580EX a wyzwalanie radiowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Foto-g-Raf-ał
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 24

580EX a wyzwalanie radiowe

chcę zakupić http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=846&kid=19
    żeby odpalać moją 508EX z dala od aparatu. I tu pojawia się problem, bo 580 nie posiada gniazda synchro. Wydaje mi się, że potrzebna by była jakaś kostka z gniazdem synchro, ale sprzedawca z w/w sklepu twierdzi że "to się tak nie da". Mnie się natomiast wydaje, że jak odbiornik podłączę do kostki, a na kostkę wsadzę lapmę to powinno chyba działać. Może ktoś korzysta z takiego rozwiązania; rozwiejcie moje wątpliwości w tej spawie.
    300D+KIT+GRIP 20D 580EX 50/1.8 85/1.8 90-300/4.5-5.6
    smokie.prv.pl
    picasaweb
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Musisz kupić coś takiego http://www.ceneo.pl/11458 z tym , że drogie inaczej nie pociągniesz.Jest tańszy zamiennik delty ale one się ponoć sypią.
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• Foto-g-Raf-ał
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 24

iktorn92 nie nie, camera off shoe mam - nawet przedłużyłem sobie na 4m, ale chodzi mi o rozwiązanie radiowe. Musi się to jakoś dać zrobić.
      smokie.prv.pl
      picasaweb

Komentarz

• Shark-uk
        Bywalec
        • 2006
        • 141

NA 100% działa własnie kilka dni temu przyszła mi kostka do tego sestawu i kabelek bo ten z zestawu ma inną wtyczke na przejściówki nieznalazłem
        tutaj masz linki do tego co kupiłem:
        zestaw do wyzwalania lamp już miałem dokładnie ten co w twoim linku,
        dokupiłem kabelek:
        http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWN:IT&ih=003
        i kostke:
        http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWN:IT&ih=024

sprawdzone dziala bardzo fajnie
        ps: lampa oczywiście tylko w manualu chodzi ale to chyba logiczne
        Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• Foto-g-Raf-ał
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 24

wszystko pięknie - ładnie, tylko jak to połączyć, bo coś mi teraz tym kabelkiem zamotałeś.

Czy dobrze rozumiem, że wtyczka odbiornika nie pasuje do kostki, ale kabel o którym piszesz z kolei nie pasuje do odbiornika(z tego co widze).
          Jak możesz to napisz proszę co z czym po kolei łączysz.
          smokie.prv.pl
          picasaweb

Komentarz

• baran

Witam, posiadam lampę 580 ex II wiec nie mam problemu z gniazdem synchro zakupiłem jakiś czas temu podobny zestaw (nadajnik, odbiornik) i muszę przyznać, że bardzo się zawiodłem. Lampa odpala raz na 3-5 klatek... zabieram się by odesłać z powrotem to cudo i poprosić o inny model bo może mój jest wadliwy...

Komentarz

• Shark-uk
              Bywalec
              • 2006
              • 141

może mialeś wadliwy mój działa w 100% strzałów chyba że baterie slabe to wtedy świruje .
              A kabelek to tak orginalny nie pasują bo w odbiorniku jest wtyczka duży jack a w kostce jest ( nie wiem jak ona się fachowo nazywa ) chyba synchro więc to nie pasuje lecz na tylnej ściane odbiornika masz też takie same gniazdo synchro (oba żeńskie) i do tego jest ten kabelek.
              Tak jak pisałem , nie znalazlem przejściowki z dużego jacka na synchro dlatego wykąbinowałem z kabelkiem.

A jeszcze co do zawodności błysku to powiem że bardzo zawodzi radiowe wyzwalanie blysku ze światłomierza sekonic łączność radiowa z tym zestawem jest taka że blyska raz na 100 razy
              Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• chuckyy
                Początki nałogu
                • 2005
                • 482

Odświeżam temat. Mógłbym wiedziec co trzeba kupić, żeby wyzwolić 580 ex radiowo? Niestety linki z e-baya sie przeterminowały i nie widzę tego zestawu ))
                | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Picia
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 337

takie cos http://cgi.ebay.com/4-Channel-Wirele...QQcmdZViewItem wystarczy do wyzwolenia twojej 580. po co jakies kostki itp. wyzwalacz,ktory Ci podalem jest kompatybilny z nowym lampami Canona i Nikona. jezeli bedziesz kupowal w Polsce musisz sie pytac sprzedawce czy wyzwalacz pracuje z 580 bo nie podaja tego w tresci aukcji.

edit.
                  sam pracuje na wyzwalaczach od tego sprzedawcy i jak na razie wszystko dobrze sie spisuje. jesli chodzi o ceny to sam sobie przelicz i zobaczysz,ze warto

Komentarz

• chuckyy
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 482

Zamieszczone przez Picia
                    takie cos http://cgi.ebay.com/4-Channel-Wirele...QQcmdZViewItem wystarczy do wyzwolenia twojej 580. po co jakies kostki itp. wyzwalacz,ktory Ci podalem jest kompatybilny z nowym lampami Canona i Nikona. jezeli bedziesz kupowal w Polsce musisz sie pytac sprzedawce czy wyzwalacz pracuje z 580 bo nie podaja tego w tresci aukcji.

edit.
                    sam pracuje na wyzwalaczach od tego sprzedawcy i jak na razie wszystko dobrze sie spisuje. jesli chodzi o ceny to sam sobie przelicz i zobaczysz,ze warto
                    nowymi lampami? Ale moja 580 to wersja I?
                    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Picia
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 337

nowymi tzn - 430ex, 580ex, 580ex mkII i nikony SB

Komentarz

• chuckyy
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 482

Zamieszczone przez Picia
                        nowymi tzn - 430ex, 580ex, 580ex mkII i nikony SB
                        aha :P
                        Sęk jeszcze jednak w tym, że ja mam już wyzwalacz radiowy - kupilem go do lampy studyjnej :P Fajnie byłoby gdyby udało się dzięki niemu zmusić też 580 do pracy )) I stąd własnie poszukiwania jakiejś gorącej stopki Ale ja na odbiorniku tamtego wyzwalacza mam tylko jacka - małego i dużego, a w gorących stopkach jest zawsze wtyczka synchro

Komentarz

• Picia
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 337

juz po ptokach, ale lepiej jakbys wczesniej kupil radiowy wyzwalacz do 580ex a lampe studyjna wyzwolic fotocela (bo zapewnie ma wbudowana fotocele):P

w takim razie, jezeli masz wyzwalacz do lampy studyjnej to kup zwykla fotocele do 580ex i na statyw. sam tak mam w moim malym studio i calkiem sie sprawdza. 100ws na wyzwalaczu radiowym, a zwykla lampa blyskowa na fotoceli. taki zestaw mozna uzywac tylko w studiobo w plenerze fotocela nie zawsze lapie.

Komentarz

Pracuję...