350D plus Sigma 18-125

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • heniek
    Uzależniony
    • 2004
    • 614

350D plus Sigma 18-125

Witam,
    wczoraj córka zrobiła kilka fotek zachodu słońca i przeglądając zdjęcia zauważyłem w lewym górnym rogu coś podobne do krzyża a nad drzewem ciemne plamki, wszystko zrobione w priorytecie przesłony, f32, 1/30, iso 400,
    czy to jakiś śmieć na matrycy?
    obiektyw jest czysty, na pozostałych zdjęciach jakie zrobiłem z tym zestawem nic takiego nie ma. Może ktoś na to zerknąć i pomóc wyjaśnić?

dzięki i pozdrawiam
    Heniek

przepraszam tu jest porawny link
    Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
    Heniek
  • FotoZiutek
    Coś już napisał
    • 2005
    • 57

Jak na moje oko to wielki paproch na matrycy. Grucha w łapkę i do roboty Po przedmuchaniu powinno być O'K
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

A na zdjeciu 465 nie ma... to chyba ufo bylo ;-)

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

ten krzyz to przypomina atmosferyczny mysliwiec krótkiego zasiegu typ B imperium Klingonow...;-)

Na ostatnim zdjeciu juz go nie widac (wrocil do domu), wiec raczej to nie smiec na matrycy. Zreszta cos tak duzego wyszlo by chyba na pierwszym zdjeciu jakiejs jasnej powierzchni.
        Ja stawiam jednak na moja pierwsza teorie :-)
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• FotoZiutek
          Coś już napisał
          • 2005
          • 57

e tam ufo... Paproch był tak wielki, że spadł pod własnym ciężarem i teraz leży gdzieś na dole matrycy
          Pozdrawiam!
          Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Zamieszczone przez FotoZiutek
            e tam ufo... Paproch był tak wielki, że spadł pod własnym ciężarem i teraz leży gdzieś na dole matrycy
            Tia, dobrze ze nie przykleil sie na amen... skoro byl tak duzy i ciezki, to zamiast odpasc moglby matryce oderwac ;-)

Komentarz

• FotoZiutek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 57

Myślę, że trzeba sprawdzić czy nie porysował
              Pozdrawiam!
              Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Dobra... zarty zartami, wiadomo - piatek weekendu poczatek, wiec humor dopisuje ;-)

Wracajac do tematu - procedura w takim wypadku jest oczywista: paproch > grucha > czysto ;-)

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Heniek, skoro na fotce 465 jest czysto, to nie może być paproch z filtra matrycy (chyba że był i spadł ;-) ).
                  Przy okazji, na tej stronce jest napisane, że wszystkie fotki wykonano Canonem G5 bez statywu. Czy aby podałeś nam właściwy link? Miały być fotki sprzętem jak w temacie
                  Jeżeli chcesz sprawdzić filtr pod względem czystości to w każdej chwili możesz wykonać fote jakiejś białej powierzchni, z dużą wartością przysłony, i poszukać plamek.
                  Swoją drogą dziwne ustawienia zastosowano przy tych fotkach (f/32 ).

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

opis z g5 jest stary i nieaktualny
                    a co do ustawień to córka raczej nie zwraca na to wiekszej uwagi ( ma13 lat)
                    fotka 465 ma f/8 i chyba dlatego ich nie widać, sorry że nie sprawdziłem tej wartości
                    właśnie takie testy dzisiaj zrobiłem , są śmiecie i za cholere nie mogę tego wydmuchać ..
                    dzieki za glos rozsądku..

dzięki
                    Heniek

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez heniek
                      fotka 465 ma f/8 i chyba dlatego ich nie widać, sorry że nie sprawdziłem tej wartości
                      właśnie takie testy dzisiaj zrobiłem , są śmiecie i za cholere nie mogę tego wydmuchać ..
                      A to f8 wiele zmienia - paprochow jeszcze moze nie byc widac. Co do wydmuchiwania - super polecam gruszke z apteki ale taka duuuuza "do lewatywy" a nie "do nosa/ucha" - 3 razy wieksza od takiej nosowej, stabilnie sie trzyma i sile dmuchu ma prozadna - na spacerze w ZOO szkla zmienialem, paprochy spadaly ze az na matowce bylo widac, pare dmuchow i bez paprochow

Komentarz

• heniek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 614

"gruchę" mam oczywiście, czyściłem i paproch się dał usunąć ale te kropki zostały i za cholere tego nie mogę ruszyć, całe szczęście że widać je dopiero po przymknięciu do f20
                        Heniek

Komentarz

Pracuję...