350D + 580EX a kompensacja błysku

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukdee
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 23

350D + 580EX a kompensacja błysku

To jest mój pierwszy post na tym forum wiec na samym początku chciałbym serdecznie przywitać wszystkich użytkowników.

Mam dwa pytania:
    1) czy domyślnie używacie kompensacji błysku i ewentualnie jaką wartość przy foceniu bezpośrednio lampą aby uzyskać przewidywalne efekty ("głównie chodzi mi o 350D+580EX")
    2) czy przy "fill-flash" korzystacie z pomiaru matrycowego czy średnio-ważonego w ustawieniach lampy C.Fn.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
    6D | 50D i cała masa różnych gratów
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

pod ponizszym linkiem masz odpowiedzi i duzo, duzo wiecej o pracy z lampa
    Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.
    Canon 30D

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

1) ja nie jade na kompensacji za czesto bo uzywam sporo manualna zeby sie go nauczyc i opanowac. powiem ze z reguly kompensacja błysku bedzie pewnie trzymac sie na poziomie +1

2) ja mam ustawiony klasycznie pomiar wielosegmentowy (evaluative) E-TTL II

z tym że ja uzywam 550EX która obsluguje tylko E-TTL
      Ostatnio edytowany przez Gringo997; 13273.
      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• TommyTheCat
        Bywalec
        • 2005
        • 222

Zamieszczone przez Gringo997
        1) ja nie jade na kompensacji za czesto bo uzywam sporo manualna zeby sie go nauczyc i opanowac. powiem ze z reguly kompensacja błysku bedzie pewnie trzymac sie na poziomie +1
        ale chyba sie zgodzisz ze ta wartosc bedzie przy wykorzystywaniu lampy jako swiatla glownego, jako doswietlenie najczesciej koretka bedzie na minusie
        Canon 30D

Komentarz

• lukdee
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 23

Zamieszczone przez TommyTheCat
          pod ponizszym linkiem masz odpowiedzi i duzo, duzo wiecej o pracy z lampa
          http://foto.jasiu.pl/
          To już przestudiowałem: świetny materiał .

Jednak autor pisze:
          W korpusach 1Dmk2 na ogół ustawiam kompensację flesza na +0,7 EV jako domyślnym punkt wyjścia. (Słyszałem, że użytkownicy 20D robią to samo). Jednak zauważyłem, że w korpusach 1Dmk2N ustawienie kompensacji mocy błysku na 0 EV jest najlepsze. (Użytkownicy 5D uważają podobnie)".

Chciałem wiedzieć jak sprawa wygląda w 350D?
          W sumie można popróbować samemu ale może są jakieś najlepsze ustawienia
          6D | 50D i cała masa różnych gratów

Komentarz

• TommyTheCat
            Bywalec
            • 2005
            • 222

chyba nie ma jakiejs jednej dobrej metody i konkretnego ustawienia,
            pstryk i histogram
            Canon 30D

Komentarz

Pracuję...