Jak tu nie zwariować???? 40d, z kitem czy bez, co zamiast kitu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • P I N I O

Jak tu nie zwariować???? 40d, z kitem czy bez, co zamiast kitu?

ok wybrałem body, 40D.
    Na początku myślałem że to już koniec mojej udręki związanej z ciągłymi wyborami na zasadzie to lepsze lub gorsze od tamtego, ale nie.
    Szkło po przeczytaniu wielu testów, i jeszcze większej liczby opinii o tych szkłach można dojść do obiektywnego wniosku że pojęcie " dobry obiektyw" nie istnieje. To znaczy pojęcie istnieje tylko obiektyw nie. Po każdym teście komentarze WIELU niezadowolonych. Moje pytanie do właścicieli , lub osób mających kontakt z obiektywami Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM i Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM lub jakiś zamiennik innej marki o podobnych ogniskowych(chodzi mi o ten zakres ogniskowych) czy są to wytrzymałe mechanicznie szkła i jak duży procent z nich posiada wady fabryczne. Dziękuję za odpowiedzi
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

udręka dla wszystkich będzie mniejsza, jeśli będziemy postowali we właściwych działach i korzystali z archiwum.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kacpeeeer
      Zablokowany
      • 2007
      • 95

ja mam 70-300 i jestem zadowolony!

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Zamiast 17-85 pomyśl o tamronie 17-50 2,8 ( super szkło za rozsądana cene) natomiast zamiast 75-300 sugerowałbym 70-200 4,0L ( zdecydowanie lepsza jakość )

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Paweleverest - Kolega pisał o 70-300, który dzieli od 75-300 jeden parsek optyczny.

W podsumowaniu - PINIO - Canon 17-85IS jest niezły ale ciemny, Tamron 17-50/2,8 jest jasny ale wolniejszy (nieco) od Canona no i ma mniejszy zasięg. Dla niektórych to wada.
          Canony 70-200/4L (propozycja Pawła) i 70-300 - oba są dobre, różnią się wykonaniem i nieco szybkością AF (IMHO) na korzyść pierwszego oraz zakresem i stabilizacją na korzyść drugiego.
          Ja bym wziął same amatorskie Canony - 17-85 i 70-300. Najtaniej i wcale nie najgorzej.
          Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• tom517
            Początki nałogu
            • 2007
            • 495

nie wiem czy juz kupiles 40D, ale jak nie to proponuje zakup w kicie razem z 17-85. Zawsze to jakas oszczednosc przynajmniej jesli chodzi o nowy. 17-85 posiadam i polecam kazdemu kto nie wie za bardzo co kupic lub ma ograniczone fundusze. Jesli pofocisz to stwierdzisz czy czegos Ci brakuje, moze nie jest jasny, ale jak umiejetnie wykorzysta sie lampe to rekompensuje braki swiatla. Wydatek nie jest ogromy. Z drugiej strony zalecane jest lepiej kupic gorsze body i lepsze szkla

Komentarz

• KMV10
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2320

Zamieszczone przez tom517
              Z drugiej strony zalecane jest lepiej kupic gorsze body i lepsze szkla
              Tak, byle nie dużo gorsze

Komentarz

• Biperek
                Uzależniony
                • 2007
                • 593

Zamieszczone przez KMV10
                Tak, byle nie dużo gorsze
                Tu się pozwolę nie zgodzić. Kilka dni temu przypłynął do mnie zza wielkiej wody c 85 f1,8. Po zapięciu do 400D kopara mi opadła. Oczywiście można dyskutować o ergonomii, funkcjonalności i subiektywnych wrażeniach. Jeśli jednak chodzi o jakość otrzymywanych obrazów to ja już wiem - na body można oszczędzać, na szkłach zdecydowanie nie warto, zwłaszcza jak się bierze drogie body.
                Pozdrawiam
                Marek/Biperek

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Nie da sie kupic duzo gorszego, bo niby jak? Szczegolami sie te puszki roznia, zdjecia z nich wychodza bardzo zbliżone. Gdybym mial 5k to wolal bym jednak 400d(1600) + T17-50 2.8 (1300, kozak szklo wbrew temu co mowia teoretycy) + 70-200 f4(1800). Jeszcze na dodatkowe 1gb cf zostanie i grip delty(bo nowe sa calkiem niezle odziwo, kupilem ostatnio szefowi i jestem w szoku, wykonanie nienaganne). Bo co ci z lepszego af w 40d skoro masz meczyc go ciemna plastikowa wydmuszka?
                  Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• P I N I O

wojkij zabiłeś mi ćwieka, stary gdzie mogę znaleźć takie ceny, mówię poważnie 40d jeszcze nie mam, więc może i bym się dał przekonać do 40d z takim zestawem jeśli sądzicie że to szkła dobre i BEZAWARYJNE. Proszę o odpowiedź

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez Biperek
                      Tu się pozwolę nie zgodzić. Kilka dni temu przypłynął do mnie zza wielkiej wody c 85 f1,8. Po zapięciu do 400D kopara mi opadła. Oczywiście można dyskutować o ergonomii, funkcjonalności i subiektywnych wrażeniach. Jeśli jednak chodzi o jakość otrzymywanych obrazów to ja już wiem - na body można oszczędzać, na szkłach zdecydowanie nie warto, zwłaszcza jak się bierze drogie body.
                      Ale w zasadzie to potwierdzasz moją opinię. 400D ma AF z 30D i jest o tyle właśnie ciekawsze od 350D, 300D...

Komentarz

• P I N I O

nie ma edycji?????? korekta oczywiście chodziło mi że dał bym się przekonać z 40d na 400d, fotki z obu widziałem różnica nie aż tak duża, szybkość aparatu niestety tak, ale coś za coś cena też nie jest ta sama. wojkij posprawdzałem na skąpcu i ceny wychodzi że ciut inne, w górę niestety. Podaj namiary na ten Twój sklep, proszę.

Komentarz

• Scream
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 295

A Ty wiesz w ogole co tak naprawde chcesz kupić ? I po co przede wszystkim ? Mam na mysli, do czego bedziesz tego sprzętu używał i ile masz siana na przeznaczenie. Bo od tego trzeba zacząć wybór aparatu i szkieł, żeby nie "zwarjować".

Co do cen. Skąpiec nie pokazuje np. tip-ów z allegro, którzy mają zwykle ceny niższe o te dwie, trzy czy cztery stówki niż sklepy online. Moja rada---> wbijaj na allegro i szukaj.

Jeżeli masz siano na 40D plus jakiś rozsądny obiektyw-sądzę, że 17-85 IS będzie ok na początek jak nie wiesz co chcesz konretnie fotografować + 70-300. Będzie to taki budżetowy zestaw.

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4605

Zamieszczone przez P I N I O
                            Po każdym teście komentarze WIELU niezadowolonych.
                            Porada dnia:
                            Cytaj tylko testy amerykańskie. Tam ludzie wiedzą z czego są niezadowoleni i oceń czy ciebie to w ogóle dotyczy. Odsetek niezadowolonych w USA będzie znacznie niższy niż w Polsce.
                            W polskich opiniach oceń z kolei czy oceniający jest w ogóle z czegoś zadowolony i czy prezentuje ślady merytorycznych uwag. Inaczej naczytasz się uwag w stylu " ten obiektyw jest do bani , jak Canon mógł coś takiego wypuścić". Poza tym procent umiejących korzystać z autofokusa w Polsce jest chyba najniższy na świecie co kończy się negatywną opinią o obiektywie.
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• wojkij
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1915

Zamieszczone przez P I N I O
                              nie ma edycji?????? korekta oczywiście chodziło mi że dał bym się przekonać z 40d na 400d, fotki z obu widziałem różnica nie aż tak duża, szybkość aparatu niestety tak, ale coś za coś cena też nie jest ta sama. wojkij posprawdzałem na skąpcu i ceny wychodzi że ciut inne, w górę niestety. Podaj namiary na ten Twój sklep, proszę.
                              Wystarczy poszukac, polskie sklepy sobie odpusc bo w nich jest raczej tragedia. Poprzegladaj forumowy dzial sprzedam i allegro, tam czesto mozna wypatrzyc jakiegos tipa ktory sprzedaje za bardzo ladna cene. Po powrocie z pracy zarzuce Ci jakims linkiem
                              www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...