jedna L czy 4 stałki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slouON
    Bywalec
    • 2007
    • 193

jedna L czy 4 stałki

hej!

ogólnie, mam zamiar kupic 24-70L... troche sie naczytałem, odrzuciłem 24-105L na razie, IS fajny jest, mam chwale sobie ... ale jasność wole teraz.

ale wpadlem na szatański pomysł ...

porównać 24-70 z ... 4 stałkami ... cena 3700 to za to kupie

Dane:
    a) BUDŻET 4000zł
    b) niekoniecznie wygodnictwo (znaczy nie musi to być zoom)
    c) jakość i jasność w miarę
    d) do 5D

OPCJA I
    1. 24-70L
    ----------
    Suma=3700 (-cashback 540zł)

OPCJA II
    1. 24/2.8
    2. 35/2
    3. 50/1,4
    4. 85/1,8
    ----------
    Suma=4150 (używki, nówki)

cenowo wypada lepiej 24-70L ale ... kupując stałki mam 4 raty nieoprocentowane wiec mogę w ciągu miesiąca kupic (2 wypłaty )

Plany:
    - pewnie zooma kupie, fajna rzecz czasami. teraz kupuje 5D więc mam na co kasę wydawać
    - z czasem:70-200/4IS i 135/2

Pytanie:
    Jakość - co wybrać?

Dzięki
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Ja bym wybrał 24-70, mam Tamrona 28-75 i mimo cropa w zasadzie nie zdejmuję go z body a jak chcę go podpiąć do analoga to też jest jak znalazł - a ty właśnie 5D planujesz więc na "zawężenie" na szerokim końcu nie będziesz narzekał bo 24mm to już bardzo szeroko Po prostu użyteczność tego zakresu jest ogromna, a światło 2.8 też bardzo dobre, może nie aż tak jasno jak stałki ale coś za coś. Ciągłe zmiany obiektywów nie są zbyt wygodne, a sądząc po opiniach na forum z 24-70/2.8L dostaniesz świetną jakość obrazu, wykonania i AF
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Jak chcesz jakość - stałki.. jak wygodę i uniwersalność - zoom..
      Kwestia co kto lubi.. ja jako wychowany na zenicie i smienie lubię robić stałkami - wymuszają myślenie i kreatywność.. zoom to wygoda - 24-105 używam tam gdzie zależy mi na szybkości kadrowania, ale coraz częściej jak tylko mam czas to robię stałkami... Jakość nie ma porównania, nie mówiąc o GO czy bokehu .. na FF to bajka
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Niedzwiedz
        Uzależniony
        • 2004
        • 578

opcja nr 2
        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• constans L

Szkiełko 24/2,8 odradzam.Słabiutki ma kontrast.

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

zdecydowanie opcja nr 2

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

opcja 1

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

A co fotografujesz?
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Zamieszczone przez arturs
                  Jak chcesz jakość - stałki.. jak wygodę i uniwersalność - zoom..
                  No chyba mocne uogolnienie
                  Mam m.in. 35L i 24-70L. Tam gdzie wazne jest swiatlo zastane i trzeba zejsc z przeslonami - 35L wymiata a 24-70L moze sie schowac. Jednak kadry na dworze, przy normalnej pogodzie z przeslonami miedzy f/4 a f/8, to nie ma praktycznie zadnej roznicy.
                  Nawet na koncertach jak sie wkreci telewizja i dobrze oswietli i mozna przy f/4 smigac, to zoom nie ustepuje wiele stalce.
                  Dlatego chyba trzeba sobie odpowiedziec co sie chce fotografowac a nie: stalka - jakosc a zoom beeee :-?
                  Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• slouON
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 193

dzięki!

najbardziej lubie ludzi, portreciki, ale wiadomo, praca zawodowa, mało czasu więc nie zawsze ma się co się chce...

ogólnie brał bym właśnie stałki ... ale jak Pikczer napisał zoomy są przydatne, wiem bo używam takich teraz i wiem że na open space'ach, w miejskich parkach, ulicy sa wygodne i szybkie w użyciu.

fakt ze w takim wypadku jesli uznaje ze zooooomy mogą być to zamiast 24-70L może lepszym sie okazać 24-105L ... IS z praktyki wiem że daje trochę, zakres na FF fajniejszy niż 24-70...
                    24-105 ma za to maleńki cashback ale jest też tańsze ... dodatkowe 500zł w kieszenie

stałki kupić i tak kupie, 1000zł każda, co 1-2 wypłaty a przy braku wydatków innych mogę jakąś fajną używkę wypatrzeć (używki nie przeszkadzają mi, nowe też lubię ) ale jak kupie body + szkło/a za 4tysie to od razu na inne rzeczy pozwolić sobie nie będę mógł (zapaść finansowa )

w 24-70L najbardziej kusi cashback ... 540zł czyli wychodzi około 3100zł za to szkło nowe. prawie jak w usa
                    5d grippen

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

opcja 2, ale zamaist 35/2 i 24/2.8 wzialbym 28/1.8
                      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• slouON
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 193

Zamieszczone przez merger
                        opcja 2, ale zamaist 35/2 i 24/2.8 wzialbym 28/1.8
                        no na allegro jest z drastycznie niskiej cenie 1190
                        5d grippen

Komentarz

• kucza21
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 518

Coś mi tu zajeźdza onanizmem ... Zastanów się do czego Ci to jest potrzebne ?? Piszesz, że czasu nie masz i nie zawsze się chcę to chcę widzieć jak Ci się będzie chciało nosić te wszystkie obiektywy i za każdym razem odkręcać zakręcać i wymieniać. Pisałeś, że lubisz portrety, to proponuję tego zooma eLke - 3100zł + 85 1.8 - 1300 zł w sumie masz 4400zł ... Moim zdaniem jest to zdecydowanie najlepsza opcja.
                          P.S. Lampe masz??
                          Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320.

Komentarz

• slouON
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 193

Zamieszczone przez kucza21
                            Coś mi tu zajeźdza onanizmem ... Zastanów się do czego Ci to jest potrzebne ?? Piszesz, że czasu nie masz i nie zawsze się chcę to chcę widzieć jak Ci się będzie chciało nosić te wszystkie obiektywy i za każdym razem odkręcać zakręcać i wymieniać. Pisałeś, że lubisz portrety, to proponuję tego zooma eLke - 3100zł + 85 1.8 - 1300 zł w sumie masz 4400zł ... Moim zdaniem jest to zdecydowanie najlepsza opcja.
                            P.S. Lampe masz??
                            do canona by nie pasowała :P

cieżko mi sie tu poruszać bo nie znam obiektywów canona, nie wiem jakie są jakościowo itp. wiem ze jest duzo i wszystko i drogo i tanio

lubie portrety, street, czasami siatkówke. i portrety na 35mm :P
                            5d grippen

Komentarz

• MateuszZ.
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 276

Ja bym wybral 24-70 f/2.8 , zastanów się czy chcesz się snobować czy robić zdjęcia. Jak to drugie to napoczątek bym jednak polecił tego kultowego zooma. wiadro stałek można moim zdaniem mieć, jak się ma już szybkie, uniwersalne szkła i basta. pozatym zamiast 10 stałek możesz wybrać 24-70 potem dokupisz 85 1.8, potem sukcesywnie, inną lub 16-35 f/2.8
                              Ostatnio edytowany przez MateuszZ.; 3344.

Komentarz

Pracuję...