Balans bieli do zdjęć nocnych.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skromny

Balans bieli do zdjęć nocnych.

Mam eosa 400 d z kitowym obiektywem i nie wiem jaki balans bieli ustawić do zdjęć nocnych. Zazwyczaj ustawiam na Auto lub na miejsca ocienione ale wtedy obiekty wychodzą żółte a niebo czerwone.
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

WB dla zdjęć nocnych nie ma być wierne tylko ładne.
    Dlatego - RAW.
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• caveman
      Bywalec
      • 2007
      • 239

zgadzam się, jak nie wiesz jaki WB wybrac, to pstrykaj na auto i dopasuj sobie WB podczas wywoływania RAWA.

Komentarz

• Sempoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 273

Ok, załóżmy, że kolega Skromny pstryka RAWY z AWB, to może doradźmy mu, jak ustawić balans bieli już przy wywoływaniu?

Np. we wnętrzach, przy wolframie albo energooszczędnych - po kliknięciu w referencję bieli czerwienie są przesunięte ku fioletowi, wyglądają paskudnie. Trzeba wtedy dodatkowo przesunąć widmo kanału R z RGB ku żółcieni.

Najgorsze są uliczne lampy sodowe - jeszcze bardziej "wąskobarwne" niż żarówki.

Pozostaje kwestia, czy chcemy osiągnąć barwy absolutnie prawdziwe, czy widziane okiem, czy jeszcze inne (np. balans daylight w nocy). Do otrzymania tych pierwszych to chyba już trzeba tablicy Gretaga.
        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Zamieszczone przez Sempoo
          Pozostaje kwestia, czy chcemy osiągnąć barwy absolutnie prawdziwe, czy widziane okiem, czy jeszcze inne (np. balans daylight w nocy). Do otrzymania tych pierwszych to chyba już trzeba tablicy Gretaga.
          Przede wszystkim trzeba wywołać zdjęcie z tyloma balansami bieli ile jest rodzajów źródeł światła. I posklejać w szopie. Tylko po żeby efekt wyrzucić do kosza (bo to po prostu nie ma prawa dobrze wyglądać - wyjątek - zdjęcia dopalane lampą z nocnym miastem w tle).
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

Pracuję...