Pytania fotoamatora o lampę 430 EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darko79

Pytania fotoamatora o lampę 430 EX

Witam wszystkich. Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem lampy Canona 430 EX. Do tej pory większość zdjęc robiłem bez lampy (z tą wbudowaną w moje 350D zdjęcia wychodziłi ogólnie mówiąc kiepskie). W związku z powyższym mam do Was drodzy boardowicze kilka pytań odnośnie mojej nowej lampy:
    1) Jak robić pionowe fotki ze światłem odbitym od sufitu? W przypadku poziomych nie żadnego problemu.
    2) Czy to normalne, że gdy ustawię program P na aparacie i włączę lampę to niezależnie od ogniskowej obiektywu i wartości ISO aparat zawsze ustawia mi czas 1/60 sek. i F4.0.?
    3) Czy włączenie w CF w body opcji flash sync. na 1/200 sek. powoduje, że zewnętrzna lampa będzie właśnie tak błyskać?
    4) Skąd mam wiedzieć, że zdjęcie będzie dobrze doświetlone w trybie M jeśli np. wybieram czas 1/125 sek. i F4.0 to aparat pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone, a tymczasem jak zrobię zdjęcie z fleszem jest wszystko dobrze. Czy to znaczy, że lampa błyska z taką siłą aby dobrze doświetlić klatkę?
    5) Zdjęcia robione na programach automatycznych wychodzą jakieś zbyt ciemne? Musze podnosić w aparacie flash exp comp. na + Czy tak ma być?
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
    Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
    Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
    Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
    .

Komentarz

• tmaciak
      Uzależniony
      • 2006
      • 610

Ad. 2 Tak, tak sobie Pan Canon wymyślił.
      Pozdrawiam, Tomek
      Canon S-120PC II

Komentarz

• Kamyczek
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 34

Zamieszczone przez dr11
        Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
        Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
        Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
        Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
        A wydawało mi się, że czterysta trzydziestka ma możliwość jedynie podnoszenia palnika - tzn. obracania go tylko w jednym kierunku - więc jak skierować go na sufit w przypadku pionowego kadrowania? Można go skierować tylko na ścianę. chyba, że zdejmiemy lampę z aparatu, ale jak sądzę, nie takiej opcji dotyczyło pytanie.
        EOS i nie tylko...

Komentarz

• TomS
          Uzależniony
          • 2006
          • 880

Na palniku masz taki guziczek który wciskasz i trzymając go przekręcasz palnik do góry.

Komentarz

• dr11
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1143

Lampa 430 EX posiada mozliwosc obracania palnikiem 90 stopni w pionie i 180 w poziomie, z tym, ze w poziomie mozna to robic w jedna strone.
            Aparat ustawiasz w kadr pionowy, wtedy lampa jest z boku. Palnik przekrecasz w osi poziomej lampy w kierunku sufitu i juz

Edit: TomS trafnie zasugerowal tu uzycie guziczka przy operacjach krecenia palnikiem
            Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
            .

Komentarz

• tmaciak
              Uzależniony
              • 2006
              • 610

Zamieszczone przez dr11
              Lampa 430 EX posiada mozliwosc obracania palnikiem 90 stopni w pionie i 180 w poziomie, z tym, ze w poziomie mozna to robic w jedna strone.
              No, najwyraźniej mam nietypowy egzemplarz, bo mój umożliwia obrót w poziomie o 180 stopni w lewo i o 90 stopni w prawo
              Pozdrawiam, Tomek
              Canon S-120PC II

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Oj, nie pamietalem, ze sie w prawo da Nie mam jej przy sobie... W kazdym razie da sie
                .

Komentarz

• Flowenol
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 85

Zamieszczone przez tmaciak
                  No, najwyraźniej mam nietypowy egzemplarz, bo mój umożliwia obrót w poziomie o 180 stopni w lewo i o 90 stopni w prawo
                  Najwyraźniej tak:-( Ja u siebie mogę błyskać w pionie od sufitu ( i nie tylko) ile się da.
                  PozdRufka
                  Flowenol
                  -------------------------------------------------------------
                  Life is too short for reading MTF charts.
                  Craig16229

Komentarz

• sitek
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 92

Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
                    Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
                    Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
                    W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
                    Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez sitek
                      Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
                      Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
                      Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
                      W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
                      Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?
                      Akumulatory? A ile maja pojemnosci?ale rzeczywiscie a nie napis.Zasilałes nowym kompletem baterii?

Komentarz

• sitek
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 92

Zasilałem dwoma komletami, jedne 2350mAh, drugie 2500mAh, kupione w sklepie, troche uzywalem, ale ladowane byly max 10 razy. Jutro kupie baterie infolithium Energizer'a i moze tak sprawdze, tylko, ze na bateriach to bankructwo . A co do tego pikania? tak powinno byc?

Komentarz

• Thunder
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 307

Pikaniem sie nie przejmuj to normalne. W srodku jest kondensator ktory musi sie ladowac zeby w kazdej chwili moc uderzyc pelna moca.
                          Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• speed555
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 200

to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.

tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
                            Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• sitek
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 92

Zamieszczone przez speed555
                              to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.

tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
                              Wyglada to tak:
                              Mam male dziecko i zdjecia sa robione nagle:grin: pozniej odstawiam aparat, po okolo minucie wylacza sie sam, a wraz z nim lampa i tyle tylko nie wiem czy ona w takim trybie pobiera prad, bo jesli tak to wszystko OK i musze ja wylaczac na OFF.

Komentarz

Pracuję...