SONY ALFA 700 + carl zeiss 135 f1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • meian
    Bywalec
    • 2006
    • 138

SONY ALFA 700 + carl zeiss 135 f1.8

Witam,

Miałem okazje ostatnio testować Sony A 700 + carl zeiss 135 f1.8, powiem Wam tak, jestem pod ogromnym wrażeniem tej puszki o optyce nie wspomnę ... żadnych problemów z ostrzeniem w zasadzie 99% trafień, całkiem sympatyczna ergonomia, wręcz rewelacyjna jakość obrazu ( co pewnie w dużym stopniu jest zasługą zeiss'a) ale czuć że puszka nie przeszkadza ... Niestety nie mam jeszcze sampli, pracowałem dla Sony na ich CF, swoje sample widziałem w salonie - na początku tygodnia wrzucę RAW.
    Czy ktoś z Was miał okazje pracować lub "testować" Sony?

Zawodowo pstrykam 5D z podpiętymi (najczęściej) 24-70 f2.8L i 70-200f2.8, 135 f2.0.

pozdr,

m:-P
    www.marekpodolczynski.com
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Ja byłem sobie dziś w Arkadii i co mnie bardzo zdziwiło trafiłem na "tylko" 4 stoiska wystawowe firmy sony. Oprócz elcedeków ful hade mieli też najnowsze alfy 700. Wziąłem to sobie do ręki, pomacałem i pooglądałem. Wrażenie niezłe. Trochę plastikowo i ciut za dużo przycisków. Canony mają trochę mniej jakoś. Ale poza tym to ok. Z gripem nawet nieźle leży w dłoni. Duży ekranik lcd. Dość duży wizjer. Menu też chyba nienajgorsze, nie ma się zbytnio czego czepiać. Obiektyw był zeissa 16-105 (chyba). Nawet niezłe wrażenie robił. Wszystko mi się podobało prawie... Oprócz ceny 7000zł. Chyba nadal wolałbym 5D kupić za taką kaskę.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• meian
      Bywalec
      • 2006
      • 138

body można mieć za 4500PLN, szkło zeissa mniej więcej cena L ...

www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• Obiektyw
        Bywalec
        • 2007
        • 157

...zakladajac, ze Meian nie jest czescia machiny marketingowej SONY.

Model 700 ma bardzo przychylne recenzje. Widzialem porownanie z 40D i w kilku punktach wyprzedzil on Canona. Canon tak jak w przypadku trzydziestki daje ciala mniejsza matryca niz wchodzaca rownoczesnie konkurencja. W dodatku z testow wynika, ze CMOS z cztredziestki ma te same walory co 30D, czyli tak jakby matrycy nie powiekszajac jej przybylo pixeli.

A co do Alpha 700-chetnie przetestuje, jako model egzotyczny w klasie semi pro. Setka to byl ciekawy konkurent dla Olympusa ale nie dla wyjadaczy. No ale "zeiss oblige". Czekam tez na powalajacego Panasonica... ten z odchylanym ekranikiem do nich nie nalezy. A generalnie level z matryca 4/3 szumi.
        Ostatnio edytowany przez Obiektyw; 9426.
        ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Obiektyw

Model 700 ma bardzo przychylne recenzje. Widzialem porownanie z 40D i w kilku punktach wyprzedzil on Canona. Canon tak jak w przypadku trzydziestki daje ciala mniejsza matryca niz wchodzaca rownoczesnie konkurencja. W dodatku z testow wynika, ze CMOS z cztredziestki ma te same walory co 30D, czyli tak jakby matrycy nie powiekszajac jej przybylo pixeli.

A co do Alpha 700-chetnie przetestuje, jako model egzotyczny w klasie semi pro. Setka to byl ciekawy konkurent dla Olympusa ale nie dla wyjadaczy. No ale "zeiss oblige". Czekam tez na powalajacego Panasonica... ten z odchylanym ekranikiem do nich nie nalezy. A generalnie level z matryca 4/3 szumi.
          czy moglbys to przetlumaczyc na polski, bo nic nie rozumiem?
          www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez akustyk
            czy moglbys to przetlumaczyc na polski, bo nic nie rozumiem?
            Czytałem ze trzy razy - "bez vodki nie razbierjosz" .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Obiektyw
              Bywalec
              • 2007
              • 157

He he, moze za malo przecinkow.

Jeszcze raz :
              w testach prownawczych 700 i 40d, ten pierwszy zbiera duzo pochwal.
              Po pierwsze nowa matryca i zdecydowany skok jakosciowy w porownaniu do pierwszej Alphy. Dobra ergonomia i rozbudowane funkcje, choc niektore zakopane gleboko w menu (to tez tlumaczyc ?).

A z uwag do 40D wskazano, ze odstaje od nowych korpusow konkurencji, bo znowu startuje z nizszej pozycji jezeli chodzi o matryce podobnie jak 30D (trzydziestka miala 8Mpix wzgledem konkurencji z matrycami 10, a teraz 40tka ma 10, podczas gdy inni 12Mpix).

Pod wzgledemm jakosci odwzorowania kolorow, zakresu tonalnego mimo 14 bitow i szczegolow nie ma tez zadnej rewelacji porownujac z 30D. Stad uwaga, ze CMOS z 40D jest jakby matryca z 30tki w ktorym na tej samej powierzchni upakowano po prostu wiecej pikseli. I jescze wielkimi literami : SAMA JAKOSC OBRAZU NIE POPRAWILA SIE TAK ZNACZNIE.

Egzotycznosc SONY ALPHA :
              Alpha 100 byla pierwsza lustrzanka pod flaga SONY. Produkt egzotyczny, bo poza zmiana nazwy Konica/Minolta ten aparat nie wniosl nowej jakosci …chyba, ze nowa jakoscia sa artefakty powyzej 400iso. 700tka prezentuje sie lepiej… ale tez jest nowinka w klasie SEMI PRO (setka byla apratem kierowanym do amatorow mimo iz cena byla jak najbardziej « SEMI PRO » przynajmniej na poczatku).

…zgodnie z zydowska zasada, ze rozpoczynamy swietowanie kiedy na niebie pojawia sie gwiazdy.
              Pierwsza gwiazda nie wystarcza-bo jest jedna.
              Druga gwiazda nie wystarcza, bo przeciez pierwsza gwiazda sie nie liczyla. Wiec dopiera trzecia gwiazda oznacza, ze « pojawily sie gwiazdy ». I mozna swietowac.
              ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• krzysiek29
                Bywalec
                • 2007
                • 189

Kilka fotek zrobiłem A700. Napewno jest to klasa 40D.Do pokręteł można się przyzwyczaić. Stabilizacja w body wg mnie utrzyma czasy 3,5 EV! dłuższe i to jest super.
                Co do optyki Zaissa ( 16-80) to polecam link http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=22923097

pozdrawiam Krzysiek
                pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Obiektyw
                  He he, moze za malo przecinkow.

Jeszcze raz :
                  w testach prownawczych 700 i 40d, ten pierwszy zbiera duzo pochwal.
                  Po pierwsze nowa matryca i zdecydowany skok jakosciowy w porownaniu do pierwszej Alphy. Dobra ergonomia i rozbudowane funkcje, choc niektore zakopane gleboko w menu (to tez tlumaczyc ?).

A z uwag do 40D wskazano, ze odstaje od nowych korpusow konkurencji, bo znowu startuje z nizszej pozycji jezeli chodzi o matryce podobnie jak 30D (trzydziestka miala 8Mpix wzgledem konkurencji z matrycami 10, a teraz 40tka ma 10, podczas gdy inni 12Mpix).

(....)
                  Czyli lepiej gdyby 40D miał ućkane więcej mpx, wyższe szumy, niższą prędkość działania i ogólnie gorszą jakość obrazu (bo w tej chwili na podstawie sampli trudno dostrzec przewagę tych 12 mpx) ale na papierze, by to wyglądało ładniej? Nie rozumiem takiej logiki. Ja wolę w zamian większą szybkość, lepszy AF (krzyżowe) niż te megapiksele - wsparte dodatkowo bardzo mocnym filtrem AA.
                  Co do 14 bit to ciekawe czy DR w Sony będzie ten sam co w 40D? Z tego co mówi mój kolega (miał 30D) to z 40-tki może sporo więcej wydobyć z Raw-ów niż z 30-tki szczególnie jak zdjęcia nie były idealnie naświetlone.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Co do 14 bit to ciekawe czy DR w Sony będzie ten sam co w 40D? Z tego co mówi mój kolega (miał 30D) to z 40-tki może sporo więcej wydobyć z Raw-ów niż z 30-tki szczególnie jak zdjęcia nie były idealnie naświetlone.
                    Potwierdzam. ostanio bardzo duzo Rawow z 30d i 40d przerobilem i 40d nie przepala i da sie wiecej z cienia bez szumu podciagnac. duzy plus 40tki ale kosztem 12mb plikow - wzrost 50% w stosunku do 30d. 6,5gb juz malo na slub...

A co do A700. Ostatnio bylem w rzeszowskim centrum sony. dali pomacac a700 z gripem i 85/1,4. Moge porownac do mojego 40d+grip + 85L. zdjeci nie mam bo karty nie mieli.

handling oki, duzo wiecej przyciskow - trudno powiedziec czy lepiej niz canon po tak krotkim stosowaniu.
                    Ogromny brak gornego panela - ja korzystam w swoim wlasciwie tylko z niego wiec juz odpada.
                    Wizjer z najjasniejszym szklem do A ciemniejszy niz moj 40d - subiektywnie.
                    Najgorzej ze wszystkiego wypadlo dzialanie. Przy szkle za 5000zl glosny jak tamron 17-50 - nienajszybszy - subiektywnie wolniejszy niz 40d i 85L - co nie jest szcytem predkosci w canonie, dodatkowo szukajacy AF.
                    Wyswietlacz spuer ostry choc troszke za matowy jak dla mnie.
                    Przyciski to inny swiat dlatego sie nie wypowiadam.
                    grip dziwnie profilowany - nie podszedl mi rekojesc za niska palec dolny ucieka - a wasnie to najbardziej ceniklem w gripach ze wydluzaly glowna rekojesc i same byly dlugie i palec maly nie uciekal.

To po krotce tyle. ogolnie zawod. szczegolnie z takim primem na bagnecie.
                    Co do zdjec to nie wiem..... bedziemy obserwowac w sieci

Ogolnie mam wrazene ze sony tym modelem potwierdzilo swoje aspiracje do posiadania dobrego systemu lecz nie sprostalo wymaganiom - brak doswiadczenia takie moje zdanie. no i cena tez dyskwalifikuje...

Stablilizacja nie wypowiadam sie nie widzialem rezultatow choc to moze byc ta rzecz ktora moze ta puszke w moich oczas uratowac

edit: jutro D3 w rzeszowie road show
                    Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.
                    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Zibi1970
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 45

trampek,

po twojej wypowiedzi widac ze z gory nastawiles sie anty wiec i widzisz/wyolbrzymiasz jakes tam wady.

ja mam to szczescie ze kolga z pracy biurko obok ma 40 d z 17-40L i mam do porownania takowego canona z a700 i na dodatek e500 i pentax k100.
                      szczerze to drobnieszy szum miedzy 40d a a700 to jedyna wielka roznica.
                      a700 z podpieta sigma 17-35 ex chodzi tak samo szybko jak ta 40d z 17-40L, jedyna roznica to cisza przy 40d i zyg zyg przy a700. ta cisz powoduje ze wydaje sie ze ostrzenie jest szybciej. podobne wrazenia mam przy tamronie 28-75 przy canonie vs sigmie ex 28-70 w a700. z jednej strony cisza a z drugie zyg zyg ale predkosc ustawiania af jest porownywalna, ale np taka starowinka 75-300 minolty jest zolwiem przy 70-200 L canona. mysle ze dobrze wykonane nowoczesne obiektywy maja porownywalne af bez wzgledu na system. w systemie M/S zawsze obiektyw bzykal wiec to taki urok minolt/sony.
                      co do lcd to juz glupota pisac ze jest matowy, w ktorym miejscu ?? zreszta ogolnie przegladanie zdjec na a700 jest znacznie szybsze. przy 40d obraz sie pojawia taki nie ostry i po chwilce jest ostrzony. w a700 jest od razu ok i przewijanie zdjec odbywa sie od razu bez zwloki.
                      roznice w jasnosci matowki ??? bzdura.
                      szukajacy AF ?? w a700 masz dwa ustawienia szybkosci af, fast i slow. jeden do normalnego uzytku i drugi do zdjec specjalizowanych np makro czy egipskich ciemnosci. przy ustawieniu fast z wymienionymi wyzej obiektywami nie ma zadnego szukania.
                      brak lcd na gorze, no coz to tez juz systemowa przypadlosc. minoltowcom nie brakuje go a canonowcom owszem, kwestia przyzwyczajen.

Komentarz

• tompac
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 71

Zamieszczone przez Zibi1970
                        szukajacy AF ?? w a700 masz dwa ustawienia szybkosci af,
                        sprawdzanie AFa z Zeissem 85/1.4 to lekkie nieporozumienie, ten obiektyw ma tak długie przełożenie, że jakiekolwiek odniesienia do body tracą sens.

Z konkluzjami kolegi trampka nawet nie bede polemizował szkoda palce zdzierac na klawiaturze

Zamieszczone przez meian
                        Czy ktoś z Was miał okazje pracować lub "testować" Sony?

od 14 pażdziernika mam to body i uzytkowałem je już z wpomnianym przez Ciebie Zeissem 135, ponad to Zeissem 85, 16-80, SALem 70-200/2.8, MAFem 400/4.5 i Sigmą 10-20 - wrażenia jak najbardziej pozytywne.

Zamieszczone przez Mariusz_C
                        Obiektyw był zeissa 16-105 (chyba).
                        16-105 to obiektyw Sony - projektowany przez byłych pracowników Minolty.
                        innowierca

-----------------------
                        www.autofocus.pl
                        -----------------------

Komentarz

• jjj
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 85

W testach niemieckiego "COLOR FOTO" sony A700 otrzymał 85 pkt. Natomiast canon 40d "tylko" 80,5 pkt... Zadziwiająco duża różnica. Oczywiście do testu wzięli go z ob. Zeiss SAL Sonnar 1,8/135mmZA. Myślę, że ten fakt wywindował go tak wysoko w punktacji.

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

a czy można zobaczyć jakieś zdjęcia? Jedyne które widziałem z A700 było kompromitująco mydlane i zaszumione, ale to było dawno, może coś się zmieniło.

Dajcie sample.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• tompac
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 71

Zamieszczone przez jjj
                              W testach niemieckiego "COLOR FOTO" sony A700 otrzymał 85 pkt.
                              Dodam tylko ze tyle samo dostał N D2x, C 1D III, więcej ma tylko C 1Ds II (91pkt), nie pamiętam rozkładu za co ile pktów.

Zamieszczone przez Kubaman
                              Dajcie sample.

Jako że nie gustuje w fotografii tablicowej ani lupowej to dam tylko tyle

SAL70200/2.8, ISO400, t=1/2000, f/7.1 wołany z RAWa softem firmowym

Zeiss 16-80, ISO160, t=1/2000, f/7.1 wołany z RAWa softem firmowym

SAL70200/2.8, ISO400, t=1/8000, f/2,8 wołany z RAWa softem firmowym

no, może cię się po pastwić trochę
                              innowierca

-----------------------
                              www.autofocus.pl
                              -----------------------

Komentarz

Pracuję...