Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chodzi mi główie o robienie zdjęć na pokazach mody. Czy to się w ogóle sprawdza? Nie wiem czy jest sens kupować to cudo za 200 zł czy może lepiej wydziergać sobie coś takiego samemu (z białego cienkiego plastiku).
Jeżeli ktoś posiada i korzysta... bardzo proszę o opinie.
Używam takiego rozpraszacza tyle, że własnej roboty - wykonany z kartonu i obklejony białą i czarną folią samoprzylepną, oraz z rozpraszaczem z folii PE z przodu. Sama moc lampy będzie OK - ale niestety będzie to wykorzystanie pełnego błysku (jeszcze zależy jakiego ISO chcesz używać) - zatem weź pod uwagę czas ponownego naładowania. Sam mam 550EX i przy ISO 400, f5.6 - f8.0 w kościele i tej nasadce daję 1/2 - 1/4 mocy.
Jeśli odległość 2-3 metrów od modelki - to naprawdę blisko - więc przypuszczalnie będzie to jakiś szeroki kąt? Zastanów się, czy nie fotografować z ciut dalsza dłuższym szkłem, aby zachować właściwe proporcje a nie przerysowaną sylwetkę. Wtedy możesz odejść dalej - a lampę dać np. na statywie i długi off-shoe-cord...
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
A propo fotografowania modelek na wybiegu, nie znam się więc pytam. Potrzeba jest doświetlania lampą? Nie wystarczy jakieś jasne szkiełko, na takim wybiegu chyba jest dość światła? Widziałem tylko tyle co w telewizji więc pytam.
Używamy z mężem Pocket Bouncerów na 430EX i 580EX - efekt jest właściwie taki sam, jak przy naszych wcześniejszych dyfuzorach-samoróbkach. Przeszliśmy na Lumiquesty głównie dlatego, że... mniej zwracają na siebie uwagę. Gdy ludzie widzieli samoróbki [jednak zawsze widać, że to własna twórczość], w kółko zadawali pytania, po co to wymyśliliśmy, a odkąd widzą firmowy napis, rozumieją, że to profesjonalny gadżet i już nie mają nas za nawiedzonych wynalazców ;-) I mamy spokój :smile:
Wracając do kwestii technicznych - same Pocket Bouncery też się sprawdzają, ale wolimy dodatkowo nakładać na nie folię zmiękczającą [dostępna w Accesory Kit - niestety, kolejny wydatek], bo naprawdę dobrze zmiękcza cienie. Niestety, coś za coś, bo trzeba wtedy dać korektę na lampie w przedziale od 2/3 do 1 1/3 EV więcej niż dałoby się normalnie - wszystko jedno, czy leciutko dopalasz, czy dajesz lampą naprawdę mocno - trzeba wziąć poprawkę na zmiękczacz, który zżera część światła. Przy samym Pocket Bouncerze daję korektę mniejszą, zazwyczaj 1/3 EV lub nawet wcale.
Co prawda nie fotografujemy mody, ale zasada działania dyfuzora jest taka sama :-)
Lampą się nie martw, na pewno nie będzie za słaba.
BTW Transit to fajny sklep, z panem Wilamowskim, właścicielem, można fantastycznie gadać o fotografowaniu całymi godzinami. Jeśli akurat w sklepie brakuje jakiegoś produktu, sprowadza go naprawdę szybko i powiadamia klienta, do tego poświęca ludziom czas, chętnie doradza i dzieli się wiedzą, ma tylko jedną wadę: próbuje każdego przekabacić na Nikona. Po wizytach w jego firmie jestem na granicy wyrzucenia mojej piątki za okno ;-)
A propo fotografowania modelek na wybiegu, nie znam się więc pytam. Potrzeba jest doświetlania lampą? Nie wystarczy jakieś jasne szkiełko, na takim wybiegu chyba jest dość światła? Widziałem tylko tyle co w telewizji więc pytam.
To zależy Byłem na kilku pokazach mody
Ostatnio na Torwarze na Festiwalu Mody Ślubnej światło było nawet ok... przy ISO400 szło robić jasne zdjęcia bez lampy.
Fakt, że nie mam jasnych szkieł.
Natomiast jak są czasem pokazy w klubach to jest tragedia... na ISO1600 jest ciemnia
Używamy z mężem Pocket Bouncerów na 430EX i 580EX - efekt jest właściwie taki sam, jak przy naszych wcześniejszych dyfuzorach-samoróbkach. Przeszliśmy na Lumiquesty głównie dlatego, że... mniej zwracają na siebie uwagę.
Witaj,
czy używasz Pocket Bouncerów czy Midi? W czym jest różnica? Różnica w cenie niewielka, ale czy orientujesz się czym to sie tak naprawde różni?
czy używasz Pocket Bouncerów czy Midi? W czym jest różnica? Różnica w cenie niewielka, ale czy orientujesz się czym to sie tak naprawde różni?
Używamy Pocket Bouncera i ProMaxa 20-80, moim zdaniem przydałby Ci się właśnie ten drugi, a nie Pocket czy Midi Bouncer, ponieważ ten model ma wycięte dziury w ‘dachu’ i umożliwia częściowe odbicie światła od sufitu, a częściowe na wprost.
Czasem te wycięcia są niepotrzebne, wtedy zasłaniasz je albo własnoręcznie wyciętym i podklejonym na rzepy kartonem albo wkładką kupioną w ramach Accessory Kit [folia zmiękczająca cienie plus 3 inserty/wkładki: biała, srebrna, złota]
- tam znajdziesz opisane wszystkie nasadki Lumiquest + zdjęcia + przykłady
Np.
MidiBouncer - nasadka przeznaczona dla profesjonalnych, o większej mocy światła modeli lamp błyskowych z dużym palnikiem np. Metz, Sunpak itp..
W efektach i zastosowaniu podobny do nasadki Pocket Bouncer, lecz dzięki większej płaszczyźnie rozpraszania bardziej skuteczny.
Posiada wycięcie umożliwiające mocowanie na fleszach z pokrętłem na tylnej (górnej) ściance.
Nasadka "80-20" kieruje bezpośrednio 20% odbitego światła na fotografowany obiekt, dając światło lekko rozproszone, a pozostałe 80% przepuszcza szczelinami w górę, dzięki czemu światło to odbija się od sufitu i powoduje zanikanie cieni z tyłu fotografowanego obiektu.
Nasadka najlepiej sprawdza się przy sufitach do ok. 4m wysokości i mocniejszych palnikach.
Strata światła zmienna - zależna od wysokości sufitu.
Nasadka rozpraszająca Pocket Bouncer kieruje światło pod kątem 90° do wyprostowanego palnika flesza, zmiękczając i rozpraszając światło na znacznie większym
obszarze niż sama lampa, tylko minimalnie zmniejszając zasięg lampy.
Zdjęcia z użyciem systemu TTL nie wymagają korekcji przysłony.
Fotografując większą grupę osób z użyciem standardowego rozbłysku lampy, stwierdzamy z reguły, że środek grupy został doświetlony mocniej niż boki, co przy użyciu tego rozpraszacza jest w pełni eliminowane, a zdjęcia równo naświetlone.
Idealne rozwiązanie do zdjęć reporterskich, ślubnych, do równomiernego oświetlenia dużych grup, oświetlenia pomieszczeń itp.
Strata światła: 1 1/3 przysłony.
[to ostatnie to chyba przy większych odległościach - albo ja coś źle robię :smile: ]
Używamy Pocket Bouncera i ProMaxa 20-80, moim zdaniem przydałby Ci się właśnie ten drugi, a nie Pocket czy Midi Bouncer, ponieważ ten model ma wycięte dziury w ‘dachu’ i umożliwia częściowe odbicie światła od sufitu, a częściowe na wprost.
Czasem te wycięcia są niepotrzebne, wtedy zasłaniasz je albo własnoręcznie wyciętym i podklejonym na rzepy kartonem albo wkładką kupioną w ramach Accessory Kit [folia zmiękczająca cienie plus 3 inserty/wkładki: biała, srebrna, złota]
Lumiquest ( stosuje go od kilku lat, ale roznie, teraz mam porobione wlasne wynalazki) daje najlepsze efekty gdy fotografujemy z bliska, stanowi wtedy stosunkowo duze ( w kazdym razie wieksze niz goly palnik lampy) zrodlo swiatla. Wiec z 1-3metra. Powyzej nie ma to wiele sensu gdyz na kilka metrow wielkosc tego zrodla swiatla nie jest w stosunku do wielkosci oswietlanego przedmiotu zbyt duza. Zysk w rozproszeniu, czy zmiekczeniu zaden a strata ( dlugosc ladowania jampy) swiatla spora jakies 1 i 1/2 EV.
Jesli jednak lampa winietuje to warto zastosowac Lumiquesta do rownomiernego rozprowadzenia swiatla. Co zreszta ktos podal wyzej, w linku z Rays Foto.
Raczej wole odbijac od scian, lub innych przedmiotow( w koncu wszystko odbija swiatlo o ile nie jest to sadza z komina), jesli nie sa zbyt kolorowe.
W sumie zakup troche taki niezbyt konieczny( kiedys dalem sie troche uwiesc zapewnieniom), bez cudow.
Firma Metz robila kiedys "sztuczne sufity" o dosc duzej powierzchni do swoich mlotkowych lamp i to sprawdezalo sie znacznie lepiej.
czesc.ch.
wait! :-)
nie zamierzałam Cię przekonywać do tego, żeby biec i kupować Pocket Bouncera z Accessory Kitem za ponad 300 zł, ja tylko chciałam wyjaśnić, jakie są róznice między poszczególnymi typami i dać Ci namiar na szczegółowe opisy
jeśli wygląd dyfuzora nie jest w Twoim przypadku szczególnie ważny, może najpierw zrób własny na wzór Lumiquesta i wypróbuj, czy to Ci w ogóle odpowiada?
chyba nawet gdzieś powinnam mieć taki szablon do zrobienia czegoś a la Pocket Bouncer [może ktoś skojarzy, link to tego był chyba własnie na forum] - poszukam
[aha, w naszych 'domorosłych' ;-) dyfuzorach w charakterze folii zmiękczającej użylismy kalki technicznej]
chomsky ma rację, że na większych odległościach nie warto go stosować, ale Ty pisałeś o 2-3 m, więc będzie ok
zgadzam się też z chomskym, że lepiej odbijać, tylko co zrobić,gdy ściana za daleko? odbicie od samego sufitu da cienie pod oczami modelki, więc jednak lepiej trochę światła skierować na jej twarz i do tego właśnie nada się tylna ścianka lumiquesta czy podobnego ustrojstwa
Komentarz