jaki kompakt "pod ręką"

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • photographus
    Początki nałogu
    • 2007
    • 434

jaki kompakt "pod ręką"

Witajcie!
    Poradźcie jaki kompakt kupić jako aparat "do ciągłego noszenia przy sobie"?
    Co mam, to widać w podpisie, ale często zmuszony jestem poruszać się bez moich "zabawek" Pomyślałem, że przydałoby się coś do kieszeni, co sprawdzi się w nieoczekiwanych sytuacjach. Rozumiecie: potrzeba chwili
    Szczerze powiem, że kocham Canony, choć miałem też miłe doświadczenia z Nikonem (ale nigdy z kompaktami).
    Nie przywiązuję wielkiego znaczenia do marki bardziej zależy mi na jakości fotek, niewielkich (w granicach rozsądku) wymiarach, zadowalającej szybkości i cenie nie przekraczającej 1500 zł A jeszcze jakby pisał RAWy to byłoby bosko
    Wierzę, że mi podpowiecie, bo nie chcę kupić jakieś dobrze marketingowo przedstawionego klopsa??:
    Dzięki za ewentualne zainteresowanie i czekam na Wasze sugestie.
    pozdrawiam serdecznie
    photographus
    regulamin pkt 8
  • pietro.s
    Bywalec
    • 2007
    • 140

hej
    Z tego co wiem to użytkownicy bardzo sobie chwalą serie g od canona, jak sie dobrze poszuka to można znaleźć w tej cenie model G9- najnowszy (ma zapis RAW ;-) ), ja sam używam canona A530 spisuje sie dobrze, brak mi tylko priorytetów przesłony i migawki,
    Seria A6xx też jest godna polecenia. Z własnych doświadczeń mogę też powiedzieć o przyjemnym wrażeniu jakie na mnie zrobił C A710 is.
    to jeśli chodzi o canona, a co do konkurencji to miałem też styczność z kompaktami panasonica, ale z niższego zakresu cenowego - podobnego do serii a5xx i te aparaty nie przekonywały mnie jakością zdjęć oraz obslugą. Za jakieś 1000 zł można też dostać sony h-3.
    Piotrek S.

Komentarz

• photographus
      Początki nałogu
      • 2007
      • 434

dzięki pietro.s
      ktoś jeszcze?
      regulamin pkt 8

Komentarz

• radmro
        Bywalec
        • 2007
        • 196

Seria G Canona jest całkiem OK. Miałem swego czasu G6 - jasny obiektyw, 7MP, RAW-y, no i da sie go normalnie trzymać (stosunkowo duży uchwyt). Chodzą w cenie 500-700 pln.

A z trochę innej półki bardzo ciekawie wygląda ten:
        http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp
        5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
        flickr

Komentarz

• nagor
          Uzależniony
          • 2007
          • 522

z tego co mi się wydaje on miał być "do kieszeni" wiec niektóre z tych aparatów ciężko wsadzić do kieszeni - chyba zę do jakichś bojówek
          ale jak o kompakcika chodzi to ostatnio widziałem ze za ok 399 jest jakiś lumix panasonica ze stabilizacją wiec moze coś takiego małego.. taka zabawkę i to dosłownie do kieszeni?
          Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
          zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• radmro
            Bywalec
            • 2007
            • 196

Hmmm... z ultrakompaktów to warto sie jeszcze zainteresować Fuji serii F - mają świetną jak na kompakty matrycę dającą sensowne pod względem jakości zdjęcia na wyższych czułościach (400-800). A z RAW-em to ciężko będzie znaleźć coś rzeczywiście "kieszonkowego". Mnie interesuje ten Ricoh GR II - jestem ciekaw co pokaże w testach, bo na papierze to wygląda on całkiem całkiem.
            flickr

Komentarz

• photographus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 434

Zamieszczone przez radmro
              Mnie interesuje ten Ricoh GR II - jestem ciekaw co pokaże w testach, bo na papierze to wygląda on całkiem całkiem.
              Mnie też zaciekawił. Wie ktoś coś może o nim więcej? A może ktoś nim miał okazję pofocić?
              regulamin pkt 8

Komentarz

• radmro
                Bywalec
                • 2007
                • 196

No na razie to nie za bardzo - w tym miesiącu dopiero wchodzi do sprzedaży. Na praktyczny test i opinie przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
                flickr

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Temat chodzi rowniez za mną.Miałem swojego czasu nikona coolpixa jako dodatkowy, wszystko ok.. ale .No wlasnie chciałoby sie trochę lepiej.Marzy mnie sie cos takiego jak olympus mju II w analogu ,aparacik bez wad.{kiedys wpadł do wiadra z wodą na drugi dzien to odkryłem i wszystko ok.}
                  Ale ad. rem. Spotykam sie z opinią że fuji ma największe i najlepiej "rysujace "matryce z wszystkich maluchów.???Co noszą "Wielcy fotopstrykacze" jako fotomininiezbędnik ?Pozdrawiam.
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Juriko
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 485

Nie zapominajmy, że dzięki CHDK, mamy RAW'y w PowerShot'ach serii A6xx, A7xx i niektórych A5xx, oraz G7, fabrycznie pozbawiony RAW'ów, do kompletu jeszcze dołączyły IXUS700 i IXUS800. O serii S nie wpominam, bo nie są kieszonkowe.

Komentarz

• photographus
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 434

Zamieszczone przez Juriko
                      Nie zapominajmy, że dzięki CHDK, mamy RAW'y w PowerShot'ach serii A6xx, A7xx i niektórych A5xx, oraz G7, fabrycznie pozbawiony RAW'ów, do kompletu jeszcze dołączyły IXUS700 i IXUS800. O serii S nie wpominam, bo nie są kieszonkowe.
                      Mógłbyś kolego rozwinąć temat CHDK - zapowiada się interesująco, ale znajomość angielskiego na poziomie "Kali kochać biała kobieta" uniemożliwia mi dokładne skumanie o co w tym wszystkim biega
                      pozdrawiam
                      regulamin pkt 8

Komentarz

• m_o_b_y
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1095

Zamieszczone przez photographus
                        Witajcie!
                        Poradźcie jaki kompakt kupić jako aparat "do ciągłego noszenia przy sobie"?
                        Co mam, to widać w podpisie, ale często zmuszony jestem poruszać się bez moich "zabawek" Pomyślałem, że przydałoby się coś do kieszeni, co sprawdzi się w nieoczekiwanych sytuacjach. Rozumiecie: potrzeba chwili
                        Szczerze powiem, że kocham Canony, choć miałem też miłe doświadczenia z Nikonem (ale nigdy z kompaktami).
                        Nie przywiązuję wielkiego znaczenia do marki bardziej zależy mi na jakości fotek, niewielkich (w granicach rozsądku) wymiarach, zadowalającej szybkości i cenie nie przekraczającej 1500 zł A jeszcze jakby pisał RAWy to byłoby bosko
                        Wierzę, że mi podpowiecie, bo nie chcę kupić jakieś dobrze marketingowo przedstawionego klopsa??:
                        Dzięki za ewentualne zainteresowanie i czekam na Wasze sugestie.
                        pozdrawiam serdecznie
                        photographus

Niestety, wybór jest gorzej, niż mały.
                        Oczywiste, że taki aparat musi mieć RAW, czyli praktycznie do wyboru masz G9 i LX2 oraz jakieś Ricohy.
                        W ten pierwszy wepchano aż 12 Mpx, co znajduje swoje odwzorowanie w szumach i nie ma szerokiego kąta, a ten drugi z kolei ma szeroki kąt, ale tylko dla formatu 16:9 i też niewąsko szumi.
                        Aparaty Ricoh są jakieś dziwne, niszowe.
                        Tak więc praktycznie trudno cokolwiek wybrać.
                        Pozdrówka
                        m_o_b_y
                        --------------------------------------------------------

Komentarz

• Juriko
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 485

Zamieszczone przez photographus
                          Mógłbyś kolego rozwinąć temat CHDK - zapowiada się interesująco, ale znajomość angielskiego na poziomie "Kali kochać biała kobieta" uniemożliwia mi dokładne skumanie o co w tym wszystkim biega
                          pozdrawiam
                          Na początek proponuję te wątki:
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=21097
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=27089
                          Tak w skrócie powiem tylko, że wspomniany soft wraz z mnóstwem skryptów uczynił z mojego A710IS prawdziwą rakietę.
                          Mam rawy, histogram na żywo, sygnalizację na żywo miejsc niedoświetlonych i przepalonych, również na żywo mam pokazywaną wartość ogniskowej obiektywu, dokładny wskaźnik baterii, skrypty do bracketingu, wyzwalania migawki od ruchu obiektu, od światła, możliwość zdjęć poklatkowych np. co sekundę, migawka z czasami od 65 s do 1/10 000. Do tego jeszcze jest możliwość regulacji stopnia kompresji strumienia wideo.Ostatnio dochodzi możliwość zdalnego wyzwalania i sterowania, to tylko kropla możliwości rakiety. A co nam jeszcze zdolne chłopaki dorzucą, to trudno nawet przewidzieć.
                          ps. Żeby jeszcze matryca była większa, a aparat jeszcze mniejszy, robił by za spinkę do krawata. Targanie walizy sprzętu mam już za sobą.
                          Ostatnio edytowany przez Juriko; 11187.

Komentarz

• papierzyna
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 122

Zamieszczone przez radmro
                            Seria G Canona jest całkiem OK. Miałem swego czasu G6 - jasny obiektyw, 7MP, RAW-y, no i da sie go normalnie trzymać (stosunkowo duży uchwyt). Chodzą w cenie 500-700 pln.

A z trochę innej półki bardzo ciekawie wygląda ten:
                            http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp
                            Polecam G6. Są Rawy, niezły obiektyw i stopka na lampy serii EX. I baterie są typu BP-511. To naprawdę niezły kompakt.

Komentarz

• Berials

Jeśli ten CHDK polepszy G7 (RAWy) to chyba to będzie najlepszy wybór.

Komentarz

Pracuję...