Podłączenie 300D do komputera

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Podłączenie 300D do komputera

Witam!
    Od wczoraj mam 300D
    na razie go nie znam, ale już mam problem i bardzo proszę o poradę:
    zainstalowałem wszystko co się dało z dołączonej płyty i .... nie mogę połączyć się z komputerem, tzn. w okienkach Windowsa w zasadzie jest ok, ale zaden inny program (AseeDsee, te dołączone z aparatem) albo nie widzi aparatu albo nie widzi zdjęć.

I co zrobić?

Pozdrawiam
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • jadeit
    Początki nałogu
    • 2004
    • 466

nie wiem na ile mój problem był podobny ale:
    moje 20d nie wspóldziałało z windą aż do zmiany
    trybu komunikacji na PTP bodajże(chyba ten do komunikacji z drukarką),
    w każdym razie na ten inne niż normal,

tak BDW
    kumpel z 20d miał to samo a co dziwniejsze ten sam aparat podłaczony do niemieckiego
    windowsa współdziała w trybie normal

strange

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Marfackib
      Bywalec
      • 2005
      • 169

Tak to jest z tymi programami. Najprostszy i najszybszy sposób wyciągnąć kartę z aparatu wsadzić do czytnika kart i podłączyć pod USB.
      20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• lec
        Początki nałogu
        • 2004
        • 258

dokladnie, i duzo przyjemniej sie pracuje w ten sposob z nosnikami i nie trzeba telebac sie z aparatem do kompa, kombinowac z kabelakami itp. Tymbardziej jak ktos ma juz malo miejsca wokol kompa. A taki czytnik to circa 40 zł dla CF.
        EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Komentarz

• TommyTheCat
          Bywalec
          • 2005
          • 222

z tego co pamietam do pracy z windowsem potrzebne sa stery:
          - dla win 98 i 2000 sterownik WDM
          - dla XP sterownik TWAIN
          oba do sciagniecia ze strony canona
          Canon 30D

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Dorn
            Witam!
            zainstalowałem wszystko co się dało z dołączonej płyty i .... nie mogę połączyć się z komputerem

A w jakiej kolejnosci instalowales i czy wg takiej jaka podaje instrukcja zarowno do aparatu jak i software i dlaczego jednak nie wg instrukcji?

Komentarz

• Dorn
              Bywalec
              • 2005
              • 131

Zamieszczone przez Vitez
              A w jakiej kolejnosci instalowales i czy wg takiej jaka podaje instrukcja zarowno do aparatu jak i software i dlaczego jednak nie wg instrukcji?
              O widzisz, zapomniałem popatrzć do instrukcji softu (bo w instrukcji aparatu nie znalazłem w jakiej kolejności instalować).
              Instalowałem tak, że wsadziłem płytę do komputera i dalej już poszło samo. Potem podłączyłem aparat, system sobie coś tam zrobił i ...
              uruchomiłem ZoomBrowser'a i nic
              40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
              ---------------------
              Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Dorn
                Instalowałem tak, że wsadziłem płytę do komputera i dalej już poszło samo. Potem podłączyłem aparat, system sobie coś tam zrobił i ...
                uruchomiłem ZoomBrowser'a i nic
                Niby dobrze zrobiles, ale niekoniecznie. Jesli przelaczenie trybu komunikacji w aparacie nic nie pomoze to czeka cie albo reczne czyszczenie rejestru (choc moze deinstalacja + jakis registry cleaner/optimizer wystarczy) albo reinstalka systemu... bo jesli to nei wina w aparacie to moze byc wina wlasnie zlej kolejnosci... np zbyt szybkiego podlaczenia aparatu i system sobie wcisnal lipne sterowniki zamiast tych wlasciwych.
                Zdecydowanie zamiast takiej zabawy polecam jednak zainstalowanie tylko software i kupno czytnika (60-80zl a wygoda i szybkosc przeogromna).

Komentarz

• Zyklon
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 41

Hm witam kupno czytnika to dobra zecz ale jak się kartę codzinnie 20 x wyjmie i wlozy do aparatu to chyba to ani jej ani jemu dobrze nie sluży. ja mam ten sam problem i na razie pocieszam się ze po deinstalacji windy bedzie git, jak nie zadziała to znowu bede na forum pytał
                  Firma ma znaczenie

Komentarz

• Paul
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 85

Zamieszczone przez Dorn
                    wsadziłem płytę do komputera i dalej już poszło samo. Potem podłączyłem aparat, system sobie coś tam zrobił
                    Jeśli po instalacji softu a przed podłączeniem aparatu, nie zrestartowałeś systemu, to, tak jak napisał Vitez, możesz mieć obecnie zainstalowane złe sterowniki. Może spróbuj jeszcze na razie na innym kompie?

Komentarz

• Dorn
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 131

ok, teraz usunąłem sterowniki i resztę programów od Canona. Zrestartowałem system. Zaintsalowałem sterowniki - RESTART - zainstalowałem programy Canona - RESTART - podłączyłem aparacik i .... po chwili "busy" zadziałał.
                      Minus jest taki, że teraz żeby wyłączyć system muszę 2x klikać START- WYŁĄCZ KOMPUTER .. ( za drugim razem dopiero wyłączy system)

Swoją drogą rzeczywiście transfer z aparatu do komputera jest wolny (około 50 testowo-naukowo-poznawczych zdjęć LARGE-FINE zgrywał prawie 12 minut), więc już zakupiłem na Allegro czytnik. Mam nadzieję,że będzie lepiej.
                      ---------------------

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Zyklon
                        Hm witam kupno czytnika to dobra zecz ale jak się kartę codzinnie 20 x wyjmie i wlozy do aparatu to chyba to ani jej ani jemu dobrze nie sluży.
                        1. Podaj przyklad sytuacji zdjeciowych gdzie 20x dziennie wyciagalbys karte?

2. Probowales sam czy tylko sobie gdybasz? Ja ponad rok uzywalem G3 i czytnika, potem ponad rok 10D i czytnika - zdjec kilkadziesiat tysiecy, karta setki razy wkladana i wyjmowana. Zero wplywu na skutecznosc dzialania. Tak wiec z doswiadczenia moge spokojnie uspokoic - czeste wyjmowanie/wkladanie karty do aparatu wcale jej ani aparatowi nie szkodzi

A wszelkie argumenty o tej szkodliwosci sa wyssane z palca i nie poparte zadnymi dowodami - wiele lat czytam grupe foto.cyfrowa i gdyby komus sie z powodu uzywania czytnika zepsulo gniazdo w aparacie albo czytnik to raczej by o tym napisal i bym o tym pamietal - zadnego takiego przypadku nie bylo. Jedynie wybujala wyobraznia przeciwnikow czytnikow, bez merytorycznych, popartych doswiadczeniem, argumentow.

Komentarz

• aurellie92
                          Dopiero zaczyna
                          • 2015
                          • 16

Odp: Podłączenie 300D do komputera

Wiem, że pewnie szanse mizerne, że ktoś tu jeszcze to czyta ale spróbuję od niedawna jestem posiadaczką eos 300d (wiem, trabant wśród lustrzanek, ale ja lubię nadawać drugie życie). I mam ten sam problem, co w wstępie jest napisane. Mam płytę jednak niekompletna, poza tym nie mam nawet jak jej wsadzić (brak romów ). Jakieś porady? Wiem, że czytnik kart. Ale na razie czekam na takowy a zdjęcia chciałoby się już zgrać jakieś porady?

Komentarz

• becekpl
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 4318

EOS 300D - Canon Europe
                            Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                            Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• trothlik
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 782

a prze USB?
                              trothlik
                              "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

Pracuję...