sie z powrotem. Jednak po przeczytaniu tego watku i problemow z bledem E-18 lekko zwatpilem. Dajcie znac, czy moje przypuszczenia sa sluszne, czy tez jednak wlaczenie aparatu w futerale doprowadzi do jego uszkodzenia.

Komentarz

• gruniu
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 17

Zamieszczone przez bartoos
                Takze posiadam canona sx100 + torbe case logic tbc3. Aparat pasuje na styk, przy wlaczeniu moglby byc problem, ale bylem przekonany, ze w momencie napotkania oporu obiektyw wsunie sie z powrotem. Jednak po przeczytaniu tego watku i problemow z bledem E-18 lekko zwatpilem. Dajcie znac, czy moje przypuszczenia sa sluszne, czy tez jednak wlaczenie aparatu w futerale doprowadzi do jego uszkodzenia.
                wlasnie tak uszkodzilem stary aparat ixus v2
                przy wkladaniu do kieszeni przycisnolem przycisk, a potem kupilem sx100 i jestem z nim bardzo ostrozny

Komentarz

• pleymo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 25

Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem tego aparatu... myslalem o tym modelu i o s5 (mimo ze lepszy to chyba jednak troche zbyt duzy jak dla mnie amatora). Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji "przypadkowego wlaczenia"? powiem szczerze ze troche sie tego obawiam ze przez przypadek sprzet moze sie sypnac... jak to sie ma w s5? wiem ze tam z kolei jest klapka na obiektyw ale on sam w sobie tez jest chowany do wewnatrz? Moze jednak dosc dobry elastyczny futeral bedzie dobrym wyjsciem?

Z gory dzieki za odp.

Komentarz

• bether

Nigdy nie zdarzyło mi się włączyć przez przypadek aparatu nawet gdy noszę go w kieszeni (bardzo często).
                    Dlaczego?
                    Dlatego ponieważ ten aparat ma tak zabudowany przycisk, że nie sposób go włączyć nieumyśnie. Patrz foto:

Zaznaczę, że przycisk ma średnicę mniejszą niż ołówek, więc raczej przy włączaniu trzeba się naćwiczyć
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 16272.

Komentarz

• pleymo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 25

Hmmm no faktycznie zbyt duzy nie jest dzieki za foto! tego aparatu akurat w rekach nie mialem wiec nie mogelm go "wymacac". Jestes zadowolony/a z fotek? Ciekawi mnie jak wychodza na tle S5-tki bo parametry praktycznie takie same...

Komentarz

• hasiorek

Witam.
                        Dzisiaj pokusiłem się o test jak jest z tym obiektywem w SX100IS.
                        Najpierw zatrzymałem obiektyw w połowie wysuwania - obiektyw stanął, komunikat:"błąd obiektywu, włącz aparat",obiektyw się nie schował, aparat się wyłączył, po włączeniu obiektyw się schował i wysunął potem wszystko OK.
                        Drugi przypadek zablokowałem obiektyw, że zdołał się może na 2mm wysunąć (symulacja ciasnego etui) - komunikat jak wcześniej, obiektyw się schował (cofnął), aparat się wyłączył, po włączeniu wszystko OK.

Komentarz

• bartoos

No i super. Czyli wlaczenie aparatu w etui (samo w sobie malo prawdopodobne ze wzgledu na wielkosc i "zabudowanie" przycisku) nie spowoduje jego uszkodzenia. Dzieki za test hasiorek i gratuluje wyboru swietnego aparatu

Komentarz

Pracuję...