Tani fisheye?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pixelfreak

Tani fisheye?

Wiem, ze przypadku obiektywow tanie, w przyjemniej wiekszosc przypadkow, rowna sie zle. Jestem strasznie napalony na jakis obiektyw fisheye, z tym ze ceny takich 'konkretniejszych' szkielek zaczynaja sie od ~2000zl.

Na dzien dzisiejszy nie mam takiej kwoty i zastanawialem sie, czy mozecie polecic cos tanszego, co zagina czasoprzestrzen rownie dobrze. Slyszalem o konwerterach raynoxa, sample wygladaja ok, opinie z tego co wyczytalem sa rozne. Mozecie polecic cos innego? Bardzo mozliwe ze cos przeoczylem.

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.
  • Kacpeeeer
    Zablokowany
    • 2007
    • 95

a widziałeś zenitara? 16mm. niezbyt szeroko ale kosztuje od 400zł
    podobno fajny..http://allegro.pl/item284162867_fish...canon_eos.html

Komentarz

• terminator
      Początki nałogu
      • 2007
      • 325

Np. ZENITAR FISHEYE za 450 zł ??? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym obiektywem. Też się zastanawiam, więc podłączę się pod Twój wątek.
      __________________________________________________ ____
      " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
      chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Do kliszaka czy cyfry 24x36 będzie jak najbardziej ok, pokrywając całe pole widzenia, na matrycy APS-C większość efektu fisheye zniknie. Bawdziej nadałaby się połowa krótsza ogniskowa, np białoruski peleng 8mm f/3,5 (niewiele droższy) - na 24x36 daje obraz kołowy, na APS-C staje się prawie pełnoobrazowym fiszajem (niewielkie czarne trójkąty w rogach) o kacie widzenia podobnym do tego, co oferuje zenitar na aparatach pełnoklatkowych.

Komentarz

• Kacpeeeer
          Zablokowany
          • 2007
          • 95

ale moim zdaniem głupio one wyglądają te trójkąty....
          mój kolega ma pelenga i jest zadowolony ale tego droższego...

Komentarz

• checiu
            Bywalec
            • 2007
            • 170

podpinałem Zenitara do 20d (chciałem go kupić) i niestety się rozczarowałem - cała bajka zawijania znikała
            powiem tak
            do FF TAK
            do APS-C niestety nie - a szkoda - bo to fajny obiektyw

Komentarz

• merger
              Uzależniony
              • 2006
              • 619

chetnie bym cos doradzil, ale to tylko polsrodki.
              zbieraj na tokine 10-17 lub czekaj jak wyjdzie cena nowych sigm 10mm fisheye.
              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• maxbmx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 364

merger dobrze mowi, na cropie niestety tylko 10-17 tokiny w tej chwili
                Moje zdjęcia
                RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• merger
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 619

na pocieszenie powiem, ze tokina to swietne szklo i warte kazdej zlotowki wydanej. ale jak cos, to mam do sprzedania zenitara, kontakt na PW.
                  5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                  430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• piotr_s
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 15

wszystko zależy od tego jak często będziesz wykorzystywał to szkiełko, z tego co piszesz jesteś strasznie napalony, ale jeżeli będziesz używał go tylko do zabawy to szybko Ci się znudzi i będziesz je wyciągał okazjonalnie.
                    Jeśli nie szkoda Ci kasy to bierz tokine,
                    jeśli chcesz zaoszczędzić to peleng (jest o ponad połowe tańszy),
                    kiedyś go używałem z 300d i byłem zadowolony; rzeczywiście nie pokrywa rogów matrycy ale zawsze można troszkę się odsunąć a później wykropować w programie; troszkę z tym zabawy ale efekt znakomity no i tysiaczek w kieszeni.
                    tutaj link do testu http://www.photozone.de/8Reviews/len...8_35/index.htm
                    30d, 28/1.8, 50/1.8, 200/2.8, 70-200/2.8 IS, 580EX II, IP 4300

Komentarz

• pixelfreak

Bede go mial podpietego prawie caly czas, skate/snow robie takze czesto zdejmowac go nie bede.

Ta tokina 10-17 na allegro po 1900zl chodzi, z ebaya juz ~1200, chyba sie skusze, no chyba ze ktos ma jakas uzywke do opchniecia?

Komentarz

• merger
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 619

duzo ludzi ostatnio ja ma. wszyscy chwala, wiec na uzywki bym nie liczyl. szczegolnie, ze nie ma alternatywy. poczekamy az wyjdzie w koncu sigma.

Komentarz

• maxbmx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 364

sigma pewnie bedzie nieco lepsza wkoncu stałka.
                          Moje zdjęcia
                          RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• pixelfreak

Macie jakies przecieki odnosnie jej ceny?

Komentarz

• merger
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 619

pewnie podobnie. jakos drastycznie od tokiny drozsza nie powinna byc, jesli chce konkurowac.
                              a na pewno nie bedzie rownie pancerna. bedzie z tego co pamietam miala lepsze swiatlo, ale ja i tak robie na tokinie na f8 minimum.

Komentarz

Pracuję...