Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Drodzy koledzy!
Wszystko wskazuje na to, że mój nowozakupiony egzemplarz 24-105L nie był najwyższej próby.
Słowo daję - zrobiłem w studio lepsze fotki testowe kitem na pełnej dziurze.
Długo by o tym pisać, testy wypadły tak kiepsko, że szkło zostało wymienione na inny egzemplarz. Drugi obiektyw wydaje się OK (testy wypadłu duuuuuuużo lepiej). Nie mam jednak porównania z fotkami dobrych egzemplarzy. Testowałem na body kumpla, bo moje ma coś z AF i foty są zamglone jakby.
Chcę oddać moje body do serwisu, gdzie twierdzą, że to może być również samo szkło i należy dać im pogrzebać także i tam...
Znajomi profi jednak przestrzegają przed takimi zabiegami. Co sądzicie...?
Drodzy koledzy!
Testowałem na body kumpla, bo moje ma coś z AF i foty są zamglone jakby.
Chcę oddać moje body do serwisu, gdzie twierdzą, że to może być również samo szkło i należy dać im pogrzebać także i tam...
Znajomi profi jednak przestrzegają przed takimi zabiegami. Co sądzicie...?
Podeślijcie linki do fotek z tego szkła.
Pozdrawiam
Na dociekanie czy 24-105 L robi dobre zdjęcia ,szkoda czasu.robi.Nic Ci nie da w tej chwili ogladanie czyichs fotek.[ale jesli chcesz to poszukaj w Google i na forach [wpisz nazwe obiektywu i znajdziesz duzo testow i zdjeć]Myslę że to Ty powinienes pokazac swoje fotki i to z exifami,napisz jakie masz body i co sie z nim dzieje, bo co ma AF do zamglenia?.Nie probowałeś na manualu ustawić ?Czy masz jakies inne obiektywy ? Na czym polegaly te testy? W jakim serwisie rozmawiałeś ?Wszystko wskazuje że to Ty nie panujesz nad tym sprzetem.,bez urazy,sprobuj odpowiedziec na te pytania,pokaz te fotki.Myślę że serwis nie jest tu potrzebny.Pozdrawiam.
janmar
Dzięki za odpowiedź :-)
Nie zrozumieliśmy się - nie chodzi mi o ocenę mojego obiektywu. To zrobiłem sam, i uważam, że miarodajnie (co, i jak zaraz opiszę). Obiektyw został już wymieniony, a nowy egzemplarz jest już tym, czego chciałem, ale z moim body kuleje (czytaj dalej).
Moim problemem jest dotarcie do fotek, które wykonali tym obiektywem ludzie twierdzący, że ich szkło to brzytwa. Tu oczekuję pomocy właścicieli takich szkieł. Będę miał punkt odniesienia - bo, że jeden egzemplarz drugiemu nierówny, to pewne - sprawdziłem!
Drugi problem to decyzja, czy pozwolić serwisowi (Wawa, Żytnia) grzebać nie tylko w samym body (problemy AF, ponadto error 99), ale i w szkle. Znajomy profi, który w tym siedzi (to w jego studio robiłem testy) przestrzega - kręcone szkło z innym body może wariować i trzeba je będzie na nowo kalibrować do tego drugiego body (to na wypadek, gdybym przesiadał się na 5D:-).
Testy - studio, dwie lampy z softboxami na kablu synchro, transfer plików kablem do kompa (EOS Capture); scena fotografowana podobna do tej z optyczne.pl
Procedura - seria fotek dla kita i eLki na ogniskowych 24, 50 i 105 (dla 24-105) z F 4, 5.6, 9 i 13.
Wybrane elementy sceny (wyraziste i kontrastowe) w cropie 100% wydrukowane na profi papierze jakimś profi Canonem (podobno cudo). Dodatkowo wybrane fotki naświetlone tradycyjnie na papier w labie (nie znam się, nie wiem co to - jakieś chyba Fuji, z monitorem). Ocenie podlegała jakość oddania szczegółów. utrata ostrości itp.
Aż do przesłony 9.0 górę brał kit - przy każdej ogniskowej!
ELka przymknięta do 9.0 była minimalnie lepsza.
Szybko zorientowaliśmy się, że to niemożliwe, test BF/FF wyjaśnił wszystko: mój 20D ma koszmarny FF z tym szkłem.
Podpięliśmy do testu BF/FF (tablica testowa BF/FF) dwa inne body (20D) i wybraliśmy to bez FF/BF.
Powtórzyliśmy całą testową procedurę raz jeszcze.
Wyszło to samo, z tym, że dla ogniskowej 50 i f 9.0 eLka była wyraźnie lepsza, a dla 105 po prostu miodzio!
Niestety, dla 24 dopiero przy f 13 można było mówić o porównywalnym poziomie z kitem (on przy f 5.6!)
Każda fotka celowana centralnie w specjalnie ustawiony element sceny, w razie potrzeby doostrzana ręcznie. Nie muszę chyba wspominać, że 20D na statywie, odpalany z kompa.
W sklepie wymieniłem szkło bez problemu, ale tym razem miałem body bez BF/FF, laptop, tablicę testową BF/FF, która od biedy może słuzyć jako tablica badająca jakość szkła w warunkach polowych. Statyw itp. itd. Zrobiłem testy trzem szkłom. Wybrałem jak należy i jestem zadowolony. Ale z moim body to szkło lekko rozmydla, mimo, że FF jest tym razem raczej delikatny.
Wyjaśniam, że mój 20D, kiedy był jeszcze nowy, pojechał do serwisu (Wawa, Żytnia) na czyszczenie matrycy, a chłopaki z rozpędu pojechali test BF/FF, odkryli taki feler i skorygowali go. Teraz mój kit jest jak brzytwa, a eLa ma problemy...
To tyle.
Z moim body to szkło robi coś takiego:
Crop 100%, ostrość na "H", odległość ok 10 metrów.
Na Twoim miejscu Miłosz nie "grzebał bym" w nowym szkle tym bardzie ,że na gwarancji a aparat należy sprawdzić na innych szkłach czy ma to samo ....
no i podesłać fotki ,ze by zobaczyć co i jak na zdjęciu ...
Sam testowałem kilka zoomów canona bywało lepiej lub gorzej ale do mgły nie mogłem tego porównać .... fotki please
Sorki
Nie czytałem wszystkich Waszych uwag.
Kiedy pisałem odpowiedział tylko janmar.
Myślę, że teraz wszystko wyjaśniłem jak należy.
Fotek testowych ze studia (plików) nie mam i już miał nie będę.
Moje pytanie o kręcenie obiektywem (serwisowe) nadal jest bez odpowiedzi...
Na Twoim miejscu Miłosz nie "grzebał bym" w nowym szkle (...) Sam testowałem kilka zoomów canona bywało lepiej lub gorzej ale do mgły nie mogłem tego porównać .... fotki please
Porównanie do mgły jest rzeczywiście niefortunne. Chodzi o efekt, jaki powstaje u mnie podczas pracy z lampą skierowaną w sufit - na wszystkich jasnych krawędziach występuje w powiekszeniu jakby lśnienie - coś na kształt aberracj chromatycznej.
Niestety, nie pokaże Wam tych fotek, na których udało mi się taki efekt osiagnąć, bo wszystkie pochodzą z "oficjalnej imprezy z oficjelami" i nie mam zgody na ich publikację. Nie na wszystkich ten efekt występuje.
koraf - dzięki za sugestię w sprawie grzebania.
Panowie z serwisu twierdzą jednak, że w razie niemożności skalibrowania szkła, dostanę po prostu nowe, bo to przecież gwarancja właśnie...
Tomasz1972 - jak już wspominałem, statyw, program EOS Capture, odpalanie z kompa, manualna ekspozycja.
Żeby było jasne - wymienione szkło jest DOBRE, tylko z moim 20D troszkę dziwnie pracuje... czasami... Na body koklegi jest Ekstra!
Kup szkło profi za kasę profi i przekonaj się, że nie otrzymałeś tego , za co płaciłeś... Trafiłem na dwa kiepskie szkła (testowałem zaledwie trzy) To jak w totku.
Za taką kasę nie powinno się już liczyć na łut szczęścia, tylko otrzymywać sprawdzoną jakość. Sądzisz inaczej...?
Przestrzegam, sam bogatszy o doświadczenia, które opisałem...
Ne musicie się przecież sugerować moimi uwagami, możecie sami wydać kasę, a potem się martwić, cudować, testować i wymieniać...
Bez laptopa, testowej tablicy, oprogramowania NIE POLECAM kupowania eLek Canona
]Kup szkło profi za kasę profi i przekonaj się, że nie otrzymałeś tego , za co płaciłeś... Trafiłem na dwa kiepskie szkła
Zamieszczone przez Miłosz
Żeby było jasne - wymienione szkło jest DOBRE, tylko z moim 20D troszkę dziwnie pracuje... czasami... Na body koklegi jest Ekstra!
Chłopie, ale Ty się miotasz. Jak sam mówisz trafiłeś na złe szkło, które na puszce kolegi jest ekstra. Wyciągnij logiczne wnioski a nie narzekaj na szkło.
Oto zdjęcie z tego obiektywu: ISO-100, czas 1/250, przysłona 4,5, ogniskowa 85mm, aparat Canon 10D. Ja specjalnie jakiegoś mydła nie widzę....Działa ono dobrze z 10D i z 40D. Bez żadne kalibracji.
Komentarz