Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Otóż mam pytanie jak często otwieracie migawkę - na dzień/tydzień/miesiąc/rok.
U mnie to wyglądam zależnie od miesiąca. Narazie miałem okazję latem i jesienią focić. Latem około 400 na tydzień Jasienią 100... Zima się zbliża a ostatnio jeszcze mniej używam Koło 10 tygodniowo...
Lepszym pytaniem było by "ile razy otwiersz migawkę dla własnej przyjemności" Niestety, ostatnio z ok 10000 klapnięć migawki miesięcznie, bardzo mały % to te zdjęcia, których nie robię "pod kogoś"
Jakieś 15 na tydzień.
Na jedno wyjście robię nawet do 8 zdjęć :-)
często zdarza się wrócić nie robiąc ani jednego...
Podobnie w moim przypadku... Ostatnio za dużo pracy zawodowej aby można było gdzieś wyjść... a może nie tyle pracy ile ... lenistwa?
Teraz będzie okazja - składam sobie niewielki zestaw przenośnego terenowego oświetlenia i mam nadzieję, spędzić trochę z modelkami ...
Oby tylko za szybko mróz nie przyszedł...
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
ja z kolei czekam na mróz bo mam kilka pomysłów zimowych do realizacji a że martwy sezon mi się zaczyna to będę miał dużo więcej czasu na robienie zdjęć pod siebie. kiedyś niemalże codziennie jakieś foty robiłem. piękne to czasy były
Ahh tutaj w UK nie ma tej zimy którą by się chciało widzieć - tutaj nie ma w ogóle więc pora roku nie za ciekawa do focenia.... Ja ostatnio też praca 6 dni w tygodniu przed świętami, ale nie robię fot bardziej z lenistwa... I czekam na 85 Powiem, że z kitu ciężko wyciągnąć coś więcej ....
Ja oststnio mało robię, chyba tak pora mało ciekawa, a do tego chyba lenistwo. No i zawsze mam dużo innych rzeczy do zrobienia Od dwóch tygodni planuję jakiś wschodzik zaliczyć, ale nie mogę zwlec się z łóżka. Nie mówiąc już o jednej "wyprawie" fotograficznej odkładanej od sierpnia Chyba się starzeję ...
A ja mam roczne dziecię, więc pstrykam, dokumentuję... ile wlezie. Poza tym tandemem 350d + kit w warunkach mieszkaniowych i bez błysku ciężko jest zrobić ostre zdjęcie, więc serie lecą... a licznik bije
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
Podobnie w moim przypadku... Ostatnio za dużo pracy zawodowej aby można było gdzieś wyjść... a może nie tyle pracy ile ... lenistwa?
Teraz będzie okazja - składam sobie niewielki zestaw przenośnego terenowego oświetlenia i mam nadzieję, spędzić trochę z modelkami ...
Oby tylko za szybko mróz nie przyszedł...
Właśnie :-(
Na szczęście (lub nieszczęście, jak kto woli) od stycznia staję się bezrobotny ;-)
Te codzienne wyprawy w poszukiwaniu zakamarków do których ludzkość jeszcze nie dotarła... śnieg... szeroki kąt na który długo czekałem... eh.
Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :smile:
W lecie to ok 50 na tydzien, w zimie to moze 50 w ciagu calej zimy Moja pasja fotografowania nie jest w stanie przelamac mojego oporu do wychodzenia w ta parszywa pogode
Im wiecej zdjec robie, tym bardziej jestem z nich niezadowolony...
hmmm
zależy od dnia .. do 1000 dziennie ( na meczu średnio 400 klapnięć a zdarzają sie np 2 -3 mecze dzienne .. ale to tylko czasami w w weekendy) .. ale zazwyczaj to tak kolo 50- 80 dziennie .. 95% to niestety zlecenia z redakcji
Komentarz