Tokina AF 16-50mm f/2,8 AT-X PRO DX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Smalec

Tokina AF 16-50mm f/2,8 AT-X PRO DX

Chciałbym nabyć szeroki kąt do mojego EOS 350D mam dylemat czy wybrać Tokinę AF 16-50mm f/2,8 AT-X PRO DX czy Canona Canon EF 17-40mm f/4L USM > będę wdzięczny za wasze opinie o tych szkiełkach i przykładowe fotki.
  • tom170
    Początki nałogu
    • 2007
    • 252

Hmm... porownaj sobie na optyczne.pl ja narazie dochodze do wniosku, że chyba skusze sie na tamrona 17-50 f/2.8 ale też myślalem nad innymi producentami ale w sumie głównie liczy sie ostrość dla mnie wiec chyba zostane przy tamronie...

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/ tutaj masz link do strony z zdjeciami z roznych obiektywow.... mozna troche pozniej powiekszyc ale nie za bardzo...

Jak tak patrze sobie na jakość z tokiny i z tamrona to wg mnie różnicę przy f/2.8 w ostrosci na korzyst tamrona widac ogromna ;-/
    Ostatnio edytowany przez tom170; 13364.
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• Thunder
      Początki nałogu
      • 2005
      • 307

Ta Tokina to kompletne nieporozumienie. To szkło było dobre do póki nie weszło na rynek. Zdecydowanie Tamron 17-50 chyba ze wolisz ciemniejsza Lke 17-40.
      Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• ABJ
        Bywalec
        • 2007
        • 234

no wlasnie... warto dolozyc 1000zl do tej eLki?
        abjphotography.com

Komentarz

• ukasus
          Bywalec
          • 2007
          • 165

nie wiem czy warto bo jej nie mam ale .. jestem fotopstrykiem gazetowym (codziennie duuużo zdjęć).. i T 17-50 to moje podstawowe szkło .. i nie narzekam ..
          Eos system

Komentarz

• Thunder
            Początki nałogu
            • 2005
            • 307

Zamieszczone przez ABJ
            no wlasnie... warto dolozyc 1000zl do tej eLki?
            Jesli lubisz czerwony pasek i napis Canon na obiektywie to warto
            Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Komentarz

• ABJ
              Bywalec
              • 2007
              • 234

Zamieszczone przez Thunder
              Jesli lubisz czerwony pasek i napis Canon na obiektywie to warto
              no wlasnie, onanista sprzetowym nie jestem, dlatego pytam czy jest sens czy lepiej zainwestowac np w gripa
              abjphotography.com

Komentarz

• Scream
                Początki nałogu
                • 2005
                • 295

Z tych dwóch to najlepiej zainwestować MZ w 16-35 f2.8 II L

Tak bardziej serio, to zależy do czego tego szkła potrzebujesz. Ja bym brał 17-40 bo ze względu na robote częściej zależy mi na sprawnym focusie i wykonaniu niż na świetle 2.8 i super ostrości.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

A ja 17-55 2.8 IS. Najtańsze oferty po odliczeniu cashbacka to okolice 3k PLN. Cena już rozsądna.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Smalec

Dzięki za pomoc !!! Po zastanowieniu wybrałem TAMRONA 17-50 F2/8.
                    Oglądałem fotki zrobione tym szkłem i są ostrzejsze od tych z Tokiny.
                    J eszce raz wielkie dzięki

Komentarz

• ABJ
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 234

ja rowniez dzis nabylem T17-50/2,8
                      pierwsze wrazenia pozytywne, cena tez (podziekowania dla chlopakow ze sklepu foto-cyfra)
                      abjphotography.com

Komentarz

• Thunder
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 307

IMO dokonaliście dobrego wyboru. C17-40 to dobre szklo pod FF, alternatywa dla Tamrona na cropa jest jedynie 17-55/2.8 IS

Komentarz

• krzysiek29
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 189

Zamieszczone przez Smalec
                          Dzięki za pomoc !!! Po zastanowieniu wybrałem TAMRONA 17-50 F2/8.
                          Oglądałem fotki zrobione tym szkłem i są ostrzejsze od tych z Tokiny.
                          J eszce raz wielkie dzięki
                          To zobacz jeszcze budowę tej Tokiny i porównaj z Tamronem. W tym porównaniu Tamron to zabawka.
                          pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• Tanto
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 94

Zamieszczone przez krzysiek29
                            To zobacz jeszcze budowę tej Tokiny i porównaj z Tamronem. W tym porównaniu Tamron to zabawka.
                            Morał z wszystkiego co napisano jest taki: co byś nie kupł... i tak będzie źle

Komentarz

• ABJ
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 234

Zamieszczone przez krzysiek29

no to ta zabawka robi lepsze foty od tej nie-zabawki mnie to przekonuje
                              pozdr
                              abjphotography.com

Komentarz

Pracuję...