Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jaki obiektyw do 2000zl z zakresu 17-75mm/stale swiatlo
Jaki obiektyw do 2000zl z zakresu 17-75mm/stale swiatlo
Witam. Wiem, że temat wielokrotnie walkowany itd itp. Mam prośbe osób które posiadają poniższe obiektywy o jakies fotki testowe, przykładowe przy maksymalnym otworze na minimalnej i maksymalnej ogniskowej.
-Tamron 17-50 f/2.8
-Tamron 28-75 f/2.8
-Sigma EX 17-50 f/2.8
-Sigma EX 24-70 f/2.8
Na początku byłem prawie, że zdecydowany na Tamrona 28-75 ale ostatnio stwierdzilem, ze raczej nie bede mial zamiaru zmieniac szkla na KIT'a i chyba będę potrzebowal tych 17 mm albo chociaz 24 (ale to juz chyba za wąsko czasami). Kusi mnie natomiast przedzial 50-70 którego nie bede mial np z T 17-50... Narazie nie mam tego zakresu... więc nie wiem na ile jest on użyteczny. Dlatego proszę was o jakąś radę. Głównie boję się problemów niecelności AF i szybkości. Chciałbym żeby AF chodzil co najmniej tak jak w KITcie Mam np 50/1.8 i wydaje mi sie, ze w niej AF chodzi gorzej niz KITowym szkle.
A jeśli chodzi o drugą strone medalu jak np kupie coś co sie zaczyna od 17 to kita moge sie pozbyć a za to kupic sobie jakis filtr UV lub dolożyć do polarki.
Proszę o jakies rozsądne propozycje co zrobić w takim momencie i jeśli macie to prosze o jakies inne propozycje np tokina :-/
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Ja tez stalem przed podobym wyborem i wybralem w koncu Canon 17-40/4 L.
Podam Ci kilka argumentow za tym wyborem:
- Jednak pewnosc elki i jakosc wykonania robi swoje, nie musisz sie martwic o bf/bb czy inne przypadki. Masz zawsze pewne szklo
- elka bedzie dzialal na FF, co przy obeccej tendencji taniejacych puszek, jest bardzo przyszlosciowe. Obecnie 5 wacha sie kolo 5.500 co jest bardzo atrakcyjna cena.
- kontrasty, AF i kolory nie do pobicia przez szkla ww.
- Jedynym kontargumentem jest to swiatlo 4, ale w wiekszosci przypadkow w zupelnosci starcza, a gdy potrzeba jasniej to pod reka sa stalki i wtedy o wiele lepsza jakosc i zazwyczaj jasnosc juz od 1.8.
- elka ma jeszcze troche krotszy zakres,ale mi w zupelnosci wystarcza.
Takie jest moje zdanie i porada. Mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo, moze cos pomoglem.
W razie jakbys potrzebowal sample to pisz na priv.
Z wymienionych zdecydowanie Tamron 17-50/2.8 chyba ze wolisz cos dluzszego to 28-75. Co do zaproponowanego wyzje 17-40 to po pierwsze jest prawie 2x drozszy, po drugie jest ciemniejszy, po trzecie nie zrobi lepzej jakosci zdjec niz Tamron. Tak naprawde przewaga Lki jest taka ze jest to Canon, ma lepszy AF i solidniejsza obudowe. o przydatnosci do FF nie pisze bo szukasz szkla pod cropa...
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Wlaśnie nie widzialem jeszcze eLek na żywo. Napewno są oh ah itd ale jednak tamron w cenie ok.1300zl napewno jest atrakcyjniejszy co do jego zakresu to przyda mi się te 50mm... idealnie byloby 17-70 ale nie ma nic takiego o stalym swietle w rozsadnej cenie :-/ oraz jakości... wiem, że ponoć te tamrony są super ostre ale jak z AF ??? prędkość i jak sobie radzi w ciemniejszych sceneriach :-/ no i co z aberacjami ponoc w 28-75 jest sporo lepiej niz 17-50 ale jak juz pisalem wczesniej chyba ten 17-50 bedzie mial bardziej uzyteczny zakres :-/ a w Canonie 17-40 L troche szkoda ze gorsze swiatlo ma ale z drugiej strony ma chyba IS :-/
A na FF nie wiem czy kiedys sie przesiadę amatorem jestem ale jakość KIT'a troche zaczyna mnie denerwować gdy widze super ostre obrazy z innych obiektywow... a KIT niewiele lepszy od porzadnych kompaktow jest z tym ze te owe kompakty maja swiatlo f/2.8-3.5 a kit zaczyna na 3.5
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Thunder mam pytania do Ciebie:
1. Czy zdjecia z Twojej galerii ze strony internetowej byly robione tamronem 17-50 ???
2. Do jakiego obiektywu wykorzystujesz tego Raynoxa 250???
Ostatnio edytowany przez tom170; 13364.
Powód: Automerged Doublepost
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Właśnie zauważylem, ze w dziale gielda ktos chce sprzedac uzywanego C17-40 L w cenie 1700... uwazacie, że jest sens kupna takiego obiektywu czy lepiej sobie kupic T 17-50 :/ z allegro np od cichego za ok 1350
tom170,
najpierw odpowiedz sobie na pytanie, czy światło 4.0 jest dla Ciebie wystarczające. Ja po pół roku wymieniłem 17-40 na 17-55 2.8 IS ze względu na światło eLki. Robię dużo zdjęć we wnętrzach i 4.0 w takich warunkach jest często zbyt ciemne. Opcja z jasną stałką też sprawy nie rozwiązuje bo dla cropa nie ma jasnej stałki o ogniskowej ~17cm w rozsądnej cenie (Tokina 17 3.5 mimo ludzkiej ceny też jasnością też nie grzeszy). Podsumowując: do wnętrz Tamron, a na pole Canon. Jasną pięćdziesiątkę już masz więc ewentualnie krótszy koniec Canon nie powinien Ci za bardzo przeszkadzać.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
Tak naprawde przewaga Lki jest taka ze jest to Canon, ma lepszy AF i solidniejsza obudowe. o przydatnosci do FF nie pisze bo szukasz szkla pod cropa...
No nie tylko...dochodzi jeszcze mniejsza aberracja, dystorsja, winietowanie.
Zamieszczone przez radmro
tom170,
Opcja z jasną stałką też sprawy nie rozwiązuje bo dla cropa nie ma jasnej stałki o ogniskowej ~17cm w rozsądnej cenie
Chyba 17mm a nie centymetrów;-)
Do wnętrz: sprawę rozwiązuje np. stałka 50mm f1,4 lub 1,8, chyba że ktoś faktycznie potrzebuje aż tak szeroko (17mm).
Ostatnio edytowany przez MariuszM; 11338.
Powód: Automerged Doublepost
No nie tylko...dochodzi jeszcze mniejsza aberracja, dystorsja, winietowanie.
Chyba 17mm a nie centymetrów;-)
Do wnętrz: sprawę rozwiązuje np. stałka 50mm f1,4 lub 1,8, chyba że ktoś faktycznie potrzebuje aż tak szeroko (17mm).
Nie wiem jak to jest z ta abberacja w tamronach dokladnie... wiem ze w tym 17-50 jest niby spora ale szczerze to chyba jednak wiecej zdjec robie na szerokim kacie i sporo w ciemnych pomieszczeniach itd wiec te f/2.8 raczej wymagane. a z 50f/1.8 musialem skakac ostatnio jak robilem zdjecia po calym pokoju wraz z meblami żeby zmiescic dosc duzo w kadrze :]
pokoje 3x4 4x4 m nie naleza do odpowiednich na 50mm ;] Wlasnie mysle czy warto np po zakupie tamrona 17-50 zostawiac ta 50 canona :-/
Komentarz