zdjecia na 300cm wysokie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzanka
    Bywalec
    • 2007
    • 244

zdjecia na 300cm wysokie

mam zlecienie wykonac zdjecia na wysokosc 300cm i 160cm szerokosci. Czy ktos moze ma doswiadczenie w tych rozmiarach. Czy jakosc z Marka II wystarczy i jego prawie 17 mpx?? czy lepiej pomyslec o czyms innym ?? pytalem o Marka III ale niestety nie bedzie dostepny do planowego terminu.

Z gory dziekuje za wsakzowki i podpowiedzi
  • Obiektyw
    Bywalec
    • 2007
    • 157

Jaki nosnik (technika druku/wyswietlenia)?

Generalnie mozna sprobowac tak:
    Dobrej jakosci fotka (ostra i dobrze naswietlona) i cos w rodzaju PhotoZoom pro, a na koniec jezeli zbyt plastikowo Imagenomic RealGrain i ukryc w ziarnie.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

Ja robiłem max A0+ z 8 megapikseli. Rezultaty bardzo dobre. Kilkanaście megapikseli wystarczy.

Komentarz

• grzanka
        Bywalec
        • 2007
        • 244

druk

o ziarnie myslalem

zobaczymy jakie beda motywy

bede mial mozliwosc probnego druku i podjecia decyzji

Komentarz

• fyrste
          Bywalec
          • 2006
          • 177

Mark zupełnie wystarczy. Ludzie robili bilboardy z dużo mniejszych rozdzielczości i dużo gorszych aparatów. Nie masz się co przejmować.
          Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez grzanka
            mam zlecienie wykonac zdjecia na wysokosc 300cm i 160cm szerokosci. Czy ktos moze ma doswiadczenie w tych rozmiarach. Czy jakosc z Marka II wystarczy i jego prawie 17 mpx?? czy lepiej pomyslec o czyms innym ?? pytalem o Marka III ale niestety nie bedzie dostepny do planowego terminu.

Z gory dziekuje za wsakzowki i podpowiedzi
            takich zdjęć nikt nie ogląda z bliska. Tego typu formaty (do 340 na 180) robię z 1d mk III i nic im nie brakuje.

Komentarz

• grzanka
              Bywalec
              • 2007
              • 244

Zamieszczone przez sven
              takich zdjęć nikt nie ogląda z bliska. Tego typu formaty (do 340 na 180) robię z 1d mk III i nic im nie brakuje.
              8,2 mpx ?? hmm mnie straszono ze ponizej 20 mpx bedzie barszcz. I dlatego w zwiazku z tym ze canon mi nie moze udostepnic na poczatku grudnia Marka III z 21 mpx obawialem sie o 17 z marka II

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Zamieszczone przez sven
                Jak to nikt. A Grzanka
                O jej nie musisz mi tego pisac co pomyślałeś. Naprawde Cie lubię

Komentarz

• raster
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 97

Zamieszczone przez fyrste
                  Mark zupełnie wystarczy. Ludzie robili bilboardy z dużo mniejszych rozdzielczości i dużo gorszych aparatów. Nie masz się co przejmować.

billboardy przygotowuje się i drukuje w skali więc tam w zupełności wystarczą 10 mpix zdjęcia.

Zresztą jedna moja fotka, zrobiona d80 i 60 micro wisi w wielu miejscach w Warszawie. Czasem nawet w takich rozmiarach, że ciary przechodzą i wszystko jest git. Po prostu takie wydruki ogląda się z dużych odległości.
                  Puszki i słoiki

Komentarz

• speed555
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 200

ja takie rzeczy robilem tez z 8 mpix i bylo spoko, ew. jak cos jest statyczne to mozna zrobic 4 klatki i polaczyc jak panorame, ale fakt jest taki ze dla jednego cos bedziesz barszcz a dla drugiego wypas.
                    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Nie tylko bilbordy mogą być w tych rozmiarach.
                      Robiłem i z cyferki 8pikselowej (i tak kadrowane) i skanowane ze średniego na bębnie.
                      Drukowane na ploterze (6 kolorów). Z cyfry nie interpolowałem w górę, wychodziło po 20-30 dpi i trudno - pojawiły się kwadraty (widoczne z bliska), ale w porównaniu z tymi resamplowanymi (robiłem wcześniej próby na wycinach) te małe rozdzielczości zachowywały pozory ostrości tam gdzie ostrzyłem (metodą Janusza).
                      Skan z bębna był bezkonkurencyjny. Zeskanowane od razu do docelowego rozmiaru, obrobione tylko tak, by gdzieniegdzie zjechać z ostrością (ziarno wylazło na pyskach). Klient, mimo iż laik, był zachwycony wszystkimi: Ach, och, piękne jakie kolory, i ta zieleń i to i tamto ...
                      I przy tym jednym ze skanu: A to jakieś takie wyraźnie lepsze od pozostałych!
                      Ostatnio edytowany przez minek; 1151.

Komentarz

• p_lar
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 287

A ja kiedyś znalazlem cos takiego:

w zależności od rozmiaru zdjęcia i odległości obserwującego wylicza ile Mpix "styknie"...
                        Can-on, can-off...

Komentarz

• OsMax
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 186

Moje zdjecie mialo ostatnio przyjemnosc byc wykorzystane jako dekoracja sceniczna w formacie 5x2m bodajze i bylo dosyc mocno kadrowane. Bylen na tej imprezie i siedzialem w 3 rzedzie wiec odleglosc ok 10m od zdjecia i musze powiedziec ze wygladalo to bardzo dobrze. Zdjecie bylo z 400D i jak wpominalem dosyc kadrowane.
                          Tak wiec mysle ze nie bedziesz mial zadnego problemu.

Pozdrawiam
                          Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• grzanka
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 244

wielkie dzieki za ugaszenie moich obaw. Prosil bym o rade teraz tylko i mozna zamykac powoli.

Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
                            Druk na ploterze.

Komentarz

• minek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1386

Zamieszczone przez grzanka
                              Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
                              Druk na ploterze.
                              Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.

Komentarz

Pracuję...