70-200 do studia ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aBe
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 44

70-200 do studia ?

Witam,

ogladajac ostatnimi czasy tv, kilka razy widzialem jak zdjecia studyjne byly wykonywane jakas dluga L-ka. Mysle ze moze to byc 70-200 np 2.8. Teraz pytanie dlaczego ? Rozumiem reporterow ganiajacych za gwizdami z taka lufa, ale w studio ? Czy szanowni koledzy do fotografii studyjnej tez uzywaja jakiejs dlugiej L-ki ? Nie lepiej uzywac stalek typu 50 czy 85mm ? O ile poczatek ogniskowej (70mm) wydaje sie byc ok, to np. przy 200mm nie dosc ze trzeba byc bardzo daleko od modela/modelki, to jeszcze mozemy liczyc np na jakies przeklamania w proporcjach twarzy... prosze o oswiecenie

pozdrawiam
    aBe
    fotografia noworodkowa Kielce
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

Przy 200mm z tego co słyszałem zmniejsza się nosek, uszy i takie inne, za to niektóre modelki będą cię uwielbiały Ale nie wiem jak to jest dokładnie w rzeczywistości, ale już widziałem jak się robi portrety 70-200/4.0 L
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• fyrste
      Bywalec
      • 2006
      • 177

ja 70-200 używam do zdjęć dowodowych i do tego nadaje się w studiu idealnie
      Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

dłuższe szkło = mniej tła i gratów w kadrze .

Komentarz

• Tom01
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2600

Znam ludzi uwielbiających robić takimi "długimi lufami". Jest tylko jeden drobiazg. Trzeba mieć duże studio. ;-)
          Masz problem z kolorem, wal śmiało!
          e-mail: [email protected]

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Witam.

Zależy, co chcesz fotografować w tym studiu. Ostatnio robiłem jedzenie (chleby, bułki, torty) i 70-200 f/4 razem z setką macro i 50mm f/1.4 (na cropie) sprawdzały się wyśmienicie. Do ludzi tez lepsze ogniskowe dłuższe, niż krótsze.
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• aBe
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 44

Widzialem jak byly focone cale postacie tym szklem, dlatego wydalo mi sie to dziwne bo trzeba byc bardzo daleko od obiektu fotografowanego

Komentarz

• an_zak
                Początki nałogu
                • 2006
                • 427

Do postaciówek długi obiektyw > krótki obiektyw, choćby przez bardziej płaską perspektywę i łatwiejsze operowanie małą głębią ostrości.

Komentarz

• Wats0n
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 996

Wszystko zależy od wielkości studia. Stać kogoś na wynajęcie hangaru, to i 600mm może wykorzystać. Tylko głupio dzwonić do modelki, żeby się inaczej ustawiła.
                  Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

Zamieszczone przez Tomasz1972
                    dłuższe szkło = mniej tła i gratów w kadrze .
                    czyzby az tak? jesli 50tke otworzy sie do 1.2/1.4 to chyba i tak nie bedzie widac wielu gratow w tle? jak sie myle to strzelcie w pysk.

Tez widzialem filmik na ktorym koles jakims tele robil portrety... tez mi dziwnie to wygladalo... a studio mial malutkie...

Pozdrawiam,
                    Robert
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• aBe
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 44

Moze to o szpan chodzi... biala dluga lufa robi swoje bardziej profi sie wyglada.

Komentarz

• Cyborg
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 416

Zamieszczone przez robgr85
                        czyzby az tak? jesli 50tke otworzy sie do 1.2/1.4 to chyba i tak nie bedzie widac wielu gratow w tle? jak sie myle to strzelcie w pysk.
                        Nie chodzi o bokeh, tylko o perspektywę. Mniej gratów wchodzi w kard.
                        Jak możemy się umówić z tym strzelaniem?

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez Cyborg
                          Nie chodzi o bokeh, tylko o perspektywę. Mniej gratów wchodzi w kard.
                          Jak możemy się umówić z tym strzelaniem?
                          co się odwlecze, to nie uciecze

Pozdr.
                          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Lesio'73
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 38

Zamieszczone przez aBe
                            Moze to o szpan chodzi... biala dluga lufa robi swoje bardziej profi sie wyglada.
                            Ale przecież 70-200 to nie jest wcale dużo. "Klasyczne" portretówki to 85 i 135 mm więc o co biega w tym pytaniu? Nie wszyscy robią na APS-C.

70-200 f/2,8 to rewelacyjne szkło więc nie widzę nic dziwnego w tym, że ludzie z niego korzystają. Chyba nie po to wydaje się ponad 4kPLN żeby chować szkło w szafie??:

Za 2kPLN masz już 70-200 f/4 więc o szpanie chyba też nie może być mowy Z czasem pewne rzeczy powszednieją, a białe lufki to już ludzie na plaże noszą:wink:
                            5d MkII

Komentarz

Pracuję...