[Dżobert] Coś od siebie
Zwiń
X
-
[Dżobert] Coś od siebie
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Tagi: Brak -
Moim osobistym zdaniem popracuj nad kadrowaniem.
Zdjęcie nr 3 co przedstawia? Linia horyzontu dzieli kadr poziomo na równą połowę (tylko w nielicznych sytuacjach jest to prawidłowe) poza tym z lewej strony kadru wystają krzaki - po co?
Zdjęcie nr 2 - po prostu chata na środku kadru. Nie mozna zaliczyć tego zdjecia do poprawnego - tym bardziej z dziwna perspektywą, odcięciem nieba kosztem trawy na dole - niedobrze.
I zdjęcie nr 1 - niepotrzebnie kadr kwadratowy, dach budynku ucięty, nogi kobiety także uciete. Nieudane zdjecie.
To oczywiście tylko i wyłączne moje osobiste zdanie. -
Dżobert pierwsze zmarnowałeś tym kadrem, ale nie przejmuj się ja zawsze dopiero zauważam jak powinienem lepiej kadrować w domu przy obróbce;pKomentarz
-
Przy pierwszych trzech fotkach powstrzymam się od komentarzy
4 - na pierwszy rzut oka ciekawe jednak po sekundzie zauważamy że jest to nie specjalnie wyrafinowany sposób przekazania jakże oklepanego tematu jakim jest wschód/zachód słońca
Uważam że dużo ciekawszy efekt osiągnął byś poprzez kadrowanie na kształt panoramy, ponieważ za dużo nieużytków mamy na "górze i dole"Ostatnio edytowany przez Gość; 13793.Komentarz
-
-
Widziałem te zdjęcia już kilka razy, więc nie będę oceniać poszczególnie bo już to robiłem, ale teraz jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła na myśl. Otóż wydaje mi się, że często chcesz pokazać za dużo na zdjęciu i przez to tak naprawdę nie pokazujesz nic. Wbrew pozorom krajobraz to nie musi być tylko szeroki kąt, dużo nieba i ziemi. Nie, trzeba znaleźć to, co chce się na takim zdjęciu uwiecznić. Czy jedno, samotne drzewo, a może mgłę czy też widowiskowe niebo? Przed zrobieniem zdjęcia warto zadać sobie takie pytanie i na nie odpowiedzieć, a potem dobrać odpowiedni kadr na potrzeby zdjęcia. Inaczej starasz się zatrzymać w kadrze mnóstwo elementów a niestety dla oglądającego na zdjęciu jest tylko chaos. Jeśli już wskazywać przykładowe zdjęcie to moim zdaniem najlepszym przykładem będzie zdjęcie nr. 4. Naprawdę mogło być świetnie, piękne światło, cienie, odbicia w wodzie. Mimo tego świetnie nie wyszło, bo kadr jest chaotyczny. Przypatrz się uważnie, a szybko zauważysz, jak dużo tam elementów odciągających uwagę, psujących kompozycję. Nie będę Ci już ich wymieniał, w ramach ćwiczenia zastanów się sam
Wiem, że idziesz w dobrą stronę, keep going 
PzdrKomentarz
-
Hmm... Widzę, że nikt nie kwapi się do komentowania. Może dlatego że zdjęcia są beznadziejne. Jeśli tak jest rzeczywiście to powiedzcie to."Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz
-
-
Przede wszystkim ja polecam jakąś dobrą lekturę, ćwiczyć i próbować ... Na następny raz mniej zdjęć wrzuć łatwiej się będzie komentowało.. Bo tak szczerze napiszę, że najłatwiej odpowiedzieć na te 7 zdjęć co dodałeś to kosz...
Ja napiszę coś bardziej w mojej kategorii czyli portret i zdjęcie nr 7
a) Kadr do niczego
- ucięte ucho
-za dużo dołu jak i góry
- więcej przestrzeni dla lewej strony
b) Światło odstraszające
- Przepał w tle, na twarzy i na włosach
- okropne cienie
Właściwie to brak światła
c) Brak ostrości, nieład na włosach dziewczyny, jakoś jakby za szumione?? brak tła i wiele wiele innych...
Wiele przed Tobą .. Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ahh i zapytam najpierw kupiłeś EF 70-200 f/4 L i SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical, a później zacząłeś focić ?? Bo jakość zdjęć to pożal się boże. Samym kitem więcej wyciągniesz od tego co przedstawiaszKomentarz
-
Ostatnio edytowany przez Dżobert; 12874."Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz
-
-
To chyba jakaś aluzja była:P i kontratak do mojego komentarzakucza21: Robisz zdjęcia do "Przeglądu Sportowego"?
... Jedni komentują zdjęcia z przymrużeniem oka. Natomiast ja zawsze do tego podchodzę krytycznie, bo myślę, że taka krytyka niekiedy niektórym potrafi otworzyć oczy.
Co do ostatniej serii w pierwszym już kolorki ładne, dość dobrze się prezentuje. Jest jakiś pomysł, jest jakaś symetria. W drugim ogólnie nie podchodzi mi, ale jako zdjęcie jest dość poprawnie zrobione.
Patrząc na Twoją galerie jestem gotów stwierdzić, że zdjęcie architektury robisz o wiele lepsze niż choćby portrety. Życzę udanych zdjęć w 2008 roku
Komentarz
-
Nie to nie był kontratak. Kiedyś gdy przeglądałem przegląd sportowy zauważyłem zdjęcie, którego autor miał nazwisko Kucza. Skojarzyłem to nazwisko z twoim nickiem, może całkowicie błędnie. To ludzie mnie fascynują, lecz ciągle jest problem z uchwyceniem momentu. Zawsze jak coś wypatrzę zapominam o całej otoczce technicznej przez co zdjęcie często leży i nie da się go uratować. Ostatnio trochę się wziąłem za siebie, a z architekturą jest tak, że mogę wszystko ładnie wymierzyć i dopasować, co nie zawsze mi wychodzi, i nic mi nie ucieknie. Wiem, że moje zdjęcia pozostawiają często wiele do życzenia, lecz mam nadzieję, że się czegoś nauczę. Wcześniej nie podchodziłem do moich zdjęć "na poważnie", dlatego większość starszych zdjęć, jak ów portret, jest beznadziejna.
14# to HDR z czterech zdjęć. Leci w lewo bo statyw nie stał idealnie naprzeciw pomnika.
Pozdrawiam"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 

Komentarz