Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich. Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem lampy Canona 430 EX. Do tej pory większość zdjęc robiłem bez lampy (z tą wbudowaną w moje 350D zdjęcia wychodziłi ogólnie mówiąc kiepskie). W związku z powyższym mam do Was drodzy boardowicze kilka pytań odnośnie mojej nowej lampy:
1) Jak robić pionowe fotki ze światłem odbitym od sufitu? W przypadku poziomych nie żadnego problemu.
2) Czy to normalne, że gdy ustawię program P na aparacie i włączę lampę to niezależnie od ogniskowej obiektywu i wartości ISO aparat zawsze ustawia mi czas 1/60 sek. i F4.0.?
3) Czy włączenie w CF w body opcji flash sync. na 1/200 sek. powoduje, że zewnętrzna lampa będzie właśnie tak błyskać?
4) Skąd mam wiedzieć, że zdjęcie będzie dobrze doświetlone w trybie M jeśli np. wybieram czas 1/125 sek. i F4.0 to aparat pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone, a tymczasem jak zrobię zdjęcie z fleszem jest wszystko dobrze. Czy to znaczy, że lampa błyska z taką siłą aby dobrze doświetlić klatkę?
5) Zdjęcia robione na programach automatycznych wychodzą jakieś zbyt ciemne? Musze podnosić w aparacie flash exp comp. na + Czy tak ma być?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam
Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
A wydawało mi się, że czterysta trzydziestka ma możliwość jedynie podnoszenia palnika - tzn. obracania go tylko w jednym kierunku - więc jak skierować go na sufit w przypadku pionowego kadrowania? Można go skierować tylko na ścianę. chyba, że zdejmiemy lampę z aparatu, ale jak sądzę, nie takiej opcji dotyczyło pytanie.
Lampa 430 EX posiada mozliwosc obracania palnikiem 90 stopni w pionie i 180 w poziomie, z tym, ze w poziomie mozna to robic w jedna strone.
Aparat ustawiasz w kadr pionowy, wtedy lampa jest z boku. Palnik przekrecasz w osi poziomej lampy w kierunku sufitu i juz
Edit: TomS trafnie zasugerowal tu uzycie guziczka przy operacjach krecenia palnikiem
Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?
Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?
Akumulatory? A ile maja pojemnosci?ale rzeczywiscie a nie napis.Zasilałes nowym kompletem baterii?
Zasilałem dwoma komletami, jedne 2350mAh, drugie 2500mAh, kupione w sklepie, troche uzywalem, ale ladowane byly max 10 razy. Jutro kupie baterie infolithium Energizer'a i moze tak sprawdze, tylko, ze na bateriach to bankructwo . A co do tego pikania? tak powinno byc?
to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.
tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.
tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
Wyglada to tak:
Mam male dziecko i zdjecia sa robione nagle:grin: pozniej odstawiam aparat, po okolo minucie wylacza sie sam, a wraz z nim lampa i tyle tylko nie wiem czy ona w takim trybie pobiera prad, bo jesli tak to wszystko OK i musze ja wylaczac na OFF.
Komentarz