EOS350D paprochy na zdjęciach...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • STITHO

EOS350D paprochy na zdjęciach...

Witam...
    jestem użytkownikiem 350tki od jakichś 2 miesięcy i ostatnio na zdjęciu (na niebie) zauważyłem jakieś plamy. Sprawdziłem obiektyw i nic - czysty. Sprawdziłem lustro i też nic. Na matrycy też nic nie znalazłem, więc gdzie jeszcze może być jakiś syf, który widać na zdjęciach? Sprawdziłem zdjęcia i widać te paprochy przy wyższych przesłonach.
    Proszę poradźcie ewentualnie co i czym wyczyścić.
    Pozdrawiam
    STITHO
  • delaa
    Bywalec
    • 2007
    • 168

Zamieszczone przez STITHO
    Witam...
    jestem użytkownikiem 350tki od jakichś 2 miesięcy i ostatnio na zdjęciu (na niebie) zauważyłem jakieś plamy. Sprawdziłem obiektyw i nic - czysty.
    W to można z grubsza uwierzyć ale...

Sprawdziłem lustro i też nic.
    Świetnie ! tylko że, baboloki na lustrze nie mają znaczenia dla zdjęć....

Na matrycy też nic nie znalazłem....

Tobie sie tak wydaje - powiedz proszę na jakiej przesłonie robione były inkryminowane zdjęcia ???

więc gdzie jeszcze może być jakiś syf, który widać na zdjęciach? Sprawdziłem zdjęcia i widać te paprochy przy wyższych przesłonach.
    Syf może być wszędzie - ogólnokrajowa nasza przypadłość.:razz: :razz:
    Co to są "większe przesłony ???"
    Jak bardzo jesteś sprawny manualnie ???
    Jeśli na poziomie "wow" to - serwis czyści matryce...... bedziesz miał spokój....

Jeśli na poziomie "wow+" grucha z apteki
    Jeśli na poziomie "wow++" zestaw za dwie paczki...
    Jeśli na poziomie "wow+++" kijaki do uszu + ogromna cierpliwość........
    Sukces nie przychodzi łatwo ;-)))))))
    Pozdrawiam!!!
    Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• Olszewski
      Uzależniony
      • 2006
      • 782

Kolega wyżej bardzo dobrze napisał.
      Jeśli te paprochy pojawiają się w przypadku większych przesłon f/14-22 to są to paprochy na matrycy.

Zapoznaj się z tematami: http://canon-board.info/showthread.p...czenie+matrycy
      http://canon-board.info/showthread.p...czenie+matrycy
      http://www.canon-board.info/showpost...16&postcount=3
      http://canon-board.info/showthread.php?t=10373
      40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
      Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• STITHO

Dzięki za odpowiedzi...fotki były robione z przesłoną 22 - widać paprochy ostro, na przesłonie 14 rozmazane plamki...jeszcze raz zerknąłem na matryce dokładniej, podmuchałem gruszką i jest trochę lepiej.
        Pozdrawiam
        STITHO

Komentarz

• alfsky
          Bywalec
          • 2007
          • 106

Ja miałem maleńkie syfy na zewnętrznej soczewce kita, a na zdjęciach objawiało się to tak:

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Przed dziobem szybowca sztuka i dwie nieco rozmazane po bokach.
          Grucha pomogła.
          Uwaga: przed czyszczeniem aparatu, szkieł proponuję sprawdzić monitor

Komentarz

• Grisha
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

Też mam syfa na matrycy a aparat mam ten sam co ty tylko, że ok pół roku. Najlepsze jest to, że bardzo dbam przy zmianie szkła o to aby nic powpadało (bagnetem w dół, jak najszybsza wymiana itd.) a i tak uwalona W planie mam kupić taki delikatny pędzelek do malowania i delikatnie przejechać po filtrze (bo przed samą matrycą są filtry ). Jak to nic nie da to zestawik z allegro grucha, pędzelki itp. Jak to nic nie da to pewno jakaś chemia i jak nadal uwalone to do czyściciela :P

Śmiało spróbuj przedmuchać jakąś gruchą czy czymś, nie ma co się bać - to nie wybuchnie a matryca nawet jak jest delikatna jak jajko to pamiętaj, że jajko tak odrazu też nie pęka Jedyne o co bym zadbał, to o brak zasilania - czyi wyjąć baterie i poczekać na rozładowanie się kondensatorów itp.

Pochwal się jak poszło.

Komentarz

• TomS
              Uzależniony
              • 2006
              • 880

Ja bym radził to olać i nie przejmować się. Ja mam syfa widocznego nawet przy 1.4 a przy np 8 mam ich pełno.

Komentarz

• delaa
                Bywalec
                • 2007
                • 168

Zamieszczone przez Grisha
                T Jedyne o co bym zadbał, to o brak zasilania - czyi wyjąć baterie i poczekać na rozładowanie się kondensatorów itp.

Pochwal się jak poszło.
                Sprawa mimo że błacha ---- jednak jest za poważna żeby słuchać takich bredni jak kolega Grisza pisze .

Widać że nigdy w życiu nie zetknął się z problemem - teoretyk, dyletant, czytacz, dotykał lustrzankę w media- markcie na lince stalowej.....

Aku 100% naładowane - nawet soft Canona nie podniesie lustra i otworzy migawki do czyszczenia jak nie będzie miał dostateczną ilość prądu.
                Inaczej zamknie migawkę i opuści lustro np. na gruszkę.
                Co nie zmienia faktu że przed tym ostrzega.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Grisha
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

Fakt mój błąd, zasilanie musi być. Tłumaczy się winny - winny jestem, zatem błąd spowodował fakt, że przez godzinę czytałem wcześniej wątek o mrozie i tam na każdym kroku było o wyjmowaniu baterii, stąd nie fortunne z mojej strony po kojarzenie. Przy okazji to tym stwierdzeniem, nie ostrzegałem przed waleniem lustra o gruchę czy coś, raczej przed jakimś zwarciem.

Nie mniej jednak wypraszam sobie takie opinie na mój temat Błąd rzecz ludzka, dziękuję, że od razu go skorygowałeś, chodź błędy można wytykać w bardziej kulturalny sposób niż "zjeżdżanie" od razu po tej osobie.

Pozdrawiam!

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

Zamieszczone przez alfsky
                    Ja miałem maleńkie syfy na zewnętrznej soczewce kita, a na zdjęciach objawiało się to tak:

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Przed dziobem szybowca sztuka i dwie nieco rozmazane po bokach.
                    Grucha pomogła.
                    Uwaga: przed czyszczeniem aparatu, szkieł proponuję sprawdzić monitor
                    Na zewnętrznej soczewce??? Przyklej papierek wielkości grochu i nic nie zauważysz..
                    A ty o paprochu mówisz )))) hehehe dobre
                    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Kochani,no naprawde jest to wszystko pieknie w"szukaj "opisane, to duze teksty, nie chce sie madrzyc ale kazda zawarta tam informacja jest wazna.
                      A przede wszystkim uzywane "narzedzia" i płyny.Nie to zebym w ogóle był taki leniwy ale sam pare razy pisałem o tym.No i za pare dni przybrudzi sie nastepnemu koledze pierwszy raz i dyskusja od nowa.? " delaa "pisze tak jak jest,wszystko ok.Ale tej wiedzy potrzebnej jest tam duzo i naprawde zachecam.Czysciłem juz nieraz. Naprawde nie problem, poczytac, troche rozsadku, i zaden problem[Oj,Tomek leniuszku ]Paprochy bedą nawet gdyby ktos przyspawal obiektyw.Chocby z gąbki tłumika lustra itp.Oczywiscie jezeli ktos juz ma watpliwosci to pomoge co moge ,ale najpierw kurcze spróbujcie poczytac to co juz dawno napisane.Pozdrawiam:smile:

Komentarz

• delaa
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 168

Nie mniej jednak wypraszam sobie takie opinie na mój temat Błąd rzecz ludzka, dziękuję, że od razu go skorygowałeś, chodź błędy można wytykać w bardziej kulturalny sposób niż "zjeżdżanie" od razu po tej osobie.
                        Nie płacz, czytaj co piszesz, myśl i pamiętaj, że zawsze ktoś czytając forum może zrobić tak jak proponujesz i narobić sobie bałaganu. Stąd moja ostra reakcja. Z mojej strony
                        EOT.
                        Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.

Komentarz

• STITHO

Witam...
                          widzę że ile osób tyle opinii...sam już nie wiem czy czyścić, a raczej czym...gruszka pomogła ale nie zupełnie. Zostało jeszcze parę drobnych pyłków. Wyczytałem gdzieś, że można użyć jeszcze sprężonego powietrza "w sprayu", ma na pewno więcej mocy niż taki podmuch z gruszki. Czy ktoś tego używał?
                          Pozdrawiam
                          STITHO

Komentarz

• delaa
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 168

Po "powietrzu z puszki" Twoja Puszka może się przywitać z serwisem.
                            Nie rób tego.

Komentarz

• gof
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 49

Przy okazji to tym stwierdzeniem, nie ostrzegałem przed waleniem lustra o gruchę czy coś, raczej przed jakimś zwarciem.
                              Jakim zwarciem? Czyszczenie matrycy trzeba wykonywać przy całkowicie naładowanym akumulatorze, bo aparat trzyma migawkę i lustro prądem. Bez zasilania nie dostaniesz się do brudnego filtra IR przed matrycą a z rozładowanymi bateriami, jak zignorujesz ostrzeżenia od softu, możesz zniszczyć migawkę. Taki jest fakt, każdy kto choć raz próbował włączyć "sensor cleaning" przy słabo naładowanej baterii o tym wie.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Wyczytałem gdzieś, że można użyć jeszcze sprężonego powietrza "w sprayu", ma na pewno więcej mocy niż taki podmuch z gruszki.
                              Mocy ma, drobnych kropelek, które naplują ci w aparat, też ma. Nie kombinuj tylko poszukaj, w sieci są setki informacji na temat czyszczenia. Każdemu prędzej czy później zbiera się na matrycy syf.
                              Ostatnio edytowany przez gof; 12657. Powód: Automerged Doublepost
                              EOS

Komentarz

Pracuję...