Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie.
Stoje przed wyborem szkła, które ma być używane do fotografi:
- kulinarnej,
- produktowej,
- portretowej.
Głównie zależy mi na:
- małym dystansie ostrzenia (45cm w 50tce za dużo),
- ogniskowa po cropie w okolicach 100mm,
- świetle 2.8 oraz żylecie na pełnej dziurze,
- silnik USM.
Taki obiektyw powinien spełniać wszystkie te wymagania.
Zależy mi aby był ze stajni Canona. ;-)
Czy możecie coś doradzić?
Pierwszą myślą była 60tka macro, jako że na Full Frame zamierzam przejść (do fotografii studyjnej to po prostu marzenie), nie wiem czy decydować się na kupno EF-Sa. Jak wyjdzie następca 5D, od razu na pewno go nie kupię, ponieważ pewnie będzie kosztować z ~10 tysięcy, a na tyle mnie nie stać.
Patrząc na spadek cen 5D, jego następcę będę mógł kupić za rok - za dwa lata. (nie eliminiuję nagłego przyrostu funduszy :-D)
Skoro FF, myślę 100tka macro - ok, świetne szkło pasujące równeż do pełnej klatki. Teraz problem z ogniskową. Na pełnej klatce będzie super, ale co z cropem, czy nie będzie za wąsko???:
To były moje główne typy, może wy wymiślicie coś innego?
A 85/1.8 ? Świetne od pełnej dziury, jak przymkniesz do 2.8 to naprawdę można się pokaleczyć , takie ostre Na cropie nie bedziesz mial za wąsko, na FF bedzie akurat. No i tańsza niż 100 macro. Za różnicę dokup pierścienie pośrednie i gra.
Akurat 85/1.8 miałem w posiadaniu przez około pół roku.
Niestety nijak nadaje się to do kulinariów oraz produktów - dystans 85cm to jednak bardzo dużo nawet na cropie przy 85mm. Nie wyobrażam sobie tego szkła na FF, ogniskowa jak 50 na cropie i do tego te 85cm...
Ja bym brał 100 macro ( odwzorowanie 1:1 może być czasmi niezbędne ) szkła żyleta uniwersalne pod cropa jak i FF czasami może być wąsko ale zawsze można troche odejść ( łatwiej niż zrobić makro normalnym szkłem). Ewentualnie pomyśl o 85 1,8 i pierścieniach pośrednich kenko - wg mnie bardzo uniwersalne rozwiazanie i jak na chwile obecną nie bedzesz miał nadmiaru ogniskowej a i odległość ogniskowania zostanie zmniejszona
Eryku, jakos ja sam oraz kilku znajomych robi zdjecia 85L, temu, czym niby Ty tez sie zajmujesz. I powiem Ci - 85tka jak najbardziej sie do tego nadaje!
Ale akurat Towers ma racje, ze najlepszym, wprost stworzonym do tego szklem bedzie 90.
Ja mimo wszystko przemyślałbym sprawe EF-S 60macro szkiełko jest świetne pod względem optycznym daje dobrą ogniskową po cropie i skale 1:1 nawet jak dojdzie do przesiadki na FF to takie szkiełko można odsprzedać z bardzo niewielką stratą.A komfort użytkowania myślę że będzie większy.
Nie wiem czy wchodzić w tego EF-Sa.. troche się boje że niedługo będzie możliwość przejścia na FF i strace na tym szkiełku... choć w sumie nie będzie to dużo - szkiełko jest dość tanie.
Zdecydowanie polecam Canona EF 100 f:2,8 MACRO
Prze-genialny obiektyw – ostrość jaką daje jest niesamowita (kontrast, nasycenie barw)
Prawdziwe narzędzie do pracy,
Poza tym jest niezawodny mechanicznie . . .
Jakość optyczna to nie wszystko, mechanicznie to szkiełko pozostawia wiele do życzenia.....miałem 100tke i byłem z niej szalenie zadowolony ciągle myślę czy znowu jej nie kupić ale mam tez 180/3.5L i 65 MP-E i pod względem mechanicznym to inna liga
Jakość optyczna to nie wszystko, mechanicznie to szkiełko pozostawia wiele do życzenia.....miałem 100tke i byłem z niej szalenie zadowolony ciągle myślę czy znowu jej nie kupić ale mam tez 180/3.5L i 65 MP-E i pod względem mechanicznym to inna liga
Pzdr.
tow
Towers mógłbyś napisać coś więcej na temat 180/3,5L ( ogólne wrażenia ostrość praca af itd wszystko co ci się spodobało i nie spodobało zwłaszcza w odniesieniu do 100 2,8 ) sampelki też bym z chęcią zobaczył
Wszystko zależy od posiadanego body jeśli mówimy tylko o fotografii macro i posiadamy puche FF to w 180tce w zasadzie wszystko jest in +.
Jeśli mam to dokładniej opisać to powiem tak.....
AF jest świetny jak na szkiełko macro pracuję bardzo szybko, a blokada odległości ostrzenia daję super efekty w momencie kiedy nie skupiamy się na macro
Optycznie szkiełko jest mega rewelacyjne, co jest bardzo ważne spadek ostrości w 180(dyfrakcja) jest Znacznie mniejsza niż w 100tce.
Budowa to jest e-lka więc wszystko on-top perfekcyjnie zbudowane, ze świetnym pierścieniem do AF - chodzi on znacznie lepiej niż w 100tce macro - powiedziałbym że szlachetniej
Wady??
Ja nie odczuwam żadnych szkiełko daje mi wszystko czego od takiego instrumentu oczekiwałem.....można nim nawet bez problemu robić macro przy użyciu AF jest na tyle szybki że nie trzeba się bawić w ręczną robotę
Jeszcze słów kilka o pracy z pierścieniami, nie polecam takiej zabawy powiększenie skali odwzorowania jest bardzo mizerne nawet z 3 pierścieniami za to winieta jest ogromna w zasadzie nie do skorygowania ponieważ nie są to przyciemnienia lecz czarne jak smoła rogi aby pobawić się w większą skale odwzorowania zostaje nam MP-E 65 + minimum MR-14EX choć z własnego doświadczenia polecam do obu szkieł MT-24EX - mam używam i jestem bardzo zadowolony
No to jeszce jedno pytanie Czy używałeś tego szkła kiedykolwiek do czegoś innego niż macro np do portretów ?? Jeżeli tak to jakie wrażenia w tym temacie ??
Komentarz