tamron czy sigma?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzy-krak
    • 2007
    • 11

tamron czy sigma?

Witam, mam pytanie w ktory lepiej zainwestowac? tamron 28-77 f2.8 , czy sigma 24-70 f2.8 ?
    Podobne parametry inna marka czy ktorys z nich jest lepszy lub gorszy ? czy ma ktos jekies doswiadczenia z tymi dwoma szkielkami ?
    Ten sam dylemat mam odnosnie ogniskowej 17-50 f2.8 tamrona i 18-50 f2.8 sigmy ? dodam ze potrzebuje te obiektywy do fotografi slubnej.
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

canon 16-35/2.8 i canon 24-70/2.8

Komentarz

• januszP.
      Uzależniony
      • 2006
      • 634

Zamieszczone przez marekb
      Masz kłopot z czytaniem tekstu. Czy nabijasz licznik?
      Ad Rem.
      Ludzie narzekają na wolny AF w Tamronach. Może do ślubów się nie nadają? Nie wiem nie focę ślubów. Optycznie na pewno lepsze od Sigmy. Po nabyciu dobrych egz. (np u Cichego) Miałem i mam Tamrony i ostre jak...

Komentarz

• blum
        Uzależniony
        • 2006
        • 509

Zamieszczone przez januszP.
        Ludzie narzekają na wolny AF w Tamronach. Może do ślubów się nie nadają? Nie wiem nie focę ślubów.
        Tez nie robie slubow ale sporo czytam.. Tamrony najlepsze z tak tanich byle na dobre sie trafilo - Cichy.
        Zamieszczone przez marekb
        do tego 85/1.2L lub 70-200/2.8L w plener.. oczywiscie wszystko na dwoch 5D

Komentarz

• setes
          Coś już napisał
          • 2007
          • 55

Zamieszczone przez krzy-krak
          Witam, mam pytanie w ktory lepiej zainwestowac? tamron 28-77 f2.8 , czy sigma 24-70 f2.8 ?
          Podobne parametry inna marka czy ktorys z nich jest lepszy lub gorszy ? czy ma ktos jekies doswiadczenia z tymi dwoma szkielkami ?
          Ten sam dylemat mam odnosnie ogniskowej 17-50 f2.8 tamrona i 18-50 f2.8 sigmy ? dodam ze potrzebuje te obiektywy do fotografi slubnej.
          Mialem kiedys Minolte 5D i m.in. wyzej wymienionego Tamrona 28-75 (markowanego przez KM) oraz Sigme 24-70. Zdecydowanie lepszy byl Tamron. AF duzo szybszy (ale tam byl srubokret), duzo ostrzejszy, jedynie Sigma zbudowana solidniej.
          Aktualnie mam Sigme 18-50/2.8 i jest OK. Porownania z Tamronem nie mam, ale napewno jest lepsza od Sigmy 24-70, ktora mialem wczesniej

Pozdrawiam
          Pawel,
          40D, 17-55/2.8 , 85/1.8, 70-200/4

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Zamieszczone przez januszP.
            Masz kłopot z czytaniem tekstu. Czy nabijasz licznik?
            Ad Rem.
            tak nabijam bo zależy mi by być w czołówce, jeszcze przed koncem roku...

Miałem tamrona 28-75 i podziękowałem po pierwszym ślubie... Chodzi mi o ilośc trafień i szybkość AF. Owszem jak trafił z ostrością było lux, ale to nie jest focenie widoczków, czy rodzinnych spacerków z dziećmi. Głośny AF to druga sprawa zwłaszcza w kosciele... Sigmy nie miałem.

Komentarz

Pracuję...