Nowy sprzet odwieczny problem ;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kreczmar
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 16

Nowy sprzet odwieczny problem ;)

Witam serdecznie.

Jak w temacie chodzi o nowy zestaw zabawek, z racji tego ze padła mi migawka w moim starym 300d postanowiłem przyspieszyć trochę zakup, czego nowego. Otóż fotografuje przeważnie sport (zalecana szybka puszka biorą pod uwagę dwa korpusy poniżej dwa zestawienia) jest to ok. 70% moich fotografii pozostałe 30% to imprezy okolicznościowe (wesela komunie itp.) niestety mam ograniczony budżet i po długich przemyśleniach wybrałem dwa zestawy:

Zestaw I
    -Canon 1d Mk II (używany korpus)
    -Canon 85 f/1.8
    -Canon 580 ex II
    -Sigma 24-70 f/2.8

+ Obecna sigma 70-200 f/2.8

Zestaw II
    -Canon 40d
    -Canon 17-40 L f/4
    -Canon 70-200 L f/2.8
    -Canon 580 Ex II
    -Canon BG-2N (grip)

Każdy z dwóch zestawów ma swoje plusy I minusy za pierwszym zestawem przemawia szybka, ale juz podstarzała konstrukcja Marka natomiast drugi zestaw trochę wolniejszy (o ok. 2 klatki / sek.) za to nowa (podkreślę ze w pierwszym zestawie korpus jest używany) i optyka zdecydowanie lepsza

Proszę o wyrażenie swojej opinii
  • chocolata

Ja bym stawiał na lepszą optykę czyli zestaw numer dwa.

Komentarz

• kreczmar
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 16

doskonale wiem ze w fotografi najwazniejsza rzecz oczywsicie po umiejetnosciach czlowieka posiadajacegoi sprzet jest bardzo dobra optyka ale mam juz taki mentlik w glowie dlatego postanowilem napisac posta ktory mnie jakos pociagnie w jedna lub w 2 strone stara sigme mozna sprzedac w ten sposob zdobyta gotowke mozna zainwestowac w obiektyw ze stabilizacja :>

Komentarz

• TomS
        Uzależniony
        • 2006
        • 880

Również uważam że zestaw 2 ze względu że lepsze szkła i nowy body nie używane.

Komentarz

• Olszewski
          Uzależniony
          • 2006
          • 782

Zastanów się jeszcze nad 70-200/2.8 czy warto. W sklepie popatrzyłem sobie na te dwa szkła tj. 70-200/2.8 i 70-200/4.0 IS i zdecydowanie wziąłbym 70-200/4.0 IS ale chyba dlatego, że nie potrzebuje tych 2.8 bo nie fotografuje tele w pomieszczeniu lecz na dworze.
          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• kreczmar
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 16

nawet nie biore pod uwage f4 przepraszam jesli kogos urazilem ale niestety w takich warunkach jakich robie zdjecia f4 to zdecydowanie za malo raczej zastnwiam sie nad 70-200 2.8 is lub bez stabilizacji

Komentarz

• Picia
              Początki nałogu
              • 2006
              • 337

wg mnie zestaw 1. Sigma dużo nie odstępuje Canonowi
              nic Ci nie zastąpi 8kl/s a AF Sigmy napewno sie wyrobi.. przynajmniej w moim przypadku tak jest

uzywanego 1D nie przekreślałbym,, te sprzęty są prawie niezniszczalne

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

ja bym wybrał zestaw nr 2. Generalnie to Ty będziesz robił tym fotki, dlatego to TY powinieneś dokonać wyboru. Jak nie wiesz czego potrzebujesz... to trudno. Powodzenia.
                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• iktorn92
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 605

Ja chyba jednak zestaw nr.1 zawsze to 1d a szkla można dokupić. Zależy jakie ogniskowe cię interesują może cos szerszego bo te 24mm to zbyt szeroko nie będzie jak wiesz.
                  Flickr
                  Portfolio Ślubne

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

nie - lepiej dokupić z czasem body niż szkła. zwłaszcza że jak się poczeka chwilę to wyjdzie nowe lepsze body, stare będzie jako backup, a szkła nie wyjdą raczej nowe i nie potanieją. to był aspekt ekonomiczny. a praktyczny jest taki, że większą różnicę odczuje się między szkłami niż między korpusami.
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• pawelloon
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 128

bierz zestaw 1.
                      Nic nie dorównuje "jedynkom". Wiem bo tez fotografuje sport a caly czas uzywam "starego" ,dla niektorych amatorów fotografii, Canona 1D.
                      Dla mnie te sprzety sie tez nigdy nie starzeją

Komentarz

• mamiski
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 130

Zwróć uwagę, że ławiej dokupić szkło niż wymienić puszkę. Jeśli wiesz, że marek, po którego chcesz sięgnąć, to nie złom, to zestaw nr 1 jest korzystniejszy i bardziej perspektywiczny niż ten drugi

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Uwielbiam tego typu dyskusje, które na ogół autora wątku pozostawiają w takiej samej rozterce jaj przy tworzeniu wątku.
                          Popatrzyłem na Twoje propozycje i stawiam na zestaw nr 2. Dlaczego? Z własnego doświadczenia powiem, że dobre szkło daje zadowolenie i gości zawsze dłużej w torbie niż body, których zmieniłem już kilka. Poza tym 40D wygląda naprawdę ciekawie a lepiej mieć nowe body z pełną gwarancją niż używane 1D Mk II. Z czasem zmienisz sobie puszkę na coś nowszego, lepszego.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Quadrifoglio
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

2 i kropka.
                            http://praca-magisterska.info
                            http://alfetta.pl

Komentarz

• wojkij
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1915

Zamieszczone przez Picia
                              uzywanego 1D nie przekreślałbym,, te sprzęty są prawie niezniszczalne
                              Ta... szczegolnie po szkole przetrwania u fotoreportera na wiejskiej. Watpie by amator kupowal taki korpus a zawodowiec pewnie ladnie seriami naparzal co z wiekiem puszki daje piekne zuzycie.

Jedyny sensowny argument za 1d w tym porownaniu to uszczelnienia i ergonomia(bo 2 fps chyba idzie przezyc). Jesli robisz w deszczu itd to ok, tyle ze jaki bedzie efekt z nieuszczelniona sigma?
                              www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...