1V niedoświetla ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nisiek

1V niedoświetla ?

tu ponownie nisiek ! mój kolejny problem to niedoświetlanie klatek mojego 1V ; dla negatywu reala100 , bo takich używam , muszę strzelać w punkt a przy zastosowaniu POLARA prześwietlać o 0.3st ; Z kolei dla slajdów provia100 muszę prześwietlać 0.3st a przy POLARZE 0.7st i dopiero teraz wszystko jest naświetlone jak należy i tak się dzieje przy każdej klatce . Co jest grane ? Kiedyś niby w miesięczniku FOTO wyczytałem ,ze canony tak mają a nikony nie . Ale które canony ? wszystkie ? czy tylko 1V , bo to był akurat artykuł o 1V bodaj....no więc wszystkie canony czy tylko 1V...a może tylko mój 1V? .A DLACZEGO DLA SLAJDU POMIAR JEST PRZESUNIęTY O KOLEJNE 0.3 w stosunku do negatywu ? i wracając do początku wątka - przecież 1V widzi przez obiektyw i choćby 5polarów nakręcił to każdy aparat powinien sam naświetlać w punkt !
  • Army
    Coś już napisał
    • 2006
    • 84

Wszystkie canony tak maja, ze trzeba przeswietlac o 1/3 (niektozy twierdza ze 1/2). Nikony sa tak kalibrowane zeby slajdy naswietlac w pkt. w koncu z przeswietlonego negatywu wyciagnie sie wiecej szczgolow i nie ma ziarna ja w przypadku niedoswietlonego. Ustawiasz sobie korekte na stale i jazda :P Dla pocieszenia powiem ci ze ja w cyfraku mam stala kompensacje ekspozycji +
    1/3. Troche lanie wody ale moze chociaz cie uspokoji
    WojciechArtyniew.com

Komentarz

• fret
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1503

Po pierwsze, to, co znaczy "jak należy"? Może to tylko Twoja subiektywna ocena. Moda w analogu była taka, żeby slajdy lekko niedoświetlać, dawało to zwiększenie nasycenia kolorów, a negatywy raczej prześwietlać, zapobiegało to utracie szczegółów w cieniach i łatwiej było uratować negatyw prześwietlony, niż niedoświetlony. Profi preferowali slajdy, a 1V był full profi

Komentarz

• zby
        Bywalec
        • 2006
        • 102

a kolega zrobil pelna densytometrie (zeby ujednolicic wyniki z odwrotki i negatywu) obmierzyl sprawe jakims zacnym zewnetrzym spotem? bo takie gadanie na oko to hm nooo..paplanina jest
        pozdrawiam,
        zby

Komentarz

• nisiek

1V niedoświetla ?

jak należy tzn , ze w którąkolwiek stronę by poszedł to będzie prze- lub niedoświetlone i to nie subiektywna ocena a realia . Co do slajdów to naswietlając w punkt 100% klatek jest powaznie niedoświetlonych i nie zgadzam sie ( w przypadku mojego 1V ) , że niektórym moze sie podobac nasycenie , bo cholera jest ewidentnie za ciemno na każdej klatce na dziesiątkach klisz !! Nauczyłem sie z tym "żyć" i OK ,ale nie zrozumiem dlaczego ani słowa o tym w instrukcji do aparatu - brak tego wyjaśnienia jest b.niepowazny , tym bardziej,że nABYWCA BODY MYśLI,żE TRAFIł NA FELER ZANIM MU FORUMOWICZE NIE WYTłUMACZą . No to jeszcze pytanie przy okazji - poniewaz poznałem juz swój 1V na wylot w kwestii niedoświetlenie/przeswietlenie to może znacie sposób inny niż 2krotne naciskanie spustu migawki by zrobić 2 różnie naświetlone klatki - szukam wersji typu autobracketing ale 2wu-zdjęciowy , gdzie aparat sam zmieni ustawienie parametrów drugiej klatki - szkoda mi tracić trzecią klatkę w kliszy slajdowej ( w punkt mocno niedoświetlona a na +1EV przeswietlona ) . Pytam z głupia , bo , jak napisałem o temacie TEGO WąTKU w oryginalnej instrukcji ani słowa o nim , to i może autobrcketing 2klatkowy też istnieje w 1V tylko canon zapomniał o tym w instrukcji napisać ?!
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          i zadnej densytometrii nie zrobił kolega
          Ostatnio edytowany przez Gość; 13952. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• zby
            Bywalec
            • 2006
            • 102

ja mysle ze to jest prowokacja
            pozdrawiam,
            zby

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez nisiek
              i zadnej densytometrii nie zrobił kolega
              To jeszcze tylko powiedz po czym oceniasz negatywy - po odbitkach ?

Zgadzam się że to prowokacja musi być...
              i wracając do początku wątka - przecież 1V widzi przez obiektyw i choćby 5polarów nakręcił to każdy aparat powinien sam naświetlać w punkt !
              To mi sie najbardziej podoba Jednak ceny analogów spadły chyba zbyt mocno
              Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tilt
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 36

Zamieszczone przez Army
                Wszystkie canony tak maja, ze trzeba przeswietlac o 1/3 (niektozy twierdza ze 1/2).
                LOL
                ROTLF

To jak wytłumaczysz, że ja mając 3 Canony większość slajdów mam naświetloną w punkt (a jeden z tych trzech to mi notorycznie prześwietla)?

pozdrawiam,
                Marcin

PS: ten wątek to na pewno prowokacja
                Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

• Mariusz_C
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 577

Zamieszczone przez Tilt
                  To jak wytłumaczysz, że ja mając 3 Canony większość slajdów mam naświetloną w punkt (a jeden z tych trzech to mi notorycznie prześwietla)?
                  Wyrzuć Canony, przejdź na Nikony ;-)

Prowokacja, jak nic ;-)
                  5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• nisiek

1V niedoświetla ?

Do Krzycha : negatywy oceniałem po odbitkach wywołanych bez jakiejkolwiek korekty....jaja sobie Panowie robicie....ja "niedzielny" amator zdjęc i slajdów trochę wypstrykał ale z dużymi przerwami , nigdy nie wnikając za głęboko...a przy okazji komu byście podpowiadali , gdyby takich niśków nie było ? A ta "prowokacja" to czemu miałaby niby słuzyć ? Wesoło tu u Was !!;-)

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Do Krzycha : negatywy oceniałem po odbitkach wywołanych bez jakiejkolwiek korekty....jaja sobie Panowie robicie....ja "niedzielny" amator zdjęc i slajdów trochę wypstrykał ale z dużymi przerwami , nigdy nie wnikając za głęboko...a przy okazji komu byście podpowiadali , gdyby takich niśków nie było ? A ta "prowokacja" to czemu miałaby niby słuzyć ? Wesoło tu u Was !!;-)
                      Nie ma czegoś takiego jak odbitka analogowa bez korekty . Każda maszyna ma programowalne ustawienia , które zależą od laboludka . To ze na odwrocie masz nnn nie oznacza ze jest ok .

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez Tomasz1972
                        Nie ma czegoś takiego jak odbitka analogowa bez korekty .
                        Dokładnie - musi być skorygowana barwnie żeby pozbyć się maski, podobnie jeżeli chodzi o jasność - można nią sterować w zasadzie dowolnie.
                        Podejrzewamy prowokację bo używasz bądź co bądź absolutnie topowego korpusu a wiedzą którą prezentujesz jest - mówiąc wprost mierna.
                        Oczekiwanie że aparat będzie naświetłał w punkt jest tego przykładem - naświetlać w punkt będzie wtedy jak będziesz mierzył z szarej karty lub czegoś co odbija tyle samo światła co szara karta do której jest kalibrowany świałomierz - przy czymkolwiek odbijającym inna ilość swiatła już musisz ten światłomierz korygować bez względu na model korpusu którego używasz - to jest podstawowa i łatwo dostępna wiedza...
                        O odbitkach już pisałem, o densytometrii pisał ktoś inny - poczytaj o krzywej charakterystycznej slajdu i jak wyznaczyć jego prawdziwą czułość i będzie znacznie lepiej.
                        Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• zby
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 102

uzyles za duzo trudnych slow :>
                          pozdrawiam,
                          zby

Komentarz

• nisiek

1V niedoświetla ?

dziś po południu jechałem po dzieci do szkoły...i nie wiedziałem czy mam się trzymać kierownicy czy za brzuch...po co wy te zdjęcia robicie - powinniście jakiś kabaret otworzyć !....miałem Wam zeskanowane zdjęcie przesłac i jajcarnym komentarzem , ale zaczęliście wreszcie coś pisać . zdjęcie zrobione jeszcze na canon 50E - zachód słońca , niby banał a tuż nad tarczą słońca drugie słońce jasniejsze od właściwego 10x i w kształcie rogalika cienkiego jak nitka...pamiętacie zacmienie słońca sprzed , nie wiem ,ośmiu lat ? niby żadne halo , ale gdy skończyłem negatyw z tym zachodem zapomniałem wyciągnac film i robiłem od nowa...35 klatek spiotolnych , ale ta jedna wyjątkowa , co najwazniejsze wyszło przez pomyłkę naturalnie - zadnego kombinowania na cyfrach , skanach itp . napiszcie co jeszcze o tym niedoświetleniu to sobie w internecie odnajdę odpowiednie hasła ! a prowokacje na tym forum to po co ktos robi , bo nie rozumiem...zeby się z Was troche ponabijac ? :-D

Komentarz

Pracuję...