jakie obiektywy wybrac do body 400d chcę fotografować wnętrza i przyrodę.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • annablondi

czy możecie mi pomóc w wyborze aparatu?
    Jestem architektem wnetrz i wcześniej korzystałam z zenita lecz w dobie komputerów i fotografi cyfrowej chcę mieć aparat do dokumentacji wnetrz przeze mnie zaaranżowanych.
    mam na oku Canona 400d lub Nikona ale jak w pierwszym przypadku tak i w drugim niewiem co lepsze.
    Napewno potrzebuję obiektywu szerokokątnego i zwykłego o zmiennej ogniskowej.
    Lampę dobiorę do aparatu ( do canona speedlite 430ex).
    proszę o poradę.
  • Blindseeker
    Uzależniony
    • 2006
    • 522

Zamieszczone przez annablondi
    Jestem architektem wnetrz i wcześniej korzystałam z zenita lecz w dobie komputerów i fotografi cyfrowej chcę mieć aparat do dokumentacji wnetrz przeze mnie zaaranżowanych.
    mam na oku Canona 400d lub Nikona ale jak w pierwszym przypadku tak i w drugim niewiem co lepsze.
    proszę o poradę.
    A co to jest obiektyw zwykły o zmiennej ogniskowej?

Ja bym polecił Canona 400D + Tokina 12-24 lub Canon 10-22, lub ew. Canon 17-40 - ale to może być za wąsko.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

proszę o poradę.
      Jeśli planujesz lustro to z racji Twojego zawodu możesz z czasem pomyśleć o obiektywach Tilt-Shift np. takich jak te: TS-E 24mm f/3.5L, TS-E 45mm f/2.8.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• annablondi

może żle się wyraziłam ale chodzi mi o obiektyw 17 - 55 + 50- ?. generalnie mam na ten zakup przeznaczone ok. 5 tys. ale jak tak dłużej czytam te wasze uwagi to mam coraz więcej wątpliwości co wybrać.

Komentarz

• annablondi

projektuję wnętrza i potrzebuję aparat do dokumentacji . chcę kupić dwa obiektywy jeden szerokokątny do wnętrz a drugi uniwersalny może 17- 85mm zwrócono mi uwagę iż przy wyborze obiektywu mam patrzeć na jego jasność ale itak proszę o poradę. niewiem czy kupić obiektywy orginalne czy ich zamienniki.
          Z góry dziękuję.Anna

Komentarz

• k4cper
            Bywalec
            • 2007
            • 142

no to jeszcze kwestia ceny.. bo to chyba ważne

Komentarz

• iktorn92
              Uzależniony
              • 2007
              • 605

Nie podałaś ceny wiec ciężko ci poradzić. Jak do wnętrz to może ultra szeroko coś typu tokina 12-24 labo najlepiej C 10-22. Jak normalnie i w rozsądniej cenie to może tamron 17-50?
              Flickr
              Portfolio Ślubne

Komentarz

• annablondi

wstepnie przeznaczyłam na ten zakup 5 tys. ( tj.body ,lampa i obiektyw narazie uniwersalny ale w krótkim czasie będę chciała dokupić szerokokatny)

Komentarz

• zbyszekjan
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 348

C400D + C17-55 f/2,8 IS USM
                  pozdrawiam

Komentarz

• Flowenol
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 85

wstepnie przeznaczyłam na ten zakup 5 tys. ( tj.body ,lampa i obiektyw narazie uniwersalny ale w krótkim czasie będę chciała dokupić szerokokatny)
                    400D+EF 24-105IS+430ex, a w przyszłości jako UWA EF-S 10-22.
                    PozdRufka
                    Flowenol
                    -------------------------------------------------------------
                    Life is too short for reading MTF charts.
                    Craig16229

Komentarz

• annablondi

jaką jasnośc ma miec obiektyw EF 24-105. czyli warto kupić samo body i obiektywy stopniowo kompletować.

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

24-105 jako jedyny obiektyw do wnętrz będzie zbyt wąski na cropie i co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Przeklinałbyś taki wybór. Jako spacer-zoom OK, ale nie do wnętrz. Na twoim miejscu kupiłbym 400D + 17-55/2,8 lub 400D + C 18-55 (KIT - tak, to nie pomyłka:wink: ) + 430EX + C 10-22. Oba warianty trochę przekraczają 5 tys. Który lepszy, to głównie zależy, przy jakim świetle fotografujesz i jak bardzo potrzebujesz ultra szerokich kątów.
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria na forum Canon-board
                        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• iktorn92
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 605

Ef 24-105 4.0 IS. Ciemno ale ma IS. W 400d to bedzie zdecydowanie za wąsko. Dobry wybór to 17-55 IS albo taniej tami 17-50 2.8. Później mozna dokupić C 10-22 albo tokine 12-24 na ultra wide.
                          Flickr
                          Portfolio Ślubne

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Jeśli planujesz lustro to z racji Twojego zawodu możesz z czasem pomyśleć o obiektywach Tilt-Shift np. takich jak te: TS-E 24mm f/3.5L, TS-E 45mm f/2.8.
                            Skoro zenit wystarczał to bez przesady. 400D+Canon 10-22 = ok 4200zł. Do tego używany Tamron 28-75 2.8 lub Canon 28-105 3.5-4.5.
                            Dlaczego upieramy się przy Canonie 10-22? Bo na Canonie 400D da ci kąty widzenia jakby to był obiektyw ok 16-35, jest świetnie skorygowany optycznie więc masz na nim minimalne problemy z perspektywą, do tego bardzo dobry ogólnie optycznie jak na tak szeroki kąt. Obiektywy zaczynające się od 17mm mogą być za wąskie do twoich celów na Canonie 400D. Tak samo te TS-E - drogie a za wąskie na lustrzance z cropem.

Komentarz

• jarekA
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 326

Do wnętrz to raczej potrzeba szrokiego kąta (minimum 17mm na cropie) i mocnej lampy. Co Ci po jasności, jak przy pełnej dziurze będzie mała GO?
                              Szeroko i nieźle optycznie to Canon 17-55/2,8 (drogo), Canon (znacznie taniej i ciemniej) czy Tamron 17-50 (niezła i jasna optyka z nieco wolnym AF w bardzo dobrej cenie)
                              Do wnętrz lepsze będą jednak szersze szkiełka, tu polecam Canona 10-22 lub Tokinę 12-24.
                              Do tego uniwersalny Tamron 28-75/2,8 i mocna lampa (najlepiej 580EX).
                              Wg mnie najlepszy z tego zestaw to 400D (nowe ok. 1800 licząc cashback), szeroka Tokina (używka za ok 1300), Tamron 28-75 (ok. 1200) i uzywana 580EX (ok 1000). Razem daje około 5300.
                              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...