Kamera a aparat - roznica

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Kamera a aparat - roznica

Kiedys na lamach jakiegos watku poruszylismy z Jurkiem Pliethem problem roznicy jakosci wypuszczanego obrazu z kamery i aparatow fotograficznych. A chodzi dokladnie o to - dlaczego aparaty (obiektywy) sa az tak wrazliwe na CA, flary itp. a sprzet (obiektywy) od kamer nie?

Poniewaz po glebszym zastanowieniu i obserwacjach uwazam, iz faktycznie - szkla zamontowane w profesjonalnych kamerach nie wykazuja takich wad, zrodzila sie we mnie ciekawosc - dlaczego?
    Jesli wiecie, to chetnie poslucham.

Pozdrawiam
    pikczer
    Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.
  • Nevermind
    Bywalec
    • 2007
    • 135

Moze się podepnę. Z ciekawości - czy są kamery na szkła EF ? Jeśli nie ma, to czemu ?
    Power of lenses

Komentarz

• rallus
      Coś już napisał
      • 2007
      • 63

Zamieszczone przez Nevermind
      Moze się podepnę. Z ciekawości - czy są kamery na szkła EF ? Jeśli nie ma, to czemu ?
      Kiefyś w jednym filmie przyrodniczym widziałem kamerę przypiętą do obiektywu 1200/5,6.
      Więc pewnie są takie kamery tylko nie dla zwykłych zjadaczy chleba.

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

a to nie jest tak, że do kamer canona (tych z wyższej półki), można podpiąć wszystkie szkła EF?
        pewnie rpzez jakąś przejściówkę, ale zdaje mi się, że można.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• piotr_s
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 15

Zamieszczone przez Pikczer
          Kiedys na lamach jakiegos watku poruszylismy z Jurkiem Pliethem problem roznicy jakosci wypuszczanego obrazu z kamery i aparatow fotograficznych. A chodzi dokladnie o to - dlaczego aparaty (obiektywy) sa az tak wrazliwe na Ca, flary itp. a sprzet (obiektywy) od kamer nie?

Poniewaz po glebszym zastanowieniu i obserwacjach uwazam, iz faktycznie - szkla zamontowane w profesjonalnych kamerach nie wykazuja takich wad, zrodzila sie we mnie ciekawosc - dlaczego?
          Jesli wiecie, to chetnie poslucham.

Pozdrawiam
          pikczer
          wydaje mi się że, profesjonalne kamery używane np.przy produkcji filmów fabularnych wykorzystują stałki i są to raczej standartowe ogniskowe.
          Po prostu już w fazie projektowania zadbano o zminimalizowanie wad które widoczne są gołym okiem (CA, flary) a mniejszy nacisk położono np. na światło
          które nie jest tak ważne w filmie jak fotografii (wiadomo nie ma ideału),
          tak mi się przynakmniej wydaje.
          A jeśli chodzi o kamery amatorskie lub półprofesjonalne, to ich obiektywy wcale nie są pozbawione tych wad. Wielokrotnie oglądając w telewizji jakiś reportaż lub transmisje z meczu widziałem taką aberke że szok.
          30d, 28/1.8, 50/1.8, 200/2.8, 70-200/2.8 IS, 580EX II, IP 4300

Komentarz

• schabu
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1352

Zamieszczone przez adamek
            a to nie jest tak, że do kamer canona (tych z wyższej półki), można podpiąć wszystkie szkła EF?
            pewnie rpzez jakąś przejściówkę, ale zdaje mi się, że można.
            można , np w canonie XL1.
            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• jdw
              Bywalec
              • 2005
              • 139

dlatego, że za cenę obiektywu, może dwóch to się w polsce budżet średniego filmu mieści... poza tym jakość można zobaczyć dopiero w kinie na odpowiednim projektorze, albo w trakcie montażu.
              Ostatnio edytowany przez jdw; 1580.

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

wasze domniemanie i załozenie jest nieco błędne , ponieważ pojedyńcza klatka w filmi NIGDY nie ma takiej jakości jak w aparacie .... nie ta ostrość i wogóle pewnie wad obiektywów tak nie widać ...

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Nevermind
                  Są. Wszystkie profi kamery Canona (czy półprofi) - seria XL np. mają możliwość stosowania wymiennych obiektywów. EF można zapiąć przez specjalną przejściówkę crop x7 .

Zamieszczone przez popmart
                  wasze domniemanie i załozenie jest nieco błędne , ponieważ pojedyńcza klatka w filmi NIGDY nie ma takiej jakości jak w aparacie .... nie ta ostrość i wogóle pewnie wad obiektywów tak nie widać ...
                  Dokładnie. Obraz z kamery (pojedyńczej klatki) np. Sony 170 wcale nie jest jakiś nadzwyczajny. Do tego rozdzielczość nie jest zbytnio imponująca (nawet HD). Dopiero jak jest tych obrazów 25/s to jest wrażenie dużo lepszej jakości.
                  W kamerach emisyjnych jest trochę inna sytuacja, bo tam jakość szkieł (też wymiennych) jest zdecydowanie wyższa ale też i ich ceny są zabójcze.
                  Canon produkuje takie obiektywy min. jeden z pierwszych zoom-ów optycznych 100x!
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

Chyba wystarczy popatrzeć na typową stopklatkę...

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

Zamieszczone przez fret
                      Chyba wystarczy popatrzeć na typową stopklatkę...
                      Ale jakość "typowej stopklatki" to wypadkowa wielu czynników - w szczególności kompresji MPEG-x w DVD i HDTV. Cytując Pesci'ego: "rżną nas tutaj w ..." bo wiadomo, że normalni ludzi nie oglądają stopklatek z lupą stojąc krok od 50'' plazmy czy elcedeka

A tutaj mają podobne spostrzeżenia do naszych: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25999041
                      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jdw
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 139

po pierwsze trzeba odróżnić o jakich kamerach mówimy, 35mm/16mm czy cyfrowych, a jeśli cyfrowych to to z jakiego segmentu... różnica między canonem czy sony nawet najlepszym, a choćby najsłabszą cyfrową arri czy panavision, które są przystosowane do szkieł stosowanych w kinematografii to nie można porównywać tych szkieł i obrazu uzyskanego z nich...

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Zamieszczone przez jdw
                          po pierwsze trzeba odróżnić o jakich kamerach mówimy, 35mm/16mm czy cyfrowych, a jeśli cyfrowych to to z jakiego segmentu... różnica między canonem czy sony nawet najlepszym, a choćby najsłabszą cyfrową arri czy panavision, które są przystosowane do szkieł stosowanych w kinematografii to nie można porównywać tych szkieł i obrazu uzyskanego z nich...
                          I przyszedł gajowy i wygonił z lasu...
                          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Nevermind
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 135

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Są. Wszystkie profi kamery Canona (czy półprofi) - seria XL np. mają możliwość stosowania wymiennych obiektywów. EF można zapiąć przez specjalną przejściówkę crop x7 .
                            A af działa ?
                            Power of lenses

Komentarz

• an_zak
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 427

Zamieszczone przez Pikczer
                              A chodzi dokladnie o to - dlaczego aparaty (obiektywy) sa az tak wrazliwe na CA, flary itp. a sprzet (obiektywy) od kamer nie?
                              Miałem przyjemność pracować kilka razy na planie zdjęciowym i operator dbał o obraz w kamerze w równym stopniu, co ja o obraz w lustrze. Stosował osłone p.słon, odpowiednio maskował źródła światła, żeby nie padało na soczewke. Tak więc powyższe stwierdzenie nie wydaje mi się do konca prawdziwe.

Komentarz

Pracuję...