Pytanie które nie padło ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Quadrifoglio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Pytanie które nie padło ?

Czy padło tu kiedyś proste pytanie - dlaczego przez 2 lata od premiery, na optyczne.pl nie ukazała sie test 5D ? tego "idealnego aparatu" ?
    http://praca-magisterska.info
    http://alfetta.pl
  • WaldekA
    Bywalec
    • 2006
    • 246

Bo nie mają :-)
    Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• Viqy
      Początki nałogu
      • 2007
      • 407

optyczne.pl

Skarżyli się kiedyś że ... delikatnie mówiąc Canon Polska im nie pomaga
      rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• Arek_O
        Początki nałogu
        • 2006
        • 294

Nawet nie o to chodzi. Nabraliśmy się trochę na plotki. Co pół roku wychodził następca 5D, a my mieliśmy masę roboty z testowaniem nowości. Więc wychodziliśmy z założenia, że lepiej poczekać i przetestować już tego następcę. Mądry Polak po szkodzie. Gdybyśmy rok temu wiedzieli, że następcy nie będzie, to byśmy czas znaleźli. Jak wpadnie do redakcji Nikon D3 to weźmiemy 5D, żeby zrobić bezpośrednie porównanie jakości bardzo podobnych pod względem megapikseli matryc. Będzie więc 2 w jednym
        http://optyczne.pl

Komentarz

• MARANTZ
          Uzależniony
          • 2005
          • 928

Arek, ja tydzień bez swojej piątki wytrzymam a o samym korpusie też mogę coś skrobnąć. Szukajcie tylko D3. Ale od razu napiszę, że Nikon ostro dowali piątce Canona. Wszystko ma lepsze niestety...
          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• asdfasfd
            Zablokowany
            • 2007
            • 341

Zamieszczone przez MARANTZ
            Szukajcie tylko D3. Ale od razu napiszę, że Nikon ostro dowali piątce Canona. Wszystko ma lepsze niestety...
            Oprócz ostrośc obrazu i szczegółów. Odszumianie strasznie mocno działa.

Komentarz

• trampek
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1546

albo dlaczego nigdy na dp nie bylo testu KM 5d?????
              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Zamieszczone przez asdfasfd
                Oprócz ostrośc obrazu i szczegółów. Odszumianie strasznie mocno działa.
                Zrobiłem tym D3 zdjęcia na różnych ISO. Przy 6400 i wyłączonym odszumianiu wyglądało to dla mnie minimalnie lepiej niż ISO 3200 na 5D. Ten ostatni jak wiadomo ISO 6400 nie posiada. Obraz jest dość ostry i szczegółowy (stałka 50/1.4 ). Jedyne z czym Canon może powalczyć to chyba tylko plastyka zdjęć...
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez MARANTZ
                  Zrobiłem tym D3 zdjęcia na różnych ISO. Przy 6400 i wyłączonym odszumianiu wyglądało to dla mnie minimalnie lepiej niż ISO 3200 na 5D. Ten ostatni jak wiadomo ISO 6400 nie posiada. Obraz jest dość ostry i szczegółowy (stałka 50/1.4 ). Jedyne z czym Canon może powalczyć to chyba tylko plastyka zdjęć...
                  a dlaczego "plastyka" ma być inna, skoro to FF i to FF?

Komentarz

• obserwator
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 137

Zamieszczone przez sven
                    a dlaczego "plastyka" ma być inna, skoro to FF i to FF?
                    vide 35L, 85L, 135L - nie sądzisz, tutaj trudno powalczyć z Canonem

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

Zamieszczone przez Arek_O
                      Jak wpadnie do redakcji Nikon D3 to weźmiemy 5D, żeby zrobić bezpośrednie porównanie jakości bardzo podobnych pod względem megapikseli matryc. Będzie więc 2 w jednym
                      Dziwne porównanie, to jakby porównywać BMW M3 z 2004 roku, z BMW M5 z 2007. Chyba nie muszę wyjaśniać który jest który ?

Komentarz

• obserwator
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 137

Zamieszczone przez Nemeo
                        Dziwne porównanie, to jakby porównywać BMW M3 z 2004 roku, z BMW M5 z 2007.
                        E tam Nemeo, to znaczy tylko jedno, Canon 5D jest kultowy i tyle...już i na tym i na innym forum porównywano go z Mamyją, z Leicą itp. itd.. ciekawe co jeszcze przed nim i jak długo będzie stawał w szranki z czymkowolwiek aby po raz kolejny "robić zadymę wokół, siać ferment i dobijać testujących ".
                        Oby tak dalej, mój 5D pomimo wieku "starczego" nadal (aż dziwne - powiedzą niektórzy) robi dobre zdjęcia, nadal daje się je wywoływać i nadal "Elżbiety" do niego pasują - cholera...

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

Zamieszczone przez obserwator
                          vide 35L, 85L, 135L - nie sądzisz, tutaj trudno powalczyć z Canonem
                          No i te 35L i 135L (które planowałem wkrótce mieć) plus 100-400L które posiadam i bardzo potrzebuję utrzyma mnie w Canonie bo zamysły o zmianie systemu mam/miałem baaardzo poważne...:sad:
                          Podstawowe zoomy z przedziału od około 16 do 200mm i świetle 2.8 traktuję jako porównywalne.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Arek_O
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 294

Nemeo, nie dziwne. 5D jest w pewnym sensie klasykiem FF, do którego warto odnieść nowość Nikona. Sam jestem ciekaw, jak te aparaty wypadną w porównaniu w takich samych kontrolowanych warunkach testowych, bo w korespondencyjne pojedynki nie wierzę.

Robiąc testy naprawdę trudno dogodzić wszystkim. Gdy Fotopolis opublikowało test D3, pojawiło się sporo głosów krytycznych, że nie porównali go do 5D. Moim zdaniem warto takie porównanie zrobić i u nas ono najprawdopodobniej będzie. I już widzę, że spadną na nas za to baty
                            http://optyczne.pl

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez Arek_O
                              Gdy Fotopolis opublikowało test D3, pojawiło się sporo głosów krytycznych, że nie porównali go do 5D. Moim zdaniem warto takie porównanie zrobić i u nas ono najprawdopodobniej będzie
                              Mysle, że ciekawe by było, gdybyście oba te aparaty przetestowali przy pomocy tego samego obiektywu, można wziąć jakiegoś Nikkora, byleby miał pierścień przysłon. Oczywiście ten sposób nic nie powie nt. AF, ale dla porównania jakości obrazu byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie. Natomiast test AF można potem zrobić juz dedykowanymi obiektywami.

PS. i zacznijcie wreszcie testować obiektywy równolegle cropem i piątką :-)
                              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...