redukcja z 72mm do 58mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mat136

redukcja z 72mm do 58mm

Witam,

Zmieniłem obiektyw kitowy o średnicy filtra 58mm na Sigmę 17-70, która ma średnicę 72mm. Niestety mam stosunkowo dobry filtr polaryzacyjny (Hoya HMC) i chciałbym go dalej używać z nowym obiektywem.

Wyjściem jest redukcja... Czy ma ona w ogóle sens biorąc pod uwagę tak dużą różnicę w średnicy?

Pozdrawiam,
    Mat
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Skoro masz filtr 58mm to zakładając go na obiektyw 72mm , zasłoni on część kadru .

Redukcja ma sens tylko w przypadku odwrotnym , czyli filtr 72 a obiektyw 58

Komentarz

• mat136

Zdaje sobie z tego sprawe, ale w dalszym ciagu nie wiem czy kupic taka redukcje.

Na allegro sprzedam ten filtr za poldarmo...

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Jeżeli Twoim zdaniem wydanie pieniędzy na redukcję z której nie będziesz korzystał (no chyba że nie będą Ci przeszkadzały "braki" w kadrze) to dobry pomysł, to proszę bardzo.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Dżobert
          Coś już napisał
          • 2007
          • 80

Lecz z 58>72 to nie jest redukcja, lecz zwiększanie, które nie ma sensu.
          "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• Olszewski
            Uzależniony
            • 2006
            • 782

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupić filtr o największej szerokości obiektywu, który nas interesuje, a do innych właśnie kupować redukcję.
            Wydatek na raz, a nie tak jak u Ciebie, zmieniasz obiektyw=zmieniasz filtr.
            40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
            Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

Pracuję...