17-55 2.8 IS USM vs 24-70 2.8L USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal_ts
    • 2007
    • 5

17-55 2.8 IS USM vs 24-70 2.8L USM

Dojrzalem do zmiany KITowego obiektywu w eos350d - wiem wiem, takich tematow jest duzo i prawie wszystkie
    przejrzalem. Do rzeczy - jestem amatorem, obiektywu potrzebuje do pomieszczeń, zdjec sportowych i reportazu
    dlatego chcialbym zeby byl w miare jasny.

zastanawiam sie narazie nad dwoma:

Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
    Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

Teraz pytania:
    ktory bedzie lepszy do robienia zdjec po zmierzchu (bez lampy) do tego czesto z reki?
    Ktory bedzie lepszy do zdjec sportowch? z IS, czy Luksusowy bez?

Moze macie jakies alternatywne opcje? zaznaczam ze nie musi to byc Canon.
    Zalezy mi na opinii ludzi ktorzy mieli do czynienia z tym sprzetem gdyz nie moge sie zdecydowac a pieniadze niemale. Acha i jeszcze jedno - czy warto kupowac tak drogie szklo do 350d?

Pzdr i przepraszam za kolejny temat "co zamiast KITa".
    Michal
  • Arche121
    Początki nałogu
    • 2006
    • 288

do cropa 17-55/2.8 IS
    do FF 24-70/2.8

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

17-55 2.8 IS USM - rewelka (i masz ISa, do ktorego sie predko przyzwyczisz)

Komentarz

• zbyszekjan
        Początki nałogu
        • 2007
        • 348

Do 350D zdecydowanie 17-55 2,8 IS USM stabilizator, mniejsza waga 645g v 950g. Chyba że w przyszłości zamierzasz przejść na FF to wtedy 24-70 2,8L.
        Pozdrawiam
        pozdrawiam

Komentarz

• iktorn92
          Uzależniony
          • 2007
          • 605

24mm będzie ci za wąsko zdecydowanie. Do cropa to tylko 17-55 IS a FF 24-70.
          Jeżeli chcesz robić pomieszczenia to zastanowił bym sie nad czymś ultra wide np. canon ef-s 10-22 albo tokina 12-24
          Flickr
          Portfolio Ślubne

Komentarz

• radmro
            Bywalec
            • 2007
            • 196

17-55 bez dwóch zdań. IS + bardziej praktyczny zakres ogniskowych, no i nie musisz targać więcej szkła niż to konieczne. W praktyce dołu zazwyczaj bardziej brakuje niż tele, które w 24-70 i tak jest raczej symboliczne. Poza tym 17-55 jest o 1k pln tańszy przy zbliżonej, jeżeli nie takiej samej jakości optycznej. Sam sobie musisz odpowiedzieć jak bardzo będziesz potrzebował pancerności eLki, zwłaszcza podpinając ją do plastikowej 350-ki.
            5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
            flickr

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Na większość pytań koledzy powyżej odpowiedzieli.
              Co do zdjęć sportowych, to IS raczej się nie przyda - sprawdza się w ujęciach statycznych. Poza tym zdjęcia sportowe w tym zakresie???
              17-55 to optycznie bardzo dobre szkło, dla mnie osobiście dyskwalifikuje je nieszczelność i kiepska budowa.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• akak

To ja jeszcze dorzucę pytanko, jako że też obecnie rozważam różne opcje obiektywowe. Czy kupując 10-22 nadal warto inwestować w 17-55 czy raczej 24-70? I jak to jest z plastycznością 17-55? Bo mi bardziej na tym zależy niż na super ostrości... Czytałem, że jak Vitezowi brakuje plastyczności to podłącza 70-200 L, czyli jednak chyba Lki tutaj są górą (tak też wygląda patrząc na przykładowe fotki z Lki i 17-55)

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

ja powiem tak - tez mialem podobny dylemat - 17-55, 24-70, 24-105 - wybralem 24-105 (nie zaluje za nic w swiecie - jak narazie dolu mi nie brakuje) i zajakis czas dojdzie 10-22 (szklo rewelacja - tak samo jak 17-55) - moim zdaniem sens jest - raczej czesciej bedziesz uzywal 17-55 niz 10-22 (to szklo raczej do widokow) - jako standard zoom raczej zostalbym przy 17-55.

Komentarz

• radmro
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 196

akak,
                    przejrzyj swoje zdjęcia pod katem używanych ogniskowych i będziesz miał odpowiedź. Ja sie męczyłem dość długo zanim wymieniłem 17-40 na 17-55. Żal mi było trochę solidności eLki, szczelności, czerwonego paska itd., ale krytyczna i trzeźwa analiza rzeczywistych potrzeb i warunków w jakich robię zdjęcia skończyła się zakupem 17-55.
                    flickr

Komentarz

• akak

Zamieszczone przez radmro
                      akak,
                      przejrzyj swoje zdjęcia pod katem używanych ogniskowych i będziesz miał odpowiedź. Ja sie męczyłem dość długo zanim wymieniłem 17-40 na 17-55. Żal mi było trochę solidności eLki, szczelności, czerwonego paska itd., ale krytyczna i trzeźwa analiza rzeczywistych potrzeb i warunków w jakich robię zdjęcia skończyła się zakupem 17-55.
                      Dzięki za radę. Moje zdjęcia to 40% - krajobrazy, 40% różna zwierzyna, 20% inne. Tak więc na 10-22 jestem już zdecydowany (wcześniej lub później). Zrobiłem porównanie używanych ogniskowych i szczerze mówiąc nadal nie wiem czy 17-55 czy 24-70

Komentarz

• Robson01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1574

Jeżeli planujesz zakup 10-22 to moim zdaniem raczej 24-70 będzie zdecydowanie lepsze (praktyczniejsze).
                        Canon
                        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• radmro
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 196

Agony of choice :-) Nie pozostaje Ci nic innego jak udać sie do jakiegoś lepiej wyposażonego sklepu foto podpiąć po kolei oba do puchy i je porządnie przestrzelić. 24-70 podpięta do mojej 350-ki nie wzbudziła we mnie szczególnych emocji, a 17-55 spodobał mi sie już po zrobieniu pierwszych trzech zdjęć. Czas 1/15 dla ogniskowej 55 i wszystkie były ostre - to było to czego szukałem.
                          flickr

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez radmro
                            akak,
                            No,tak.Na ogół jeśli ktos szuka jakiejs ogniskowej tzn: nie ma jej, lub ma nie w Tej jakosci.I tu dobra skąd inąd rada[przegląd exif] nie pomoże.Np. przez wiele ,wiele lat unikałem fisza bo"wiedziałem" ze nie lubię.Ostatnio trochę przypadkiem zaczałem pstrykać tym obiektywem i mam objawy uzależnienia od ryby.Reasumujac: dobrze jest dążyc do realnego kontaktu z teoretycznie znanym nam szkłem.Tego nic nie zastapi.Pozdrawiam.

Komentarz

• Adam Kasprzak
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 278

Lepiej powiedz, gdzie w Polsce (najlepiej w 3city) podpiąłeś 24-70? :P Ja tego obiektywu na oczy nie widziałem (w realu), a dużo chadzam po sklepach fotograficznych...
                              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...