Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Kupilem sobie Eosa 300d (carnego :jupi: )
Musze sobie jakiegos CompactFlasha zakupic, jednak nie wiem, jakie predkosci ten aparat jest w stanie obsluzyc.
w zestawie mam dokladnie taka:
oplaca sie kupowac cos drozszego? czego uzywacie?
Czy jest jakis sposob, zgrywania zdjec, zeby nie instalowac driverow canona w winxp ?
pozdrowienia,
PAwel
Witam,
Kupilem sobie Eosa 300d (carnego :jupi: )
Musze sobie jakiegos CompactFlasha zakupic, jednak nie wiem, jakie predkosci ten aparat jest w stanie obsluzyc.
6MB/s to masymalna predkosc w 300D z tego co pamietam. Wiec szybszych kart chyba nie ma sensu kupowac. I tez nie pojemniejszych niz 8GB.
Zamieszczone przez p4v3u
Czy jest jakis sposob, zgrywania zdjec, zeby nie instalowac driverow canona w winxp ?
mam zwykły hama usb 2.0 za 40 zł z marketu starcza mi w zupełności
o czytnikach jest wątek osobny są tam również fotki
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi
Co do predkości to Ci ten Kingstone styknie, tyle że ja tym kartom nie ufam od kiedy w jednym z wazniejszych foto momentów w moim zyciu padła mi i zawiesiła aparat. Teraz jade na Sandiskach a Kingstona mam jako backup
szyszych nie ma sensu kupowac bo nie ma różnicy w uzywaniu ja jade na jakiejś no name 1 Gb oraz na Microdrive 5Gb chyba segarate i chodzi bez problemu choć chyba na MD dłużej się włącza i wyswietla zdjecia ale zapisy raczej bez zauważalnej różnicy.
Z microdrive uwaząj bo mi np nie odsłuzyło 2,2 Gb (nie pamietam producenta a nie chce mi się szukac)
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
ok, dzeikuje za odpowiedzi
czyli wyniika z Waszych wypowiedzi, ze np Sandisk ULTRAII bedzie az za dobry
na MD chyba sie nie zdecyduje, jest jakas roznica pomiedzy nimi?
mniej readerow je czyta chyba?
pozdrowienia
P4
Miałem przez jakiś czas 300D.
1) szalenie wolno zgrywa / odczytuje karty
2) nie ma sensu kupować nic ponad SanDisk Ultra I (najwcześniejsza wersja)
3) nie obsłuży więcej niż 2GB (u mnie było zainstalowane oprogramowanie 'WasiaWare' - może to ma wpływ?)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
4) MD to dodatkowe zużycie baterii... Nic Ci nie da więcej - ponad zwiększenie awaryjności
Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232.
Powód: Automerged Doublepost
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Używam tej karty, którą pokazałeś na zdjęciu i jestem z niej zadowolony, nie narzekam.
Posiadam również Sandisk 4GB Extreme III i widzę różnice pomiędzy nią a Kingstonem, jest szybsza zwłaszcza przy seryjnych zdjęciach. Mimo, że 350D, której używam nie jest demonem szybkości to bufor potrafił się zapchać. Przy Sandisku jeszcze nie miał okazji
Wniosek: Jeśli nie potrzebujesz drugiej karty, ta karta jest wystarczająca. Jeśli będziesz kupował kolejną kartę bierz Sandiska Extreme III.
bede karty potrzebowal napewno.
Jednak ja mam 300, i na tej karcie, moge zrobic max 4zdj w serii, ale to juz chyba wina aparatu, niezaleznie od karty.
pozdr
Ilość zdjęć w serii to kwestia aparatu, a nie karty.
Ja z niej do teraz korzystam i jest OK. Nie wiem jakby się spisywała w 30D/40D, ale w 350D jest spoko.
3) nie obsłuży więcej niż 2GB (u mnie było zainstalowane oprogramowanie 'WasiaWare' - może to ma wpływ?)
Raczej nie, poniewaz caly czas mam REBELA z wasia i mi obsluguje.
Co do pytania p4v3u o dobry czytnik, to nie wiem jakie sa dobre ale ja uzywam od jakiegos czasuTEGO i jestem zadowolony. Zdecydowalem sie na niego ze wzgledu na dodatkowe 3 wejscia na USB i wybor zasilania tez z USB lub DC.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Komentarz