Czyszczenie osłony przeciwsłonecznej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Czyszczenie osłony przeciwsłonecznej

Do obiektywów serii L Canon dokłada takie ładne osłony przeciwsłoneczne. Niektóre z nich mają po wewnętrznej stronie wykończenie podobne do 'aksamitu'. Zauważyłem, że ów materiał podatny jest szczególnie na wszelkiego rodzaju kurz i kłaczki. Łatwo się czepiają a już strząsnąć tak łatwo nie dają
    Pytanko więc, czy czyścicie czasem ten moherek? Jeśli macie jakiś trik na wydłubywanie brudu z niego, to podzielcie się proszę
    .
  • asterix
    Uzależniony
    • 2005
    • 793

A ja juz myslalem, ze mnie tu nic nie zaskoczy Proponuje go głaskac i calowac
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• dr11
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1143

Zamieszczone przez asterix
      Proponuje go głaskac i calowac

No właśnie tak robie, tylko obleśnie się całuje zakurzony dywanik

A tak na poważnie, jeśli ma być matowy, żeby nie odbijał światła do obiektywu, to trzeba raz na rok go odkurzyć, nie?
      .

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

A ja juz myslalem, ze mnie tu nic nie zaskoczy Proponuje go głaskac i calowac
        Dopiero, jakbyś miał osobną ściereczkę do szkieł i osobną (a jakże - trochę tańszą) do wnętrza dekielków, to mógłbyś sądzić, że Cię nic nie zaskoczy...

Zamieszczone przez dr11
        A tak na poważnie, jeśli ma być matowy, żeby nie odbijał światła do obiektywu, to trzeba raz na rok go odkurzyć, nie?
        W sumie niekoniecznie - poza makro żaden nie ostrzy na osłonę, więc nawet liczne ale pojedyncze pyłki nie mają praktycznego znaczenia
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• asterix
          Uzależniony
          • 2005
          • 793

poprostu olej samo odpadnie jak bedzie za wiele...
          Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

A ja nie czyszczę bo mi się nie chce i nie widzę w tym sensu.

Komentarz

• mattnick
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1735

są szczotki do ubrań specjalne...szorstkie w jedną i gładkie w drugą stronę
              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

poprostu olej samo odpadnie jak bedzie za wiele...
                Zamieszczone przez TomS
                A ja nie czyszczę bo mi się nie chce i nie widzę w tym sensu.
                No właśnie, o to mi chodziło, czy istnieje taka potrzeba... Jeśli nie ma wpływu na pracę pod światło to się nie przejmować
                .

Komentarz

• TomS
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 880

Jedynie co czyszczę w osłonie to te małe rowki które łączą się z obiektywem bo tam zawsze jest jakiś kurz i później ciężko chodzi osłona jak brudno

Komentarz

• alfsky
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 106

<szydera>
                    Jak na gwarancji to może serwis? Szkła czyszczą. Może osłony i dekielki też
                    </szydera>
                    Może sprężonym powietrzem??

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez mattnick
                      są szczotki do ubrań specjalne...szorstkie w jedną i gładkie w drugą stronę
                      Aha.Tez tak robie.Pozdrawiam.

Komentarz

• Yoshitaka
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 585

Zamieszczone przez dr11
                        Do obiektywów serii L Canon dokłada takie ładne osłony przeciwsłoneczne.

Pytanko więc, czy czyścicie czasem ten moherek? Jeśli macie jakiś trik na wydłubywanie brudu z niego, to podzielcie się proszę
                        Jak ci przeszkadza to kup zamiennik, tam tego nie znajdziesz

BTW: od 8 miesięcy używam aparatu i wala się mi taka osłona, gdzie mam 2 koty w domu i jak na razie jej zabrudzenie nie wpływa na jakość zdjęć.

Jak będę musiał to wyczyścić to wezmę odkurzacz i końcówkę z włosiem.
                        Powinno zadziałać. Przy fi 77mm miejsce mam na takie zabawy.
                        Ostatnio edytowany przez Yoshitaka; 7067.
                        Canon 50D + dodatki

Komentarz

• illy
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 146

sprezone powietrze podczas 2 razy do roku podczas wymiany opon w samochodzie u wulkanizatora i spokoj

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Mam 3 koty w domu, na tego typu osłonach miałem sporo włosów (kurzu pewnie też), wpływu negatywnego nie zauważyłem. Nie czyściłem - raz spróbowałem, dawno temu, ale syzyfowa praca.

Komentarz

• chavez
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 337

Może przesadzam, ale ten temat powinien iść chyba tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=28366 .
                              PS.

Komentarz

Pracuję...